Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Sprzęgło klimy - rozsypało się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dziś z samego rana wracając z pracy nagle zaświeciła mi się kontrolka ładowania. Po otwarciu maski okazało się, że pasek od alternatora, sprężarki, napinacza itd. jest luźny. Zajrzałem głębiej i okazało się, że rozsypało mi się całe sprzęgło klimatyzacji (to na dole po prawej stronie, stojąc od maski) :wallbash: Od momentu zaświecenia się kontrolki do zatrzymania samochodu przejechałem ok 300m. Teraz zastanawiam się czy oprócz uszkodzenia sprzęgła mogły pojawić się jeszcze jakieś inne np. w samej sprężarce lub innego osprzętu silnika, który jest napędzany przez ten wspólny pasek? :mysli:

Co mogło być przypuszczalną przyczyną rozsypania się koła? Dodam, że tydzień temu wymieniali mi koło pasowe alternatora i przy okazji sprawdzali to sprzęgło, które wymieniałem ok rok temu, i podobno wszystko było ok?

Opublikowano

z pozostałymi podzespołami nic się nie powinno stać, a koło mogło się rozsypać z powodu wady materiału lub też co mniej prawdopodobne coś zablokowało sprężarkę ale wtedy sprzęgiełko powinno się zerwać i spokojnie obracać na ośce

Opublikowano

A wentylator klimy na chłodnicy sprawny bo przeważnie jest tak że jak wiatrak nie studzi to wzrasta temperatura i ciśnienie do stanu ile jest w stanie nabić kompresor. Pasek wtedy jest 4 krotnie przeciążony i może się zerwać. Czasami spreżarka się zaciera i wtedy zrywa sprzęgło.

Sprawdź czy się kręci ręką?

Opublikowano
  • Autor

Nie mam teraz zbytnio możliwości sprawdzić wiatraka, bo samochód stoi w serwisie i jutro zaczną z nim działać.

Pasek był w całości, nawet nie spadł bo widziałem, że biegnie dokładnie wokół kół i rolek, wokół których powinien, był jedynie luźny. Mam jednak pytanie czy taka awaria mogła mieć wpływ na rozrząd? Czy ten luźny pasek od alternatora, sprężarki klimy itd ma związek właśnie z rozrządem czy są one nie zależne? Może panikuję, ale martwi mnie to, że rozrząd się wysypał i teraz będą grube wydatki ;(

Opublikowano

nic nie powinno się stać...

ku...04' to chyba jakaś przypadłość jeżeli chodzi o komresatory...

Opublikowano

zsprzegiełka zrywaja sie dosc czesto i to same z siebie ;/

jak spreżarka nie zatarta i wiatrak klimy ok to wsadzic nowe sprzegiełko i bedzie ok:)

Opublikowano
  • Autor

Dziś odebrałem samochód z serwisu. Wymienili mi sprzęgiełko na nowe i jak na razie jest gitara :good:

Opublikowano

Nic wcześniej nie zauważyłeś?

Opublikowano

Te sprężarki tak mają, potrafią się same rozkręcić a przeważnie to właśnie sprzęgła padają albo się obrywają.

Opublikowano
  • Autor

Nic wcześniej nie zauważyłeś?

Problem w tym, że właśnie nic nie zauważyłem. Tydzień wcześniej wymieniali mi koło pasowe alternatora, bo coś mi jakby ocierało/chrobotało i sprzęgiełko było podobno ok dlatego trochę mnie to zdziwiło, że po 5 dniach nagle się posypało.

Opublikowano

Gdy jechałeś autem to w jakim momencie słyszałeś te chrobotanie/ obcieranie/ zgrzytanie czy jak to nie nazwać :naughty: ? U mnie pojawiał się dziwny dźwięk przy zmienianiu biegu- trwało to może z miesiąc a teraz cisza :mysli:

Opublikowano
  • Autor

W czasie jazdy nie było to tak bardzo słyszalne. Na postoju przy włączonym silniku było to słychać, ale bardzo cicho, natomiast jak np włączyłem klimę (także na postoju) to to chrobotnie/ocieranie było coraz głośniejsze.

Opublikowano

najważniejsze: ile kosztowała naprawa?

Opublikowano
  • Autor

Tym razem nie zapłaciłem nic, gdyż sprzęgiełko klimy miałem wymieniane na nowe ok rok temu, więc zrobili mi to na gwarancji. W zeszłym roku płaciłem: 480zł sprzęgiełko+robocizna=648zł za całość w serwisie Bosch-a.

Opublikowano

:shocked:

wymieniali ci kompletne sprzegielko? ja u siebie wymienialem juz 2 razy i koszt nigdy nie przekroczył 150PLN, fakt ze sam to robiłem

Opublikowano

:shocked:

wymieniali ci kompletne sprzegielko? ja u siebie wymienialem juz 2 razy i koszt nigdy nie przekroczył 150PLN, fakt ze sam to robiłem

to gdzie kupowałeś sprzęgło :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem co to za sprzęgło, za które zapłaciłeś mniej niż 150zł, ale ja takich nawet na allegro nie widziałem :mysli:

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie, ale gdy byłem w ASO to zaśpiewali ok. 500zł za napinacz do klimy a sprzęgięłko 400 chyba... sprawdzę w ETCE jak to wygląda teraz cenowo po aktualizacji czy coś się zmieniło :naughty:. Na pewno można kupić taniej- pytałem w ASO również o sprzęgiełko alternatora to cena była kilkukrotnie wyższa, a na necie sprzęgiełko z LUK-a jest za 150zł:). Trzeba tylko dobrze poszukać:)

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie, ale gdy byłem w ASO to zaśpiewali ok. 500zł za napinacz do klimy a sprzęgięłko 400 chyba... sprawdzę w ETCE jak to wygląda teraz cenowo po aktualizacji czy coś się zmieniło :naughty:. Na pewno można kupić taniej- pytałem w ASO również o sprzęgiełko alternatora to cena była kilkukrotnie wyższa, a na necie sprzęgiełko z LUK-a jest za 150zł:). Trzeba tylko dobrze poszukać:)

poka

bo najtańsze widziałem za ~370 pln :gwizdanie:

Opublikowano

Czekam na odpowiedź od sprzedawcy :naughty:... w ASO mają za 787zł i 650zł firmy DENSO- sprawdzałem dla modelu z silnikiem 1.9 TDI kod AWX :)