Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Zmiana concert 2 na concert 3 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje opinii znawców tematu.

Mam A4 z 2003 B6

po tym jak mi ukradli concerta 2 zakupiłem concerta 3. przerobiłem kostkę ISO na ISO2 (FAKRA) i nie dział mi podświetlanie, wyłączanie po kluczyku i Gala

CAN L i CAN H podpięte prawidłowo. jeśli zna ktoś rozwiązanie tego problemu to proszę o wskazówki

Opublikowano

...jak zrobiłeś to z przejściówy od rns-a to może być kicha bo concert3 ma inny troszke rozkład pinów(mam na myśli concerta 2 dinowego)

Opublikowano
  • Autor

nie kolego podłączyłem po schemacie i samo podłączenie jest ok. poprzednie radio concert 2 działało poprawnie.

jak podłączam sie VAG to mam informacje "uszkodzenie CAN praca na jednym kablu - sporadyczne"

i nie mogę wejść w radio .

pytanie czy trzeba zrobić jakąś adaptacje tego radyjka w kompie auta?

Opublikowano

nie kolego podłączyłem po schemacie i samo podłączenie jest ok. poprzednie radio concert 2 działało poprawnie.

jak podłączam sie VAG to mam informacje "uszkodzenie CAN praca na jednym kablu - sporadyczne"

i nie mogę wejść w radio .

pytanie czy trzeba zrobić jakąś adaptacje tego radyjka w kompie auta?

coś musiałeś popitolić skoro nie mozesz połączyć sie z radiem :mysli:np luknij czy do kostki C w pinie 7 masz wpiętą linie K

Opublikowano

też zmieniałem C II na C III k-line z kostki B5 do C7 i musisz dołożyć pin 16 i zewrzeć go z pinem 15 i wszystko gra ja trzeba

Opublikowano
  • Autor

też zmieniałem C II na C III k-line z kostki B5 do C7 i musisz dołożyć pin 16 i zewrzeć go z pinem 15 i wszystko gra ja trzeba

kolego mógłbyś to opisać sygnałami a nie numerami pinów albo dodać schemacik kostki na której opierasz numeracje pinów

dodam jeszcze że nie mam w aucie wyprowadzonego sygnału K-line. W poprzednim radiu były tylko takie sygnały:

podświetlenie

zasilanie +12V

masa zasilania

głośnik RF+

głośnik RF-

głośnik LF+

głośnik LF-

wyjście liniowe LR

wyjście liniowe RR

masa wyjść linowych

sterowanie wzmacniacza +12V

CAN-H

CAN-L

Opublikowano

Piotrek zapodaj maila to podeśle Ci rozpiske :)

co do k-line to złap sie ze złącza diagnostycznego pin 15 i doprowadz do radyjka , zakodujesz poprawnie pod auto to może wsio ruszy jak trzeba :cool1:

Opublikowano

:przebiegly:Najlepiej by było podłączyć Twoje radio do jakiejś B6 z działającym Concertem3. Mam u siebie takie zestawienia :decayed: Wtedy wyeliminuje sie ewentualne uszkodzenie radia. Gdzie mieszkasz, to możemy sie jakos ustawic?

Ja po podłączeniu przejściówki nic nie musiałem mostkowac. A podpinałem do przejściówki jeszcze kabel od BT.

Opublikowano
  • Autor

Radio jest pewne.

Kupiłem wcześniej jedno radio i była taka sama sytuacja i radio odesłałem, ale teraz jak kupiłem następne i wiem że nie wina radia.

podpiąłem się VAG i jak podłącze radio to mam komunikat o zwarciu na magistrali CAN - praca na jednym kablu.

Nie wiem jak to ruszyć

[br]Dopisany: 21 Wrzesień 2011, 13:19_________________________________________________

Piotrek zapodaj maila to podeśle Ci rozpiske :)

co do k-line to złap sie ze złącza diagnostycznego pin 15 i doprowadz do radyjka , zakodujesz poprawnie pod auto to może wsio ruszy jak trzeba :cool1:

pin 15 w złączu diagnostycznym tam gdzie się VAG wpinam?

Opublikowano

tak dokładnie , zmostkuj sobie kabelek i doprowadz do radyjka :cool1:

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki za pomoc.

A posiadasz jeszcze wiedzę co w tym module radia mam ustawić żeby zaczął gadać z autem ?

Opublikowano

z tym radiem raczej nie pogadasz , jak sie nie myle nie ma wejścia mikrofonu :mysli:

Opublikowano
  • Autor

z tym radiem raczej nie pogadasz , jak sie nie myle nie ma wejścia mikrofonu :mysli:

kolego chodziło mi o to żeby się skomunikował CAN auta z CAN radia i żeby zadziałało podświetlenie klawiszy i wyłączanie po kluczyku:) :wink4: i stąd ta moja wypowiedź "A posiadasz jeszcze wiedzę co w tym module radia mam ustawić żeby zaczął gadać z autem ?"

Opublikowano

a o to kaman :decayed: niezjażyłam :gwizdanie:

pierwsza rzecz którą sprawdz to czykabelki canów są skręcone w "warkoczyk" na tym kawałku który dokładałeś :cool1:

Opublikowano
  • Autor

a o to kaman :decayed: niezjażyłam :gwizdanie:

pierwsza rzecz którą sprawdz to czykabelki canów są skręcone w "warkoczyk" na tym kawałku który dokładałeś :cool1:

nie mam skręconych w warkocz ponadto kolor tych kabli to czarny i czarno-biały, ale wyglądają na oryginalne bo oklejone są fabryczną izolacją "szmacianka"
Opublikowano

orginalnie z auta powinny wychodzić kolory "pomarańczowy z fioletowym paskiem i pomarańczowy z brązowym paskiem" tak fabrycznie wyglądają kabelki can , są skręcone w warkoczyk na tym polega ich komunikacja :cool1:

w przejściówce którą dokładałeś nie są poskręcane ze sobą i to może zakłócać ich prace , ja miałem ostatnio taki przypadek że na 15cm kabelków już to nie funkcjonowało , poskręcałem w warkoczyk i zabanglało :naughty:

Opublikowano
  • Autor

orginalnie z auta powinny wychodzić kolory "pomarańczowy z fioletowym paskiem i pomarańczowy z brązowym paskiem" tak fabrycznie wyglądają kabelki can , są skręcone w warkoczyk na tym polega ich komunikacja :cool1:

w przejściówce którą dokładałeś nie są poskręcane ze sobą i to może zakłócać ich prace , ja miałem ostatnio taki przypadek że na 15cm kabelków już to nie funkcjonowało , poskręcałem w warkoczyk i zabanglało :naughty:

ale ja nie dokładałem przejściówki do tych kabli tylko podpiąłem to co wystawało a na całej ich długości kabel wygląda jak do słuchawek dwie żyły zgrzane obok siebie- troche to dziwne ale tak było
Opublikowano

domin słabo odbierało mi radio i faktycznie poskręcałem w przejściówce cany ze zobą (nie były skręcone ) i teraz odbiera bdb a myślałem że wzmacniacz mi się sypnął

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Koledzy dzięki za wskazówki. Poprowadziłem nowy kabel skręcony w warkocz od licznika i pomogło. teraz wszystko działa (poza wiadomościami RDS na liczniku - ale to może innym razem. pozdrawiam