Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zasadnosc i sens uzywania CB Radio w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialbym poruszyc pewna kwestie zwiazana z uzytkowaniem CB radia.

najpierw moze cytat uzytkownika forum:

"po przekroczeniu granicy 20 punktów karnych postanowiłem w mojej A4 zainstalować cb

dosyć długo się zastanawiłem co wybrać, w domu w dostawczakach i ciężarówce mamy unidena 520xl i jest Ok

chciałem jednak czegoś innego i wybór padł na presidenta

kupiłem President Johnny II + antena Wilson Little Wil

rewelacyjny zestaw; nie sądziłem że taka antenka ma coś koło 90 cm tak sobie poradzi

w mieście kapitalnie sprawdza się ASC czyli system automatycznej regulacji szumów

Polecam"

Dlaczego mam nieodparte wrazenie, ze radio sluzy glownie do unikania kontroli policyjnej?

Takie watki utwierdzaja mnie niestety w przekonaniu, ze uzywanie CB to "furtka" do zapierdzialania gdziekolwiek ile fabryka dala. No bo przeciez koledzy ostrzega przed patrolem...

Opublikowano

tos sie obudzil, temat ktory powstal w momencie powstania CB a Ty sie nagle oburzyles :)

Niestety w osobowkach tylko po to jest CB, dlatego duze mobile nie daza ich sympatia ;) ale jak jest sie milym to da sie dogadac ;)

Opublikowano

Masz dobre wrażenie Kolego ...

Radio przede wszystkim służy do unikania kontroli Policji , Inspekcji Transportu Drogowego , Służby Celnej itd...

Dla mnie równie ważnym elementem jak ostrzeganie jest również pomoc innych kierowców w naprowadzeniu na cel , informacje o korkach , wypadkach , objazdach itd...

Chyba nie ma sensu wałkować tego tematu bo w Twoim pytaniu zawarta została również odpowiedz i to samo odpowiedzą inni...

Opublikowano

Ja uzywam radyjka juz dlugi czas i pomijajac maniakow szybkosci ktorzy radyjka uzywaja jako antyradar to urzadzonko przydalo mi sie wiele razy w innych sytuacjach.

po pierwsze - jezdzimy duzo grupowo wiec mamy darmowy kontakt ze soba - oczywiscie kulturalnie dobierajac sobie inny nie zajety kanal

po drugie - czesto wiem duzo wczesniej co sie na drodze dzieje - wypadki, objazdy, korki, wachadelka itd...

po trzecie - czesto autkiem jezdzi sama zona - jak by jej sie cos stalo (chocby pana) to krzyknie na radyjku i sie ktos zatrzyma jak by sama miala zatrzymywac to nikt jej sie nie zatrzyma choc by nie wiem co

a takich co to smigaja szybko jest mnostwo i z radiami i bez - nieustrzezemy sie tego!!

Opublikowano
  • Autor

tak mnie naszlo...

juz od dawna chcialem to napisac

wiem, ze uzytkownicy ostrzegaja sie o korkach itd, ale kupienie CB bo pula punktow prawie pelna to cos niezrozumialego...

Opublikowano

takie życie , nic nie poradzisz :naughty:

ja mam CB od 5 lat i nie ukrywam że jestem jakiś rok do przodu na drodze :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

moze ja jakis stary jestem i niemodny?

15 lat prawo jazdy i tylko jeden mandat za przekroczenie predkosci o 10 km/h w obszarze zabudowanym :wink4:

Opublikowano

moze ja jakis stary jestem i niemodny?

15 lat prawo jazdy i tylko jeden mandat za przekroczenie predkosci o 10 km/h w obszarze zabudowanym :wink4:

nie wiem jaki jesteś , nie mnie to oceniać :naughty: pogratulować :notworthy:

w każdym razie ja robie ok 80-100k rocznie i nie wyobrażam sobie mojej pracy bez CB :th:

Opublikowano
  • Autor

a wlasnie!

PRACUJESZ wiec CB jest zasadne!

tylko o to mi chodzi

Opublikowano

dla nie pracujących też jest ok, ja nie ukrywam właśnie z pracy się przyzwyczaiłem do cb i w prywatnym aucie czegoś mi brakowało więc kupiłem i jestem bardzo zadowolony. :cwaniak1:

Opublikowano

Ja dzisiaj bede mial "zaszczyt" uzyc pierwszy raz CB :P

Szczerze to dla mnie jako osoby , ktora nigdy nie miala stycznosci z tym , to mysle ze moze sie przydac , do wyjazdow grupowych :P za friko mozna pogadac i ogarnac cala ekipe hehehe.

