Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Różnica między zaworami 1.8 turbo, a zwykłe 1.8??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ceny tych zaworów zasadniczo się różnią, na czym polega konkretnie różnica w tych zaworach jeśli takowa jest?? I czy na zaworach od 1.8 silnik 1.8 tubo będzie chodził jak trzeba?

Opublikowano

Witaj

Postanowiłem pogrzebać, a że jest to mój chleb codzienny to może ci w jakiś sposób pomoge. :)

A więc w silniku 1,8/125ps a 1,8T/150ps różnicy pomiędzy zaworami ssącymi nie ma są takie same Dł. 105.100mm, śr. trzonka zaw. 6.000mm śr zaw. 26.900mm,

natomiast w przypadku wydechowych wymiary są identyczne w 1,8/125ps 1,8T/150ps a mianowicie Dł 103.900mm, śr trzonka zaw. 6.000mmm śr zaw 29,900mm

i w tym i w tym silniku sa takie same tłumaczył bym to że producenci czasem specjalnie to komplikują, po to że niby nie jest to dostępne trzeba poszukac pogłówkować by wiedzieć że jest tu i tu to samo. Zmienią numery katalogowe w silniku 1,8 /125 ps masz 8 wydechowych a w 1,8T masz 10 wydechowych i to niby różnica w katalogu możesz mieć kopot w rzeczywistości jest to jedno i to samo.

Moge dopowiedzieć ze z czystej ciekawości sprawdzałem do swojego 3,0 V6 jest to samo dostępność niby nie, ale jednak tak od 1,8T to samo tylko dwa garki wiecej a wszystko to miód cód:)

Opublikowano

Witaj

Postanowiłem pogrzebać, a że jest to mój chleb codzienny to może ci w jakiś sposób pomoge. :)

A więc w silniku 1,8/125ps a 1,8T/150ps różnicy pomiędzy zaworami ssącymi nie ma są takie same Dł. 105.100mm, śr. trzonka zaw. 6.000mm śr zaw. 26.900mm,

natomiast w przypadku wydechowych wymiary są identyczne w 1,8/125ps 1,8T/150ps a mianowicie Dł 103.900mm, śr trzonka zaw. 6.000mmm śr zaw 29,900mm

i w tym i w tym silniku sa takie same tłumaczył bym to że producenci czasem specjalnie to komplikują, po to że niby nie jest to dostępne trzeba poszukac pogłówkować by wiedzieć że jest tu i tu to samo. Zmienią numery katalogowe w silniku 1,8 /125 ps masz 8 wydechowych a w 1,8T masz 10 wydechowych i to niby różnica w katalogu możesz mieć kopot w rzeczywistości jest to jedno i to samo.

Moge dopowiedzieć ze z czystej ciekawości sprawdzałem do swojego 3,0 V6 jest to samo dostępność niby nie, ale jednak tak od 1,8T to samo tylko dwa garki wiecej a wszystko to miód cód:)

jak w 1.8T może być 10 wydechowych zaworów? 2.5 zaworu na cyl? :blink: :blink:

myślałem że w każdym silniku AUDI 5V/cyl jest tak że są 3 zawory ssące i 2 wydechowe, więc razem powinno być 8 wydechowych

albo coś nie skumałem w tym co napisałeś...

Opublikowano

Dokładnie, 12 ssących, 8 wydechowych :gwizdanie: