Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja dodatkowych głośnikow wysokotonowych BANG&OLUFSEN oraz blend w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Instalacja dodatkowych glosnikow wysokotonowych BANG & OLUFSEN oraz blend

Witam wszystkich zainteresowanych MOD-ami w naszych B8 :decayed: Na pewno cos zacznie lepiej cykac w naszym aucie AUDIO po zalozeniu dodatkowych glosniczkow wysokotonowych BANG&OLUFSEN :wink4: .
Przejdzmy do spisu potrzebnych czesci :)

- 8T0 035 399 B 2 szt. glosnik wysokotonowy cena za 1 szt. w ASO 83 PLN
- 4B0 971 832 2 szt. oprawka wtyczki cena za 1 szt. w ASO 9,95 PLN
- 000 979 009 E 2 kabelki czyli 4 Piny cena w ASO za 1 kabelek 10,70 PLN
- 8K0 035 423 A 1 szt. lewa blenda glosnika cena w ASO 221,50 PLN :blink: ( uzywka 50-100 PLN )
- 8K0 035 424 A 1szt. prawa blenda glosnika cena w ASO 221,50 PLN :blink: ( uzywka 50-100 PLN )
- 7L6 868 243 2szt. trzeba miec w zapasie jakby pekl klip od tapicerki cena za 1 szt. w ASO 1,80 PLN
- lutownica ,cyna , tasmaizolacyjna
- 2x 2 x 40 cm przewodow 0.35 mm
- Torx 25
- srubokrety plaski maly i duzy

bo1z.jpg

bo3k.jpg

Na poczatek musimy zdjac z obu stron listwy ozdobne tapicerki :wink4: W tym celu delikatnie podwadzamy je i przesuwamy do przodu a potem do siebie.

Pamietajmy wykonujac ta czynnosc zachowujemy ostroznosc aby nie uszkodzic tapicerki :) Najlepiej podwazyc ja czyms plastikowym . Listwa trzyma sie na trzech zaczepach .

bo4p.jpg

bo5b.jpg

Tapicerka przykrecona jest pieciona srubami :) Kluczem Torx 25 odkrecamy je .

bo6i.jpg

bo7ol.jpg

Przy uchwycie w tapicerce mamy ukryte dwie sruby . W platiku ozdobnym mamy otwor przez ktory wkladamy srubokret i ciagniemy plastik do siebie .Jest on zamocowany na zatrzaskach.

bo9o.jpg

bo10.jpg

bo11.jpg

Teraz mamy dostep do dwoch ostatnich srub mocujacych tapicerke :wink4:

bo12.jpg

bo13.jpg

Po odreceniu wszystkich srub zdejmujemy tapicerke z klipami . Musimy dobrze ciagnac ja bo dobrze trzymaja :wink4: Odlanczamy ciegno klamki oraz 32 PIN wtyke

bo8.jpg

bo14.jpg

bo15.jpg

Po sciagnieciu tapicerki zdejmujemy stara blende z drzwi :) Jest na zatrzaski i latwo sciagnac .

bo16.jpg

Fabrycznie mamy przygotowane miejsce na glosnik wysokotonowy :naughty: Mocujemy go w wolne miejsce . Tutaj tez wkladamy wczesniej przygotowana wiazke dwoch przewodowwraz wtyka . Dlugosc kabelkow mierzymy od glosnika gornegodo wtyki dolnego ( okolo 40 cm) . Obie wtyki maja zaznaczone numery 1 i 2 Itak starajmysie je polutowac :wink4:

bo19.jpg

bo21.jpg

bo22.jpg

bo20.jpg

Po polutowaniu zdwoch stron drzwi montujemy bleny . U mnie jest akurat blenda z wlacznikiem pod Asystenta pasa i prosze sie tym nie sugerowac :wink4:

bo23.jpg

Na koniec oczywiscie skldamy do qupy w odwrotnej kolejnosci :)

Powodzenia w montazu tego MODA :kox:

Opublikowano
:good: ale trzeba było od razu drzwi wygłuszyć :cool1:
Opublikowano
  • Autor

Tapicerka bedzie nie raz rozbierana :decayed: i o tym pomysle :wink4:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Grześ, kilka pytań:

Czy nie powinno się tu zastosować zwrotnicy głośnikowej do lepszego podziału pasma?

Mógłbyś podać mi parametry (ile Ohm, Wat i wymiary) głośniczka wysoko-tonowego B&O (jak bym nie znalazł ori w dobrej cenie założę jakiś suplement) :naughty:

Opublikowano
  • Autor
Grześ, kilka pytań:

Czy nie powinno się tu zastosować zwrotnicy głośnikowej do lepszego podziału pasma?

