jasam Opublikowano 4 Września 2011 Opublikowano 4 Września 2011 Nie znalazłem dokładnego opisu więc postanowiłem opisać co i jak robiłem u siebie. Jeśli ktoś ma coś sensownego do dodania to proszę o wpisy. - odłączyłem pompę wtryskową na kostkach - wykręciłem wszystkie świece - pomiar robiłem na zimnym silniku - kręciłem rozrusznikiem do czasu gdy ciśnienie już nie rosło - przeważnie 8-9 ruchów tłoka Nie robiłem próby olejowej bo ciśnienie mam równe i całkiem niezłe jak na zimnym silniku. Podobno na rozgrzanym - w wyniku rozszerzalności termicznej metalu oraz lepszemu smarowaniu kompresja będzie lepsza wyniki otrzymałem następujące: - 1 cylinder - 28 bar - 2 cylinder - 27 bar - 3 cylinder - 27 bar - 4 cylinder - 28 bar
damian81Z Opublikowano 4 Września 2011 Opublikowano 4 Września 2011 wynik bardzo dobry (25-31), dopuszczalne roznice miedzy cylindrami to max 5bar(diesel),a minimalne to 19bar, jedynie co to pomiar powinno robic sie na cieplym silniku nie na goracym ale cieplym
jasam Opublikowano 4 Września 2011 Autor Opublikowano 4 Września 2011 co do silnika ciepłego to powiem tak, widziałem różne opisy (jedni grzeją inni nie) jednak tam gdzie jest że silnik ma być rozgrzany, to podają temp 80-90st wiec sam nie wiem
damian81Z Opublikowano 4 Września 2011 Opublikowano 4 Września 2011 tyle to za duzo mozna swiece z gwintem wykrecic,tak zeby filter oleju był ciepły w dłoni
Dev Opublikowano 4 Września 2011 Opublikowano 4 Września 2011 zawsze sprawdza sie na zimny silnik nie ma wówczas oleju który uszczelnia mozna jeszcze po takiej "suchej" próbie wlac 10ml oleju i sprawdzic jeszcze raz jak silnik jest szczelny wartosci nie powinny wzrastac
Rekomendowane odpowiedzi