Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Szyberdach, jak działają odpływy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem z moim szybrem. Często parkuje auto w takim miejscu, że tył jest niżej niż przód i podczas deszczu woda płynie tylnymi odpływami. Ostatnio zaczęła moknąć podsufitka i kanapa więc rozebrałem podsufitkę, otworzyłem szyber na maks (schował się do środka) i zacząłem lać wodę w te rynienki które są po obu stronach. Nie wlałem jakoś dużo tej wody, a od razu było widać że przelewa się (albo przecieka) na samym końcu tej rynienki przy łączeniu z takim białym plastikiem, na którym siedzi żółta rurka prowadzącą chyba już do samego nadkola. Pomyślałem że pewnie coś tam jest zapchane i przedmuchałem kompresorem - nic nie wyleciało i ciągle to samo. W związku z tym mam parę pytań:

Czy te kanały przy prowadnicach mogą odprowadzić dowolną ilość wody i muszą być 100% szczelne czy po prostu tak to wygląda w każdej a4?

Czy ciężko jest zdjąć i założyć szyberdach samemu?

Dołączam obrazek żeby było wiadomo o co mi konkretnie chodzi:

hpim4682w.jpg

hpim4683.jpg

żółta kropka - tam nakłada się gumową rurkę prowadzącą do nadkola - tam dmuchałem kompresorem (po zdjęci tej rurki oczywiście)

niebieska kreska - mniej więcej tam zbiera się i wylewa woda

Opublikowano

a więc kolego na kazdym z rogów masz te rurki do nich idą gumowe węże jak w ogrodzie :) a nimi woda odpływa (z przodu wzdłuż słupków przednich i ztylu analogicznie... może masz zapchane te gumowe węże w aucie a nie w szybserdachu :hi:

Opublikowano

Co prawda to jest akurat do avanta, ale zasada czyszczenia odpływów jest taka sama.

Może Ci troszeczkę pomoże :), przetłumacz sobie tekst w translatorze.

Czyszczenie_szyberdachu.jpg

• 9 lat później...
Opublikowano

Witajcie,

informacyjnie dla potomnych. Ostatnio czyściłem kanały, bo tylne miałem niedrożne i miałem trochę wody po deszczach. Trochę się ich naszukałem, dlatego postanowiłem napisać.

W avancie po pełnym lifcie (mój jest z 2000r) wyloty rurek z szyberdachu z tyłu są w innym miejscu niż w przedlifcie. Znajdują się po zdjęciu nadkoli, a nie pod zderzakiem. Wrzucam zdjęcie.

Pozdrawiam!

IMG_20210515_084530 1.jpg