Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Wielka dziura w misce olejowej i skutki dla TDI...??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moja kobitka dzisiaj audi a3 1.9tdi 130KM na automacie (kuzwa bardziej zglebowanym niż moja była audi :disgust: ) przy prędkości 80km/h uderzyła podwoziem w bulwę na asfalcie ... po kilkunastu sekundach zapaliła kontrolka oleju ale nie mogła zjechać szybko na poboczę :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :kwasny::kwasny: ciągneła tak auto (bez dodawania gazu ) ale znaczniej wolniej przez 400 metrów tak się jej zdajie :gwizdanie: zjezdzając na poboczę auto zaczeło słabnąć i od razu wyłączyła.

Wezwała lawetę i od razu do warsztatu tam okazało się, ze miska przy korku miała wyrwę na długości 5cm i szerokości 2cm :shocked: więc spora :wallbash: i pewnie cały olej jej zleciał jak już auto zaczeło słabnąć.

Skubana nic nie mówiła bo się bała :gwizdanie: zadzwoniła tylko czy mogę do warsztatu dostarczyć jej olej Motul .Pojechałem po pracy olej zalaliśmy + filtr. Auto po odpaleniu przez kilkanaście minut chodziło jak sieczkarnia pewnie hydraulika musiał się napełnić :mysli:. Na wolnych obrotach auto chodziło do osięgniecia temp. 80c pozniej powoli delikatnie zaczełem gazować stopniowo do 3000obr/min a pozniej do 4000obr/min i bardzo ładnie się wkręcał. Wyjechałem powoli z warsztatu na ulicę i powoli jechałem przez 300m zawróciłem auto chodziło na wolnych obrotach jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ruszyłem w trasę i ku mojemu zaskoczeniu przez 700m auto kompletnie nie jechało obroty bardzo powoli się wkręcały ( na jałowych zdecydowanie lepiej) i myślę sobie kur...a turbina bo jakby nie reagowała wkurzyłem się i przygazowałem i naglę ruszyło się.

Po tym wszystkich zrobiłem 30km i także gazowałem auto...

po tym wszystkim:

zero kopcenia

silnik pracuje łądnie i równo

moc bez zmian

nie słychać praktycznie żadnych gwizdów turbiny oraz z silnika itd.

i moje pytanie czy ten silnik to teraz bomba z poźnionych zapłonem, ze coś się wysra + turbina no i czy przytarłem coś????????

a i najważniejsze mechanik wlał do tego silnika prawie 5 litrów oleju :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

pozniej zlałem prawie 0.8litra jak dojechałem do swojego warsztatu jestem ciekaw czy ten nadmiar w tym przypadku pomógł :mysli:

Proszę o nie usuwanie tego postu ewentualnie jak jest w złym miejscu o przeniesienie :notworthy:

Opublikowano

turbo moze dac o sobie znac,juz nieraz takie przypadki byly okaze sie w praniu.Nie tyle silnikowi co turbinie

Opublikowano

Szkoda, że nie mogła zjechać na pobocze zaraz po tym jak zapaliła się kontrolka, bo przy takiej dużej dziurze olej pewnie szybko spierd.... z silnika i myślę że silnik jednak trochę chodził "na sucho" i mogło się coś przytrzeć :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Mogło ale pewnie wyszłoby to od razu albo wyjdzie za jakiś czas :kwasny:

Opublikowano

Jeżeli silnik nie zgasł to wszystko jest Ok!

Teraz co do bulwy czy wyrwy na drodze.Miska została o nią rozbita więc pozostała krecha oleju na drodze od bulwy do auta.Dzwonisz na 997,przyjeżdża Drogówka,robi dokumentację i idziesz do Rejonu Dróg Publicznych po całkowity zwrot kosztów,ale tylko tych na które masz rachunki.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

za naprawę nie płaciłem :naughty:

tylko za olej i filtr oleju :decayed:

a teraz wyciągam wiadomości od swojej :polew: to auto było bardzo słabe i nie reagowało na gaz ale silnik nie drżał

Opublikowano

będzie żyć, ale fotki i sprawa o zwrot kosztów.

W tym można powołać biegłego i oni za to zapłacą

Opublikowano

Będzie służył jeszcze długo nie ma co sie martwić na zapas.

Turbo też raczej nie ucierpi jak prędkość była 80km/h wiec jakoś strasznie rozpędzone nie było i raczej nie rozgrzane do czerwoności.

To jak dodawałeś gazu na początku i auto nie chciało "iść" to podejrzewam, że szklanki jeszcze nie nie napełniły do końca i za słabo otwierały zawory.

Zobacz teraz czy szklanki nie stukają na zimno przy rannym odpaleniu?

Opublikowano

Badzmy dobrej mysli choc na turbo zwracalbym uwage teraz.

Opublikowano
  • Autor

nic rano nie stuka silnik pracuje równo i ładnie nie widać aby turbina dymiła...dynamika silnika zachowana, dzisiaj auto pogoniłem 180km/h i ładnie to szło

czas zweryfikuje ...

teraz będę tylko częściej wymieniał olej w silniku