Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Różnica miedzy przetwornicą valeo 12pin a 4 pin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Koledzy potrzebuje rady kogoś kto sie na tym zna albo robił już coś takiego. Padła mi przetwornica valeo 12pin i po rozeznaniu sie w cenach mam kilka pytań do was. Po 1 czym różni sie valeo 12 pin od 4 pin w działaniu tzn chodzi mi np. o to samopoziomowanie reflektorów lub o xenony lub bi-xenony? Po 2 czy da sie zastąpić tą 12 pinowa tą 4 pinowa wymieniając tylko tą kostkę łączącą przetwornice z instalacja auta i wszystko będziecie działać? Po 3 czy na kompie nie będzie żadnych błędów. Po 4 dlaczego do tej 12 pin z instalacji auta do przetwornicy idą tylko 2 kabelki skoro tam jest tyle pinów? Po 5 jak się to da zrobić to gdzie dostać tą kostkę.

Opublikowano

Mozna zamieniac przetwornice 12 na 4 pinowa. Nie ma zadnych bledow, wszystko w lamipe dziala. Przetwornica 4 pinowa jest duzo cieńsza niz 12 pinowa.

Opublikowano

w Koszalinie jest facet który naprawia przetwornice, wysyłasz mu przetwornice i za 100zł naprawia. W necie i na allegro można znaleźć jego ogłoszenia. 4 pinowe i 12 pinowe są takie same, można je zamiennie stosować. Z samopoziomowaniem nie będzie problemu bo za to odpowiedzialna nie jest przetwornica a osobny moduł z dwoma czujnikami na wahaczach. Do przetwornicy idą tylko 2 kabelki bo jest to zasilanie przetwornicy, czyli masa i +12V. Wystarczy wymienić wtyczkę i wszystko będzie śmigać. O ile dobrze kojarzę to te przetwornice różnią sie kształtem, jedna z nich ma takie wybrzuszenie, przez co pasuje do zwykłych lamp xenonowych a do bixenonu nie podejdzie. Przetwornica do bixenonu jest cieńsza.

Opublikowano

4 pinowe i 12 pinowe są takie same, można je zamiennie stosować.

Nie do konca. Nie wlozysz 12-pinowej przetwornicy do lampy bixenonowej :hi:

Opublikowano
  • Autor

czyli lampa bi-xenonowa zawsze ma 4 pinowa przetwornice valeo?

Opublikowano

Nie do konca. Nie wlozysz 12-pinowej

dokładnie, chodziło mi o samą funkcjonalność, rozmiarami się różnią
Opublikowano
  • Autor

Ale na odwrót na 100% będzie pasować i działać?

Opublikowano

a tak z ciekawości jak Ci się popsuła przetwornica? mi lampa parowała bo nie miałem dobrze zamknięte pokrywy z tyłu i raz zebrało sie za dużo wilgoci i było przebicie :angry:

Opublikowano
  • Autor

Powiem to tak. Po zakupie mojego kochanego auta stwierdziłem ze chyba trzeba by było wymienić palniki no i wymieniłem ale niestety połaszczyłem sie na te super oryginały w super cenie z allegro. To ze to nie były oryginały wiedziałem już oglądając zdjecia na allegro ponieważ nr produkcji na np 2 palnikach były takie same ale pomyślałem sobie a co tam może bedzie dobrze... no i niestety nie było po tygoniu padła przetornica i po 4 tyg znowu padła ta nowa. Pomyślalem ze to może dlatego że używka ale ze jestem dociekliwy to pojechałem do takie zaprzyjaźnionego elektryka i on po paru jakiś swoich pomiarach powiedział ze to palnik robi jakieś zwarcie pojechałem do 2 ele i to samo pojechałem do kolesia od ksenonów a on odrazu do mnie jakie palniki i skad no to ja ze z allegro a on do mnie mówi zebym kupił oryginały bo mieli z 10 takich przypadków z tymi palnikami allegro i zawsze po wymianie po niedługim czasie paliły sie przetwornice także teraz juz zakładają tylko oryginały bo mieli pełno nieprzyjemności z tego powodu. Także wniosek z tego taki ze chcąc zaoszczedzić na palnikach musze kupic po raz 3 przetwornice i do tego jeszcze raz palniki ale teraz już oryginalne osram za około 350 zl szt :> :wallbash:

Opublikowano

no z nie oryginalnymi palnikami często jest tak ze pobierają większy prąd przez co przetwornica siada;/

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
w Koszalinie jest facet który naprawia przetwornice, wysyłasz mu przetwornice i za 100zł naprawia. W necie i na allegro można znaleźć jego ogłoszenia. 4 pinowe i 12 pinowe są takie same, można je zamiennie stosować. Z samopoziomowaniem nie będzie problemu bo za to odpowiedzialna nie jest przetwornica a osobny moduł z dwoma czujnikami na wahaczach. Do przetwornicy idą tylko 2 kabelki bo jest to zasilanie przetwornicy, czyli masa i +12V. Wystarczy wymienić wtyczkę i wszystko będzie śmigać. O ile dobrze kojarzę to te przetwornice różnią sie kształtem, jedna z nich ma takie wybrzuszenie, przez co pasuje do zwykłych lamp xenonowych a do bixenonu nie podejdzie. Przetwornica do bixenonu jest cieńsza.

Też mi padła przetwornica i wysłałem ją do tego gościa - naprawił bez problemu za 111 zł z przesyłką i właśnie czekam na paczkę od niego.

Ciekawe jest to, że próbowałem kupić nową przetwornicę 12 pinową i z tego co się dowiedziałem to w ogóle ich nie produkują... A za używki w cenach 300-400 zł to ja dziękuję..