Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVK] Wymiana tarcz, klocków i płynu w warsztacie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do wymiany kilku rzeczy w aucie - warsztat ma odpowiednie wyposażenie jeżeli chodzi o sprzętu, ale wiadomo że jak się nie zna dobrze któregoś z mechaników to różnie to może być: trzeba pilnować samemu wszystkiego i nie dać się naciągnąć i oszukać. Ostatnio miałem taką sytuację, że jak poprosiłem o sprawdzenie amortyzatorów to na fakturze oczywiście znalazła się odpowiednia pozycja, ale jakoś o wydruku z komputera firma już zapomniała. Na moją prośbę o wydruk - musiałem jeszcze raz wjechać na kanał, test został wykonany i dopiero miałem konkretną informację. Podejrzewam że wcześniej mechanik jeżeli cokolwiek zrobił to tylko poświecił sobie na kanale, pobujał autem i stwierdził że "może być" (taką odpowiedź dostałem na pytanie "A jak tam amortyzatory ?"). Teraz wracając do sedna sprawy:

Czytając kilka innych wątków - doczytałem informację że porządny warsztat samochodowy przy wymianie tarcz (chodziło bodajże o EBC) dokonuje pomiaru bicia i w przypadku pozytywnego wyniku wpisuje wynik pomiarów na kartę gwarancyjną dla potwierdzenia prawidłowej instalacji tarcz. Wczoraj dotarły do mnie nowe tarcze Ziemmermann Sport z klockami Saxid, do tego chciałbym wymienić płyn na coś takiego jak np. Motul Racing 660. Teraz pytania: czy powinienem wymienić coś jeszcze, zwrócić uwagę na coś dodatkowego ? Czy oprócz wydruku/potwierdzenia z pomiaru bicia tarcz mogę poprosić o dodatkowe informacje (w kontekście wymiany klocków i płynu) ? Z góry dzięki za wszelkie dodatkowe info, które pozwoli mi nie dać się "zażyć" przez mechaników w warsztacie.

Opublikowano

wymiana klocków ale w anglii.

klocki bosch.

przód 40 funtów

tył 20 funtów

robocizna 40 funtów,pod warunkiem że tarcze są dobre,pozdrawiam

Opublikowano

Teraz pytania: czy powinienem wymienić coś jeszcze, zwrócić uwagę na coś dodatkowego ? Czy oprócz wydruku/potwierdzenia z pomiaru bicia tarcz mogę poprosić o dodatkowe informacje (w kontekście wymiany klocków i płynu) ? Z góry dzięki za wszelkie dodatkowe info, które pozwoli mi nie dać się "zażyć" przez mechaników w warsztacie.

Zwruc uwage na stan przewodow hamulcowych gumowych jak i miedzianych, w porzadnym zakladzie powinni tagze sprawdzic prowadnice zaciskow czy nie sa zatarte, no i oczywiscie przesmarowac prowadnice najlepiej smarem miedzianym.