Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AHU] Klima słabo chłodzi - czyżby nieszczelność?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie, ok. miesiąca temu pojechałem na nabicie klimy ponieważ myślałem że już nie ma czynnika, na climatronicu wywalało błąd czujnika ciśnienia, jak się okazało przewód od kompresora do chłodnicy był uszkodzony. Zostało to naprawione, szczelność sprawdzona, klima nabita i na początku chłodziła jak głupia, lecz od 2 tygodni coraz słabiej, kompresor się załącza, nie wywala żadnych błędów na climatronicu, woda się skrapla pod autem, syczy po zgaszeniu silnika.

Więc zacząłem sprawdzać i zauważyłem że nie działa wentylator klimy, więc go rozebrałem wymieniłem szczotki i działa ale efekt taki sam czy kiepsko chłodzi.

Podjechałem do gościa który mi nabijał klime, i stwierdził że musiał się rozszczelnić układ bo jedna rurka która idzieod kabiny do zaworków przez które się nabija jest zimna a dalej już nie.

Czy faktycznie może to być wina rozszczelnienia?

Opublikowano

U kogo Ty nabijałeś tą klimę, u wulkanizatora, lakiernika czy kowala? Nieszczelność w układzie wywnioskował z tego, że za dyszą rozprężną rurka jest zimna, a przed nie :wallbash: to nie tak. Podjedź do kogoś kto ma pojęcie o działaniu układu klimatyzacji, niech podepnie manometry i sprawdzi ciśnienia pracy, jezeli będą nieprawidłowe sprawdźcie ilość czynnika czy jest właściwa, jeżeli nie to można szukać nieszczelności.

Opublikowano

Gość wydawał się dziwny bo 2x pytałem o podpięcie, ale nie raczył, tym bardziej że zapytałem o cenę i też nie odpowiedział. Chyba zrobię tak jak mówisz.

Opublikowano

Pewnie poza obsługą automatu do klimy nic więcej w temacie nie umie dlatego zbył prośbę. Od takich "fachowców" lepiej się trzymać z daleka bo szkoda czasu, nerwów i pieniędzy.