Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Felgi 18" S-Line czy podejdą mi takie opony.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w moim nowym nabytku mam piękne 18 calowe felgi S-line, jednak założone są tam fabryczne oponki 235/40. Chcę zmienić te opony na trochę węższe i o większym profilu, gdyż te są mi za twarde. Audi ma zawieszenie S-line o oznaczeniu 1BV i jest strasznie twardo jak na Polskie warunki. Mam na oku oponki o rozmiarze 215/55 i stąd moje pytanie czy podejdą na te felgi takie opony, oznaczenie moich felg:8J*18 ET43 . Według niemieckiego TUV na te felgi mogę założyć oponki od 205 do 245. Boję się jednak czy profil 55 nie będzie za wysoki i nie będzie tarł o nadkola jak siądzie 5 ludzi. Prosiłbym o wasze opinie na ten temat.

Opublikowano

profil 55 na 18stkach? to nie jest dobry pomysl, to jest rozmiar raczej dla SUVow, czy bedzie tarło... nie wiem czy w ogóle uda ci się zamontować takie koło w aucie

Opublikowano

kupowac 18 dla profilu 55 :thumbdown: rozbój w biały dzien... :facepalm:

225/40

albo 235/40 :good:

Opublikowano

ten rozmiar wykracza po za widełki rozmiarów audi - zakładając taką oponę zmieniasz średnicę całego koła i to o dość sporo

Opublikowano
  • Autor

No właśnie chodzi o to że są strasznie szerokie i chciałbym zmienić na 215 i zwiększyć profil bo jadąc nim czuje się jakbym jechał bryczką z koniem a nie komfortowym Audi. Szwagier w swojej B7 też ma zawieszenie 1BV tylko że koła 17" i 225/55 i zupłnie inaczej to tłumi niż mój profil 40 :( Myślałem że jak założę wąską oponę o wyższym profilu na tak szeroką fele to jakoś się ta opona rozejdzie i nie będzie taka wysoka. Czyli skoro tak uważacie że nie warto próbować to będę musiał na wiosnę pomyśleć o jakichś 17" i profilu 55.

Opublikowano

to powiedz szwagrowi że ma z tyłka rozmiar kół na aucie bo takich nie powinno sie zakładać do B7 - zrobił dokładnie to o co Ty pytasz - czyli znacznie zmienił średnicę koła od tego co zaleca audi[br]Dopisany: 16 Wrzesień 2011, 13:56_________________________________________________nie wiem jak tak ludzie mogą robić i kto im w tym doradza.

Ciekawe czy olej wlewa mineralny czy taki jaki zaleca producent

Opublikowano
  • Autor

Miron78 a w czym to przeszkadza oprócz tego że o parę na godzinę będzie mu okłamywał licznik? Nic mu nie obciera więc w czym problem? Nie każdy z nas jest taki jak połowa wieś tuningowców, że obojętnie czy słychać go w następnej wsi czy coś trzaska ale ważne że wygląda. Zależy mi na tym żeby w miarę fajnie wyglądało a i komfort jazdy był dobry.

Opublikowano

Tomku rozumiem Cię - ale jeżeli masz to zrobić prawidłowo to po prostu zmień kółka na 205/55/16 i będzie GIT

Opublikowano
  • Autor

Nie mówiąc już o zawieszeniu, na profilu 40 po naszych drogach wymiany zawieszenia nie będą należeć do rzadkości.

Opublikowano

i z drugiej strony po coś te normy są :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Miron po prostu chodzi mi o to żeby nie popadać w skrajność. Tak jak maniacy marki BMW: "BMW i gaz boże toż to grzech" . Pytałem o rade czy będzie to tarło, czy w ogóle jest możliwość założenia takich oponek. A że licznik będzie okłamywał, nie dbam o to bo i tak już okłamuje na fabrycznych laćkach. [br]Dopisany: 16 Wrzesień 2011, 14:15_________________________________________________Sporo się naszukałem mojej niuni żeby trafić taki egzemplarz. Felgi 18" wyglądają niesamowicie w tym aucie, ale chciałbym oszczędzić sobie tego żeby za rok każdy plastik we wnętrzu trzeszczał jak we fiacie a na teraźniejszych oponkach mam to jak w banku.

