Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Rwanie,szarpanie przy przyspieszaniu na niskim biegu (1500-2000 obrotów) ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc, podpowiedzi bo rozkładam ręce. Przy przyspieszaniu - ok 2000 obrotów, w 90% na 1 i 2 biegu auto rwie, szarpie jak w amerykańskich teledyskach raperskich ;p . Sytuacja zdarza się bardzo często, są wyjątki kiedy samochód pracuje prawidłowo. Dodatkowo przy mocniejszym depnięciu kopci czarną chmurą...

Dodatkowo dodam, że:

• - to szarpanie pojawia się wyłącznie przy przyspieszaniu pedałem gazu (najczęściej 1500-2000 obrotów) przy biegu 1 i 2, choć i czuć niekiedy na 3..... na biegach 5,6 przy ustabilizowanej prędkości i przyspieszaniu na wyższych biegach problemu nie ma.
    - wymieniony jest nowy Olej silnikowy z filtrem
    - po diagnostyce VCDS-em wskazuje tylko na 3 przepalone świece żarowe..... ale to zapewne nie ma nic wspólnego z objawami jakie opisuję...

To, co poczyniłem w tym kierunku:

• * - sprawdziłem vcds - żadnych błędów nie pokazuje komputer ... (usterka mechaniczna???) - zrobiliśmy test podczas jazdy i wyłapane w ułamku sekundy szarpnięcia wskazywały na różnicę ciśnienia między tym co podaje komputer a tym co było w rzeczywistości... (była różnica wykresów..) ale powodów takiego zachowania bez jasnego błędu może być wiele....
    - wymieniony filtr paliwa na firmowy Bosha
    - przeczyszczony EGR....
    - wymienione kolo dwumasowe i komplet sprzęgła (kilka tygodni przed tym miałem awarię... - spora naprawa, zostawiłem prawie 3k w mechanika)

A auto zachowuje się dziwnie, przy delikatnej jeździe (delikatnym przyspieszaniu, normalnym) drga,rwie szarpie przez ok 1-3 sekund, po czym na wyższych biegach stabilizuje się i wszystko jest ok. Nie ma znaczenia czy rozgrzany czy nie. Turbina pracuje prawidłowo - depnę mocniej - idzie bez problemu.... co może być powodem?

Czy ktoś z Was się z czymś takim zetknął? Ręce mi opadają, nie chcę ładować kolejnych tysięcy, będę zmuszony sprzedać, ale nie chcę kupcowi wciskać po prostu kitu... Ktoś, kto ma orientację wsiądzie i może wyczuć (ja zawsze mogę powiedzieć, że mam niedowład kończyn ;p) ....

Co to może być, gdzie szukać błędów? Od czego zacząć w tym wypadku? Proszę o pomoc...

Opublikowano

Zacznij od diagnostyki bloków pomiarowych silnika...

W dziale VAG znajdziesz potrzebne instrukcje i przykłady.

Opublikowano

a jaką masz skrzynie?

Opublikowano
  • Autor

Wszelkie testy Vagiem przeprowadzone zostały i nie wykazały kompletnie niczego, bloki pomiarowe, wykresy, sprawdzenie podczas jazdy - nie ma po prostu żadnych błędów. Wszystko co możliwe do sprawdzenia komputerem zostało wykonane. Skrzynia manualna 6-biegowa... pracuje bez zarzutu....

Najprościej można powiedzieć, że przy kopceniu za dużo paliwa i spala na czarno... a przy tym przerywaniu/szarpaniu może jest tak, że pompowtryski nie pracują jak powinno, zapodają za mało albo za dużo czegoś... totalnie nie mam pojęcia...

Komputer nic nie wykazał (a byłem ze 3 razy) więc to odpada, wszystko co opisałem wyżej także... więc co to może być, gdzie szukać odp. na tę zagadkę?.. :(

Opublikowano

Koledzy nie znam się specjalnie :confused4: ale może przyczyna jest prozaiczna tzn. poduszka pod silnikiem jest wywalona na plecy :gwizdanie: lub ewentualnie sprzęgło i dwumasa jest nie od tego modelu - niestety zdarzają się takie przypadki :cool1:

Opublikowano
  • Autor

właśnie nie sądzę... ;( - dwumas był wymieniany i po wymianie bez problemu jeździłem dobre 3 tygodnie... więc to tak nagle by się nie stało.. a jeśli chodzi o poduszkę to nie ma innych (bardziej wyrazistych objawów)... gdyby poducha to powinno drgać, szarpać i na postoju, silnik powinien latać... a ten pracuje ładnie, stabilnie, prawidłowo... pozatym gdyby dwumas to były by to inne dodatkowe efekty... jakieś ostre walenie może? ... :(

Opublikowano

nie szukał bym problemu w skrzyni, tylko jak już to w silniku

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witka mialem podobny problem mocne szarpanie podczas ruszania. skutki to zaoliwione sprzegło i zajechane sprzęglo wymiana pomogła w 100% koszt z robocizna za dwumas 2300zl.pozdro