Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Podsufitka czy warto od nowa okleić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar nakleić nowy materiał na podsufitkę jeśli ktoś ma jakieś rady proszę o podanie może ktoś to robił i powie od czego zacząć z góry dzięki z apomoc

Opublikowano

Nic trudnego, 2 miechy temu oklejałem na nowo i wyszło tak jak fabryka :) podstawą jest materiał na gąbce i klej na pędzel bądź w spray( chyba ze masz sprężarkę i pistolet to wtedy klej na pistolet). Odkręcasz rączki, daszki p/słoneczne. Demontujesz oświetlenie kabiny(po zdjęciu tej szybki masz 2 śrubki) przednie,środkowe i tylne słupki( z tyłem uważaj bo są delikatne) i podsufitka trzyma się wtedy na samych uszczelkach od drzwi, po kolei wyciągasz ją spod tych uszczelek, składasz siedzenia przednie ( wtedy będzie łatwiej) i powoli wyciągasz sufit przez drzwi przednie pasażera ( będzie ciasno ale da się). Potem czyścisz podsufitkę ze starej gąbki i kleisz nową. Nic trudnego, wystarczy odpowiednio ponaciągać materiał i po wszystkim. Składasz w odwrotnej kolejności ( z tyłu przy szybie masz taki rant w który należy odpowiednio włożyć podsufitkę by nie odstawała). Ja dodatkowo oklejałem przednie słupki, wszystko bez pośpiechu zajęło z 3h. Aha materiał ( 2mb i sporo jeszcze zostało) i klej ( kupiłem w puszcze na pistolet ale rozprowadziłem bez problemu pędzlem) brałem u sprzedawcy z allegro: tapicerski-sklep. Mam nadzieję że pomogłem :hi:

Opublikowano
  • Autor

Witam dzieki za rady nie bylo mnie tu troche a powiesz jaki material uzyłeś i gdzie kupiłes oraz jaki kolor

Opublikowano

podstawą jest materiał na gąbce

Z tym bym był ostrożny - materiał na gąbce ma większą sztywność i nie do końca da się ładnie ponaciągać.

Może pokażesz zdjęcia swojej podsufitki , najlepiej okolice rączek, słoneczek i panelu od oświetlenia :)

Opublikowano

brałem u sprzedawcy z allegro: tapicerski-sklep. Nie mam foto ale na 200% materiał jest idealny do naciągania np. przy rączkach i zero zmarszczek, z alcantarą jest o wiele trudniej gdyż to ona jest sztywna, z resztą kolego raggaman siedzisz w tym interesie po uszy i czaisz temat :)[br]

http://allegro.pl/sam01-tkanina-obiciowa-samochodowa-podsufitka-1-50-i1848917710.html

brałem taki materiał :hi:

Opublikowano

No i tu się zgadzam..ten materiał idealnie się naciąga ( gęstość splotu włókien ) Alcantara na gąbce to tylko do równych powierzchni, a nawet jest ciut za gruba gąbka w stosunku do ori gąbek na suficie co przeszkadza bo strasznie się załamuje :wink4:

Opublikowano

Alcantara na gąbce to tylko do równych powierzchni, a nawet jest ciut za gruba gąbka w stosunku do ori gąbek na suficie co przeszkadza bo strasznie się załamuje :wink4:

tu też się zgadzam bo próbowałem obklejać kiedyś coś tam alcantarą i to ciul nie robota jak się nie ma wprawy :decayed: a ten materiał co podałem jest idealny na sufit :)

Opublikowano

Wprawa wprawą..ale chwila nieuwagi, palec w kleju i już jest kicha. Pilnować się trzeba cały czas :wink4:

Druga sprawa to kleić materiał na gąbce trzeba szybko..bo niektóre kleje sprawiają, że gąbka puchnie :good:

Ja robiłem podobnym materiałem sufit do Jaguara, ciężko było..ale dało radę :)

Opublikowano

ja miałem tą pseudo-alcantarę z alegro i ona jest do niczego, z resztą jaka cena taki towar :thumbdown: Może wiesz czy ori alcatara jest jakaś miększa? Np taka co często w paskach b5fl jest na fotelach jest super, ale czy taką idzie gdzieś dostać?

Opublikowano

ja miałem tą pseudo-alcantarę z alegro i ona jest do niczego, z resztą jaka cena taki towar :thumbdown: Może wiesz czy ori alcatara jest jakaś miększa? Np taka co często w paskach b5fl jest na fotelach jest super, ale czy taką idzie gdzieś dostać?

jest bardziej miękka, jest sporo grubsza, ma inny - trwalszy splot włókien. Wszystko jest pięknie..tylko cena 300 zł za metr bieżący netto trochę odpycha :decayed:

Taką alcantarę dostaniesz u nas na rynku bez problemu :wink4:

TO co jest na allegro to Turcja/Chiny..co rzut to inny odcień koloru podstawowego :kwasny::wallbash:

Opublikowano

do przyklejenia tapicerki proponowałbym klej i pędzel

Opublikowano

a można się dowiedzieć co to za klej i gdzie można go kupić ??

w mojej A4 w kilku miejscach się odlkleja i nie wiem jak z tym sobie poradzić :dontknow:

Opublikowano

wrzuccie fote oklejonej nowym materialem podsufitowki... :mysli:

• 2 lata później...
Opublikowano

Pozwole sobie odświeżyć temat.

Proszę wypowiedzcie się, bo nie wiem czy o tym "dobrym" materiale była poprzednia rozmowa.

http://allegro.pl/sam312-tkanina-samochodowa-czarna-podsufitka-boki-i4683876109.html

Dodatkowo mam pytanie czy ktoś ma patent na te plastikowe słupki? Jakaś farba? Czy tez materiał?