Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AYM] Chłodnica wody z Allegro za 270zł - co o niej sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do zakupu chłodnicy wody (gdyż ta co obecnie jest jest już dość mocno "rozwalona" przez kamyczki i owady dostające się do niej w czasie jazdy - głównie przy dole) do mojego Audi A6, 2002r, 2.5 TDI AYM (155PS), o numerze nadwozia: WAUZZZ4B02N068184, skrzynia automatyczna typu "Multitronic".

Zaniepokoiła mnie ta chłodnica, kiedy to podczas wyjazdu wakacyjnego i ciągnięcia przyczepy campingowej latem przy dość znacznej temperaturze powietrza, wskaźnik temperatury przekroczył nominalne 90 stopni, ale była to tylko ta jedna sytuacja, która się więcej nie powtórzyła...

Na allegro znalazłem aukcje: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=311493141, napisałem do gościa, czy posiada chłodnice do mojego audi podając wszytskie dane jak powyżej i odpisał mi ze tak, cena 270zł + koszty przesyłki.

Sprawdzając w ETCE, wyszukało mi 3 różne chłodnice wody, oraz chłodnica wody i oleju.

1) Numer części: 4BO 121 251 - chłodnica wody - "schalt-getriebe+AYM" - cena 233,26 euro

2) Numer części: 4BO 121 251 AK - chłodnica wody i oleju - oznaczenie 449,2MM - 5-gang-automatik+AYM - cena 321,32 euro

3) 4BO 121 251 s - chłodnica wody i oleju - automatik-stufenlos+AYM - cena 321,32 euro

Teraz zbytnio nie wiem jaka chłodnica pasuje do mojego auta? Czy to ma być sama chłodnica wody, czy chłodnica wody i oleju? Oraz co sądzić o chłodnicy tej z Allegro za 270zł? Pewnego czasu kupiłem chłodnice firmy "no-name" do Hondy Prelude, i wszystko było idealnie, ale Audi TDI, a Honda to 2 auta bez porównania :)

Proszę o porady co zrobić w takim przypadku? Kupić może lepiej ORI? Czy ta z allegro spełnia swoje zadanie wystarczająco? A możę tą co mam ORI oddać do regeneracji?

Opublikowano

ja mam dosyc ostrozne podejscie do zakupu niektorych elementow z allegro. podejscie do kwestii gwarancji tez jest dosyc asekuracyjne. jezeli chlodnica okaze sie nieszczelna a sprzedawca sie wypnie. zostaniesz ze szmelcem za 270zl. lepiej kupic w sklepie i miec pewnosc ze w razie problemow nie bedzie problemow z wymiana.

Opublikowano

Miałem do czynienia z tą firmą kilka lat temu, regenerowali dla mnie lampy, nie było problemów.

Kwestia temperatury, czy jesteś pewny że po obciążeniu auta temperatura nie miała wzrosnąć?

Opublikowano

po jaka cholere chcesz wymianiac ta wode?? Jesli trzyma cisnienie to jest wszystko ok! Po co wydawac kase niepotrzebnie. Gdybys mial uszkodzona i nie chcesz jej spawac no to rozumiem ale tak jak masz tylk oodpryski od kamykow i pare komarow. Nie widze sensu.

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do zakupu chłodnicy wody (gdyż ta co obecnie jest jest już dość mocno "rozwalona" przez kamyczki i owady dostające się do niej w czasie jazdy - głównie przy dole) do mojego Audi A6, 2002r, 2.5 TDI AYM (155PS), o numerze nadwozia: WAUZZZ4B02N068184, skrzynia automatyczna typu "Multitronic".

Zaniepokoiła mnie ta chłodnica, kiedy to podczas wyjazdu wakacyjnego i ciągnięcia przyczepy campingowej latem przy dość znacznej temperaturze powietrza, wskaźnik temperatury przekroczył nominalne 90 stopni, ale była to tylko ta jedna sytuacja, która się więcej nie powtórzyła...

Na allegro znalazłem aukcje: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=311493141, napisałem do gościa, czy posiada chłodnice do mojego audi podając wszytskie dane jak powyżej i odpisał mi ze tak, cena 270zł + koszty przesyłki.

Sprawdzając w ETCE, wyszukało mi 3 różne chłodnice wody, oraz chłodnica wody i oleju.

1) Numer części: 4BO 121 251 - chłodnica wody - "schalt-getriebe+AYM" - cena 233,26 euro

2) Numer części: 4BO 121 251 AK - chłodnica wody i oleju - oznaczenie 449,2MM - 5-gang-automatik+AYM - cena 321,32 euro

3) 4BO 121 251 s - chłodnica wody i oleju - automatik-stufenlos+AYM - cena 321,32 euro

Teraz zbytnio nie wiem jaka chłodnica pasuje do mojego auta? Czy to ma być sama chłodnica wody, czy chłodnica wody i oleju? Oraz co sądzić o chłodnicy tej z Allegro za 270zł? Pewnego czasu kupiłem chłodnice firmy "no-name" do Hondy Prelude, i wszystko było idealnie, ale Audi TDI, a Honda to 2 auta bez porównania :)

Proszę o porady co zrobić w takim przypadku? Kupić może lepiej ORI? Czy ta z allegro spełnia swoje zadanie wystarczająco? A możę tą co mam ORI oddać do regeneracji?

Takich głupot to dawno nie czytałem, popieram Basena , czy na pewno jest sens wymieniać chłodnicę??

Co do tych numerów z Etki to pierwsza jest do ręcznej skrzyni więc nie będzie pasić.

Opublikowano

przy duzym obciazeniu temperatura moze troche wzrastac. istotne zeby nie byl to wzrost do temperatury krytycznej ( alarm).

pozatym skoro wzrasta temperatura byc moze powodem jest nie chlodnica lecz termostat i jemu wlasnie trzeba sie przyjrzec.

Opublikowano

OK, dzięki Koledzy za "oświecenie" mnie w tej sprawie :) Narazie pozostawie tą chłodnice co jest, skoro to nie ma znaczenia :) A jeżeli chodzi o temperature to wtedy autko faktycznie było wysilone, że ona wzrosła powyżej 90%, bo musiało ciągnąć przyczepę w upelny dzień i może stąd ten wzrost :)

Opublikowano

dokladnie. masz przyczyne. poza tym jeszcze w sprawie zamiennikow chlodnic.

mialem wymieniona w peugeocie chlodnice na zamiennik, po stluczce. efekt? wzrost temperatury roboczej o pare stopni. ok 95C termostat sprawny.