Mógłbyś podać mi parametry (ile Ohm, Wat i wymiary) głośniczka wysoko-tonowego B&O (jak bym nie znalazł ori w dobrej cenie założę jakiś suplement) :naughty:

Zmierzyć ci nie zmierzę bo musiłbym sciągnąc u siebie :decayed: ale jak bęe kiedyś zmieniał tapicerkę to tak :wink:

Nie potrzeba dawać tutaj akurat zwrotnic a chcesz załozyć u siebie ?

Opublikowano

a miałeś jakieś głośniczki w swoim jak zmieniałeś na B&O?

Opublikowano
  • Autor
a miałeś jakieś głośniczki w swoim jak zmieniałeś na B&O?

Niestety nie :confused4: Blenda pod ten syczek B&O jest droga :kwasny:

Mozesz w swoim plastiku nawiercić dziurki ( otworki :wink: )

Opublikowano

w takim układzie ja pewnie też nie mam :kwasny:

Grześ wyślij mi cenkę :decayed: na Priv

...a dziurki można gorąca igłą spróbować lub jakimś wiertełkiem 0.7-0.5 mm

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

wrclaguna, może jakieś praktyczne sugestie jak zdjąć tapicerkę drzwi.... Próbowałem się dobrać i efekt jest taki, że urwane jedno mocowanie spinki i pęknięta tapicerka przy zamku :facepalm:. Więc na razie się poddałem, ale kupa roboty do zrobienia (wygłuszenie, QQ1, lusterko) ze wszystkimi drzwiami i na razie klops...:kwasny:

Opublikowano

wrclaguna, może jakieś praktyczne sugestie jak zdjąć tapicerkę drzwi.... Próbowałem się dobrać i efekt jest taki, że urwane jedno mocowanie spinki i pęknięta tapicerka przy zamku :facepalm:. Więc na razie się poddałem, ale kupa roboty do zrobienia (wygłuszenie, QQ1, lusterko) ze wszystkimi drzwiami i na razie klops...:kwasny:

Kup sobie wyjmaki do tapicerek kpl. to 50-80zł :wink:

Opublikowano

Kup sobie wyjmaki do tapicerek kpl. to 50-80zł :wink:

Masz na myśli te z tworzywa - bo nimi właśnie próbowałem i ni cholery...:kwasny:

Opublikowano

Jak masz kpl to masz tam tz widelec, delikatnie podkładasz go pod spinkę, mechanizm zaciskowy zwalnia się i powinna odskoczyć.

problemem może być to że robisz to na zimnym powietrzu, wtedy plastik jest bardziej łamliwy :wink:

Opublikowano
Jak masz kpl to masz tam tz widelec, delikatnie podkładasz go pod spinkę, mechanizm zaciskowy zwalnia się i powinna odskoczyć.

problemem może być to że robisz to na zimnym powietrzu, wtedy plastik jest bardziej łamliwy :wink:

Tym widelcem też próbowałem... Ale chyba główna przyczyna niepowodzenia to - jak piszesz - niska temperatura. Jak się do tego zabierałem to ciepło nie byo :kwasny: Poczekam aż termometr podskoczy...

Opublikowano
http://img33.imageshack.us/img33/4992/bo20.jpg

Jaki jest numer tej wtyki do głośnika w drzwiach?

To z tym gwizdkiem wpinamy sie w kable z głównego głośnika- dobrze myślę? A jak jest z polaryzacją bo nie zauważyłem oznaczeń +- na głośniku wysokotonowym?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
http://img33.imageshack.us/img33/4992/bo20.jpg

Jaki jest numer tej wtyki do głośnika w drzwiach?

To z tym gwizdkiem wpinamy sie w kable z głównego głośnika- dobrze myślę? A jak jest z polaryzacją bo nie zauważyłem oznaczeń +- na głośniku wysokotonowym?

polaryzacje masz na kondesatorze :wink:

Grześ, jak robiłeś też głośnik centralny na desce, gdzie go wpinałeś? tylko b&o ma wejście na ten głośnik czy do zwykłego MMi też podejdzie?:eusathink:

Opublikowano
  • Autor

U mnie przy AUDI SOUND SYSTEM byl tam ten głosnik :wink:

Po schemacie moge sprawdzić u ciebie

Opublikowano

jak byś mógł to sprawdź proszę :hi:

nie mam kabelka do tego głośnika szukałem już, ale gdy by można było się gdzieś blisko wpiąć to bym sobie założył tam dodatkowy.

potrzebuję też prawą bledę do B&o :wink: