Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Piszczący pasek i lekko mrugające światła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Tak jak w temacie lekko mi piszczy pasek i minimalnie mrugają światła, pasek 5 PK wraz z napinaczem mam wymieniony i widać, że chodzi ładnie tzn nie szarpie co może się teraz dziać. Domyślam się, że coś z alternatorem, możecie podpowiedzieć? Pozdrawiam!!

Opublikowano

Podłącz miernik i sprawdź napięcie ładowania jakie jest i czy jest stałe. Sprawdził bym też sprzęgiełko alternatora.

Opublikowano

jak się sprawdza sprzęgiełko bo nie pamiętam gdzieś się wkałda śrubokręt?

Opublikowano

W alternatorze masz takie żeberka, widać tam blaszki które wentylują (chłodzą) alternator, wkładasz tam śrubokręt i popychasz te blaszki w jedną stronę i drugą. Powinny dać się obracać (wirnik) tylko w jedną stronę. Jest to metoda bez ściągania paska alternatora, lub jak wolisz możesz ściągnąć pasek i włożyć tam śrubokręt blokując wirnik i kręcić sprzęgiełkiem w jedną i drugą stronę. Powinno obracać się tylko w jednym kierunku.

Opublikowano

Dzięki za szczegółowy opis, wiesz możliwe jest, że to napinacz słabo pręży i przez to pasek lekko zaczyna piszczeć. Chociaż wymieniałem napinacz niedawno ale to różnie bywa z tymi częściami. Jeszcze sprawdzę ładowanie i wtedy sposób zdiagnozuje szczotki. Zadziałam za tydzień w weekend wtedy się odezwę co i jak. Pozdrowionka