Opublikowano
Sporo się naszukałem mojej niuni żeby trafić taki egzemplarz. Felgi 18" wyglądają niesamowicie w tym aucie, ale chciałbym oszczędzić sobie tego żeby za rok każdy plastik we wnętrzu trzeszczał jak we fiacie a na teraźniejszych oponkach mam to jak w banku.

lubię czytać takie bzdury, to jak dobra komedia tyle że czytana :good:

Opublikowano

tommy - z kółkami zrobisz jak zechcesz

ja w B6 śmigałem na alu 18

w B7 śmigałem na 19

teraz śmigam na 20

nigdy nic w zawieszeniu nie wymieniałem w żadnym z A4 i nigdy żaden plasticzek mi nie zapiszczał :wink4:

moje zdanie jest takie

albo 18 i nie martwię się o plastiki czy komfort ( który wcale nie jest taki zły )

albo 16 i mam w nosie wszystko a komfort na najwyższym poziomie

Opublikowano
  • Autor

Arek bez obrazy ale dzięki takim jak ty lepiej doświadczyć na własnych błędach niż pytać czy ktoś już przerabiał taki problem. Twoja wypowiedź żenada- pytałem o coś a ty mi tu z takim hasłem. Widać że typowi maniacy BMW są i na naszych forach. Temat uważam za zamknięty.

Opublikowano
Widać że typowi maniacy BMW są i na naszych forach

no widać po TOBIE skoro gadasz o BMW.... :hi:

Po prostu gadasz głupoty o rozmiarze kół i komforcie, o plastikach nie wspomnę :rolleyes:

ja w B6 śmigałem na alu 18

w B7 śmigałem na 19

teraz śmigam na 20

nigdy nic w zawieszeniu nie wymieniałem w żadnym z A4 i nigdy żaden plasticzek mi nie zapiszczał

czytałeś?

A Ty gadasz o tym że plastiki będą Ci hałasować... dlaczego zawsze najwięcej hałasu robią ludzie którzy uważają że 17-19 cali to duże koło.... masakra. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Po co ty w ogóle wypisujesz swoje teorie? Czy ja pytałem w temacie: Jak uważacie czy koła 18" cali to duże koła?

Pytałem czy opona o rozmiarze 215/55 podejdzie na podaną wyżej felgę i czy nie będzie tarła. Każdy jeździ czym lubi, ja po prostu lubię jak auto ma komfortowe zawieszenie a przy tym fajnie wygląda, dlatego chciałem pogodzić te 2 cechy.

Opublikowano
ma komfortowe zawieszenie a przy tym fajnie wygląda, dlatego chciałem pogodzić te 2 cechy.

no na profilu 55 to 18 na pewno nie będzie dobrze wyglądało

Poza tym profil 40 na 18 w b6 to pełen komfort, jeśli dla Ciebie nie jest to komfort to chyba musisz zejść na 205/55/16 :hi:

Czy będzie przycierać opona którą chcesz zamontować, myślę że tak... poza tym są pewne kalkulatory i zobacz jak zmienisz średnicę koła :hi:

Opublikowano

przeciez to auto na profilu 55 i felgach 18 bedzie wygladalo jak... maluch przerobiony na monster truck, takie kolo jest olbrzymie, a sam rozmiar felgi to nie wszystko, felga ladnie wyglada tylko w polaczeniu z niskim profilem oponki, nawet jakbys upchal to kolo pod samochod to przekonasz sie ze te twoje felgi straca caly swoj urok

Opublikowano

Sprzedaj te koła kup 16'' i będzie ok a przy okazji parę groszy w kieszeni.Niestety masz niekomfortowe zawieszenie s-line :confused4:.Ja u siebie jak zmieniam 225/40/18''letnie na zimowe 205/55/16'' to jakiejś olbrzymiej różnicy nie odczuwam , mam springi eibacha -30 i jest naprawdę twardo.Nie wiem jak eibach -30 ma się do zawieszenia 1bv. A tak przy okazji różnica między rozmiarem 225/40/18 a 215/55/18 to jest prawie 6cm :shocked: i moim zdaniem takich kół to nawet za pomocą siekiery nie upchniesz :kox:.

Opublikowano

zrób jak radzą ci koledzy, kup sobie 16, bo nawet na 17 będziesz narzekał że niby twardo :evil: , bo te gumy co chcesz tam wcisnąć to :shocked::polew: