Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Okulary a jazda samochodem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Natrafiłem na artykuł gdzie opisano problem związany z wpisywaniem nakazu noszenie okularów itp. w czasie jazdy. Problem pojawił się bo źle wpisywano w prawie jazdy jedynie oznaczenie 01 a to dopiero początek długiej listy ograniczeń, jednak dla osób, które mają problemy ze wzrokiem istotne są subkody znajdujące przy przy numerze 01. Konkretnie informują o tym, że kierowca:

01.01 - musi nosić okulary,

01.02 - musi stosować soczewki kontaktowe,

01.03 - musi stosować szkła ochronne,

01.04 - musi stosować szkło matowe,

01.05 - musi stosować przepaskę na oko,

01.06 - może stosować okulary lub szkła kontaktowe.

Kody te powinny znajdować sie w 12 kolumnie na 2 str. dokumentu przy danej kategorii.

Mnie natomiast ciekawi sytuacja kiedy osoba nie mająca nic w prawie jazdy jedzie w okularach czy policja może sie przyczepić?

Opublikowano

Mi wpisali 01.02,bo na ogół używam soczewek.Ciekawe co będzie gdy pojadę w okularach ??

Opublikowano

noszę okulary, jeżdżę w nich ale nie za bardzo wiem o co chodzi w tym temacie :blink: żadnych kodów na prawku nie mam :mysli:

Opublikowano

noszę okulary, jeżdżę w nich ale nie za bardzo wiem o co chodzi w tym temacie :blink: żadnych kodów na prawku nie mam :mysli:

Jak byś na badaniach lekarskich, kiedy robiłeś prawko, dostał zaświadczenie o tym że musisz jeździć w okularach to byś miał wpisane.

Zacząłem nosić okulary kilka lat po tym jak zrobiłem prawko i też nie mam wpisu.

Policjant raczej nie będzie robił problemu, chyba że jest ustawowy nakaz i kierowca musi zgłosić fakt noszenia okularów w Urzędzie Komunikacji oraz zapłacić za nowe prawko.

Opublikowano

No właśnie panowie, jak to jest? Nie wie ktoś czy jest obowiązek zgłaszania tego, że się nosi okulary czy coś? Też czytałem o tym w gazecie i kurcze było tam nawet napisane, że jeśli się nie ma nic na prawku a lekarz uznał że musimy nosić okulary to nasze prawko jest nieważne :shocked: Ja noszę okulary ale nic w prawku nie mam na ten temat. Chyba podobnie jak 50% ludzi co noszą okulary, albo i więcej... :embarrassed: Wie ktoś coś więcej na ten temat? :wallbash:

Opublikowano

Ja powinienem nosic (bo jestem prawie slepy :polew:) ale lekarz tak nas badal, ze nie stwierdzil wady wzroku.. :naughty: Takze nie musze (ale to byla by glupota)

Jezdze w soczewkach i jest git :th:

Opublikowano

ja mam prawo jazdy ważne na 5 lat własnie ze wzgledu na to, że mam wade wzroku, jeszcze rok i musze zmienic na nowe, pewnie dodatkowo płacąc za nie :bicz2:

Opublikowano

Zapłacisz 70zł za wymianę i 80zł za badania lekarskie.