Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wyciek płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam a więc mam mały problem ucieka mi płyn chłodniczy patrzyłem szukałem skąd i w końcu znalazłem mokre miejsce w silniku jest to tył silnik tam gdzie wchodzi wąż od chłodzenia do bloku silnika tam jest dość mokro i kapie na skrzynie.. fotki daje , jeśli ktoś może powiedzieć co to mogło iść i jakie tego są mniej więcej koszta proszę o pomoc z góry dziękuje :) ;(

DSCF1001.jpg

DSCF1003.jpg

Opublikowano

Na 99% króciec wodny, często lubi pęknąć, albo sparcieje oring który go uszczelnia, trzeba wymienić i będzie ok, koszt króćca ok. 50zł.

Opublikowano
  • Autor

jutro jeszcze sprawde odpalę auto i zobaczę skąd cieknie bo musi konkretnie cieknąć bo jak auto stoi i jest pare kropli pod autem :(

Opublikowano
  • Autor

a powiedz mi ten króciec kupuje się z tą uszczelką odrazu ?? iii jeszcze jedno dam rade sobie to sam zrobić ?? :)

Opublikowano

Tak, oring powinien być w komplecie (bynajmniej ja się spotkałem z tym że był). Ogólnie wymiana jest banalna, ale dostęp jest bardzo kiepski chociaż silnika nie trzeba wyciągać :decayed:

Opublikowano
  • Autor

no i przy okazji płyt też wymienić tak ?? bo ten ucieknie cały :P[br]Dopisany: 21 Październik 2011, 22:57_________________________________________________płyn*

Opublikowano

Jak przez ostatnie 2 lata nie zmieniałeś to może wymienić :good:[br]Dopisany: 21 Październik 2011, 23:00_________________________________________________Jeśli chodzi o ten króciec to dałem do mechanika bo dostęp fatalny a tak za 100zł miałem z wymianą

Opublikowano
  • Autor

i też takie objawy miałeś ?? jak ja ?? :naughty:

Opublikowano

Mniej więcej co miesiąc musiałem dolać z 0.5l. Kapało z tyłu na górną część skrzyni biegów ale nie zawsze. Po wyschniętych śladach z płynu mechanik doszedł do tego co to jest ale od razu obstawiał to gdyż to częsta przyczyna w A4 i paskach

Opublikowano
  • Autor

okej panowie rzeczywiście kapie od dołu króćca więc pewnie tam gdzieś jest pęknięty to w pon jadę do sklepu go zamówić , powiedzcie mi jaki jest nr tej części i mniej więcej koszt nowego w sklepie bo raczej nowy lepiej kupić??

Opublikowano

Tak jak napisałem wyżej mnie to kosztowało 100zł z robocizną. Myślę że gdzież około 50zł

Opublikowano
  • Autor

a jakiś nr katalogowy tego króćca macie silnik 1.8 benzyna 20V 125km ?? :)

Opublikowano

058 121 132

a tu masz linka do przykładowej aukcji:

http://allegro.pl/kruciec-chlodzenia-vw-passat-1-8-sklep-i1838709304.html

Powiem tak, nie wiem czym różnią się te zamienniki ale cena :shocked:

Opublikowano

Miałem ten sam problem z tym króćcem.

Kupiłem u TOM77 takowy za niecałe 20zł wraz z korkiem, którym zaślepiłem niepotrzebny otwór na czujnik temp.

Wymiana to jakieś 40min roboty.

Płynu nie trzeba spuszczać całego.

Należy jeszcze sprawdzić przewód idący do nagrzewnicy. W jego "mufie" znajduje sie oring, który może być już zużyty. W ASO nie można samego go dokupić tylko trzeba cały waż za jakąś chorą cenę kupić - nie pamiętam dokładnie ile. Ja kupiłem oring w sklepie z uszczelniaczami za 2zł.

Opublikowano
  • Autor

czyli co warto ten zamiennik kupić ??? :)

Opublikowano

Ja tak zrobiłem i jak na razie nie żałuję. Zamiennik dobrze odlany i pasuje bez przeróbek a cena symboliczna powiedział bym.

Ile oryginał?

Ja miałem firmy topran jak dobrze pamiętam.

Opublikowano

Ja również mam zamiennik jakiś tylko nie wiem jaki ale jak na razie ok :good:

Opublikowano
  • Autor

rozumiem no to nic wielkie dzięki za pomoc tylko teraz nie wiem czy to robić sam czy oddawać do mechanika .. :P ale dzięki Wam za pomoc :notworthy:[br]Dopisany: 23 Październik 2011, 08:18_________________________________________________a powiedzcie mi panowie bo ja na tym króćcu mam tylko jeden czujnik a druga dziura jest zaślepiona a widzę teraz na allegro.pl króćce z 2 czujnikami aaa jak patrzyłem na ten króciec u siebie to tam gdzie jest czujnik jest wepnięta wtyczka ale zauważyłem też drugą wtyczkę tam która lata luzem i nie ma gdzie jej wpiąć wiecie o co może chodzi ??? :blink:

Opublikowano

Jak jest wszystko dobrze to ja bym temat olał i zrobił tak jak jest tylko żeby nie leciało :gwizdanie:

Oddaj do mechanika, ja jechałem z tym do mechanika i popijałem piwko patrząc jak to robi i powiem, że ta pozycja była zdecydowanie lepsza :decayed: