Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Auto podskakuje opony wyważone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w zeszłym roku kupiłem nowy komplecik opon zimowych GoodYeara oraz zestaw nowych stalowych 15. Opony założyli w serwisie wszystko wyważyli. Po założeniu kół jakoś czułem od początku jakby lekkie bicie przy około 40 km na godzine myslalem ze mi sie wydaje, ale na trasie przy okolo 130 KM/h ewidetnie telepie całą budą podskakuje całe auto.

Przejeździłem zime bylem przekonany ze to zle wywazone opony. Założyłem letnie zero problemu wszystko pieknie, zatem wczoraj pojechałem znów zakładam koła zimowe, w innym serwisie wyważyli ładnie no i byłem przekonany, że jest ok a tutaj dziś zrobiłem trase i ten sam obja. Auto podskakuje, na pierwszy rzut oka nie ma guzów, felgi są ok.

Zatem podsumowując, koła od nowości, wyważone podskakują. I teraz pytanie co może być przyczyną, co mam sprawdzić. Guzy na oponach ? krzywa felga ? ale czy to by przy wyważeniu nie wyszło ?

Opublikowano

Jeśli kola nie były wyważone dokładnie to kolo może lekko szarpać kierownicą. Na każdej maszynie można ustawić próg niewyważenia poniżej którego urządzenie wyświetli '0' - poproś o bardzo dokładne wyważenie (z doświadczenia wiem, ze poniżej 5g niewyważenia jest ok). Felgi stalowe nie są czasochłonne przy wyważaniu wiec nie powinno być problemu. Jeśli to nie pomoże to - ponieważ wyważarka wyważarce nie równa - może musisz poszukać lepszego sprzętu?

Sprawdź od razu czy kolo nie ma bicia promieniowego czyli czy nie chodzi na wyważarce góra- dol. Jeśli tak będzie to nawet najlepsze wyważenie nie zlikwiduje drgań bo nawet 100kg ciężarków nie zlikwiduje efektu zmieniającego się promienia miedzy piasta a nawierzchnia ('jajowatosci').

Nowe felgi są przeważnie proste :wink4: wiec obstawiał bym opony. Nawet najlepszy producent może dać ciała i któryś egzemplarz może być wadliwy. W Twojej sytuacji przełożył bym kola z przodu na tył aby zlokalizować najsłabszą sztukę.

Na marginesie dodam, ze w porządnym zakładzie wulkanizacyjnym obsługa sama powinna się tym zająć i wskazać co nawala w Twoim przypadku.

Opublikowano

Tak bede musial zrobic, dzis przelecialem sie autostrada i tak przy 120 czuć zwłaszcza na kierownicy i siedzeniu ze lekko auto podskakuje nie jest to duże szarpanie ale jednak, w letnich tego nie było.

Musze podjechać niech oglądną koła.