Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Brak zasilania pompy paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegow. Jestem szczesliwym posiada

czem Audi a4 B5 z 1995 r. No i niestety pojawl sie problem .Pokrotce opisze. Wracalem wczoraj autostrada toszeczke przegonilem motorek i nagle......... czujnik poziomu paliwa spada do zera zapala sie kontrolka rezerwy i tak pare razy az w koncu motor zgasl. Dopchalem do wyjazdu,scholowalem do kuzyna . Sprawdzam po kolei bezpieczniki,podlanczam pod vaga i nic,zero bledow itp . Sprawdzam miernikiem czy jest zasilanie na pompe paliwa a tam nic. Podlaczylem pompe na krotko dajac zasilanie od swiatla pozycyjnego i pompa chodzi auto odpala .

Ewidentnie brakuje zasilania na pompe paliwa

Ma moze ktos jakis pomysl gdzie poszukac przyczyny

Opublikowano

Zdejmij z lewego słupka osłonę plastikową tę na dole przy nodze. Znajdż niebieską kostkę, tam bedzie gruby przewód koloru zielonego z żółtym paskiem. Sprawdź czy ma przejście do kostki przy zbiorniku. Jak jest to rozbierz skrzynkę na potszybiu gdzie jest komputer od silnika i obok niego bedzie przekaźnik jasny prawdopodobnie o nr. 30 wyjmij i zobacz czy działa poprawnie. Czasem pstryka ale styk ma wypalony więc sprawdź dokładnie. Jak nie przekaźnik to bedę pisał Ci dalej co masz sprawdzić.

powodzonka.

Opublikowano

Odkręciłem wieko od skrzynki z kompem ale niestety żadnego przekaźnika tam nie ma ( chyba że źle sprawdzałem ) , co do przewodu to też jeszcze nie zdążyłem sprawdzic

na razie zasilanie mam podłączone od światła postojowego tak żeby móc jeździc ( pytanie czy ma to jakiś tam wpływ na coś )

Opublikowano

co do osłony przed chwilą zdjąłem ją znalazłem dwie niebieskie kostki ale tylko jedna jest z kablem niebieskim z żółtym paskiem sprawdzę może jak dam radę jutro czy ma przejście

a co do przekaźników jakieś znajdują się pod kierownicą po zdjęciu osłony tylko który to jest ?

Opublikowano

Faktycznie zapomniałem że masz 95 bo lift ma w skrzynce a Ty masz pod kierownicą. Ten na listwie bodajże 3 od lewej. Jest taki większy od innych szary i jak go wyciągniesz to ma 2 małe wsówki i dwie duże.

Opublikowano

ok postaram się poszukac w razie co dam znac czy coś to dało

w ostateczności zostaje jakiś dobry elektryk bo prawdę mówiąc ja z elektryki to noga jestem ale może akurat.........[br]Dopisany: 30 Październik 2011, 18:38_________________________________________________problem rozwiązany jeszcze raz dokładnie posprawdzałem wszystko jednak okazało się,że bezpiecznik był spalony przyczyna- najprawdopodobniej zasyfiały filtr paliwa spowodował wywalenie bezpiecznika ( filtr wymieniony a w starym to była czarna kawa taka z trzech łyżeczek ) .