Ale pewnie jak wiekszosc uzytkownikow , jak sie juz przyzwyczaje , to bedzie mi potrzebne do omijania korkow , wypadkow itp . oraz oczywiscie policji :)

Opublikowano

Mi CB duzo razy sie sprawdziło przy wszelkiego rodzaju korkach i objazdach ...a i czasami ktoś mi pomogł w miejscu gdzie i GPS nie dawał rady :th:

Przydaje sie ...prosta sprawa jade na spota i zgadam sie z hmm..np.krzyniek .. bez sensu żebym wisiał na telefonie za kadym razem kiedy bede sie chciał zapytać jaką trasą jedziemy itp.

Ale niektorym osobnikom powinni sprzedawać CB dopiero po badaniu u specjalisty .. bo takie wkurzajace zachowania jak " pisia pisia" , rżenie konia , czy puszczanie głupich textów jest idiotyczne :wallbash:

Opublikowano

Popieram kolegów CB zawsze sie przydaje ZAWSZE !!! a co do mandatów i kolesi co popier... ile fabryka daje to nie jest tak ...... wcale nie trzeba szybko jeździć żeby zapłacić czasem wystarczy 10 20 za szybko i już 200 albo 300 nie twoje !!!

Więc CB jak najbardziej :cool:

Opublikowano

Ja używam CB od 1,5 roku i powiem szczerze, jeśli ktoś jest kulturalny i potrafi rozmawiać, podkreślam rozmawiać czyli również udzielać informacji innym, to jest to ok. Wiele razy ktoś pytał którędy dojedzie w jakieś miejsce, jakoś udało mi się podpowiedzieć, a to że ktoś nam powie gdzie stoi policja nie musi się wiązać tylko z tym, że w innych miejscach gdzie jest ograniczenie prędkości będziemy jechać zbyt szybko... Jak wszedł przepis dotyczący światełek - mi zdarzyło sie raz zapomnieć, a dzięki CB uniknąłem kary finansowej. O korkach juz nie wspominam bo koledzy wyżej pisali o tym. Ogólnie CB to bardzo przydatna rzecz dla ludzi mądrych, a nie dla przygłupów, którzy odstawiają jakieś szopki na publicznym... Szerokości mobilki :hi:

Opublikowano
  • Autor

ja to wszystko rozumiem koledzy

nadal chodzi mi o kupno radia bo ktos ma juz 20 pkt.

czy to nie jest takie "polskie"?

Opublikowano

Moim zdaniem norma, ma kolo 20pkt i nie chce prawka stracić to kupuje CB - co w tym dziwnego ?

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie Morgoth, norma...

Polska norma...

Zasuwamy do lekarza jak juz naprawde wszystko boli, zamiast robic wszystko zeby w ogole nie bolalo...

Opublikowano

No ale tak już jest, po co walczyć z wiatrakami.

PS: nie mam ani punktów ani CB, ale nad CB się zastanawiam, pwody są takie:

1) Możliwość rozmowy z innymi

2) Jednak informowanie o miśkach - po prostu wolę ich unikać :P

Poza tym w Polsce tak jest ze wszystkim, że robi się na szybkiego w ostatniej chwili bo pilne, krytyczne itd (mam przykład w firmie, programy się pisze ale testy i błedy dopiero u klienta, projekty leżą latami, ale trzeba nagle zrobić na jutro ehhh)

Opublikowano

Moim zdaniem norma, ma kolo 20pkt i nie chce prawka stracić to kupuje CB - co w tym dziwnego ?

Niektórzy pomysleli wczesniej i kupili przed zdobyciem tych 20 pkt. :polew: Te 20 punktów to może dużo, ale jak sie dostanie np. za zaczepienie linii ciągłej bo się wyprzedzało jakiegoś STARa który sie ciągnął 30km/h i wyraźnie nas puszcza jadąc dodatkowym pasem - poboczem. Jak wiem że tam stoi policja to nigdy nie wykonam takiego manewru, mimo że on nikomu nie zagraża. Ale przepisy są :thumbdown: Czasami potrafią się przyczepić do byle czego. Lepiej wiedzieć i bezstresowo przejechać obok nich :naughty:

Opublikowano

A ja powiem szczerze że mam CB w 95% po to aby unikać policji :] Prawo jazdy mam ponad rok i 0 pkt. :)

A czemu chce ich unikać? Bo oni sami łamią prawo!!