Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Po wymianie zbiorniczka nastąpił problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z ubywającym płynem i rok temu przy przeglądzie w ASO stwierdzono, że trzeba wymienić zbiorniczek. No i po wymianie, po kilku tygodniach zauważyłem, że słabo grzeje ogrzewanie. Na dzień dzisiejszy ogrzewanie działa coraz gorzej, właściwie prawie wcale, tzn. grzeje tylko, jak jadę autem z górki, lub jak przegazuję na postoju. Poza tym wąż dolotowy do nagrzewnicy jest ciepły a wylotowy zimny. Temperatura silnika jest ok i wydaje mi się, że termostat działa poprawnie. Nagrzewnica padła? Ale dlaczego grzeje i to bardzo dobrze, przy jeździe z górki?

Opublikowano

Może zapowietrzony układ :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Jutro jadę na kompa i może coś się wyjaśni.

Opublikowano

Jutro jadę na kompa i może coś się wyjaśni.

Raczej po wymianie zbiorniczka uklad nie powienien sie zapowietrzyć :) Moze to zbieg okolicznosci i moze ktorys silniczek klap sie zaciąl.

Opublikowano
  • Autor

W dniu dzisiejszym byłem na przeglądzie i okazało się, że były błędy w klimie. Nie pamiętam jakie, bo zapomniałem wydruku, a późno się zorientowałem i dopiero po niedzieli dam znać jakie. Ciekawostką jest to, że obecnie grzeje prawidłowo. Może podczas wymiany filtra pyłków coś gościu poruszał? :wink4:[br]Dopisany: 26 Listopad 2011, 17:04_________________________________________________Taki jest wynik:

00716 041

Silnik nastawczy klapy zamkniętego obiegu powietrza V113

Blokuje lub bez napięcia

Status: statyczny

Ale wydaje mi się, że to nie jest główna przyczyna :mysli:

Opublikowano

Silniczek pewnie sie zaciął :) Sprobuj pierwsze zrobić Nastawy Podstawowe w klimatroniku ( opis jest na FORUM ) jak dalej bedzie bład to trzeba silniczek wyciagnac i sprawdzic potencjometr (opis tez jest na FORUM ) :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Mam nadzieję, że dzisiaj lub jutro znajdę trochę czasu i to posprawdzam. [br]Dopisany: 29 Listopad 2011, 09:52_________________________________________________W dniu dzisiejszym sprawdziłem i silnik działa, klapa otwiera się i zamyka bez problemu. To może być problem z potencjometrem, ale to sobie zostawiam na potem, bo to nie ma bezpośredniego związku z moim problemem ogrzewania.

Zgodnie z opisami w innych wątkach dotyczących awarii ogrzewania wykonałem odpowietrzanie: zsunąłem wąż powrotny (górny) z króćca nagrzewnicy tak, aby powietrze mogło wydostawać się poprzez dziurkę w tymże wężu, uruchomiłem silnik (potrzebna druga osoba), i powietrze wyleciało aż do wylotu płynu. Ogrzewanie zaczęło działać dużo lepiej, ale po jednym dniu znowu zaczęło słabo grzać. Dziś powtórzyłem zabieg i jest znowu poprawa. Jak to nie pomorze to skuszę się na płukanie nagrzewnicy. Tylko dziwi mnie to zapowietrzanie, przedtem tego problemu nie było :kwasny:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=55955.0;highlight=odpowietrzanie

Opublikowano

wracając do początku problemu, po wymianie zbiorniczka problem ubywającego płynu nie występuje? może masz przedmuch do płynu

Opublikowano
  • Autor

Problem pozostał, a wygląda to tak, że płyn jest wyrzucany ze zbiorniczka przez zawór w korku. Czytałem trochę na naszym forum i wszystko wskazuje na walniętą uszczelkę,;( ale chciałbym być pewien na 100%. Muszę poszukać jakiegoś dobrego fachmana. Tak na marginesie, byłem ostatnio w ASO na przeglądzie i powalił mnie brak możliwości lub chęci pracowników w kwestii sprawdzenia ciśnienia lub obecności spalin w układzie. Zostałem tylko poinformowany, że to może być uszczelka, ale nie koniecznie :facepalm:

Opublikowano

tragedia z tym ASO, zbiorniczek kazali wymienić i szczęśliwi :thumbdown:

korek zbiorniczka tez wymieniałeś? jak odkręcisz korek na ciepłym to co się dzieje?

rozrząd był dawno zmieniany? może pompa wody niedomaga

Opublikowano
  • Autor

Obecnie jest 180 tys., a rozrząd był wymieniany przy 120. Co do korka, to w ASo najpierw zalecili wymienianę, ale bez poprawy. Przy odkręceniu korka następuje gwałtowny wyrzut płynu do zbiorniczka tj. jeżeli jest poniżej 1/2 zbiorniczka to po odkręceniu wyskakuje pow. 3/4.

Opublikowano
  • Autor

:shocked: Nie miałem pojęcia, o istnieniu takiego ustrojstwa w moim aucie :mysli::hi:[br]Dopisany: 07 Grudzień 2011, 19:32_________________________________________________W dniu dzisiejszym preparat do sprawdzania spalin zmienił kolor... no i teraz

B ędę

M iał

W ydatki

:smutas:

Opublikowano
  • Autor

ASO odpada. Rok temu zagadałem do gościa ile taki interes kosztuje?, to powiedział, że niedawno robili wymianę głowicy w 2,0tdi i to kosztowało 7 tysiaków. :kwasny::facepalm: A tak poza tym, to dziękuję za wszystkie wpisy :hi:

Opublikowano

Podsyłam jeszcze dwa tematy:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=215903.0

http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=95063

Za 7tys. to kupisz nowy silnik ;) Chyba, że chcesz to zrobić na AC, to wtedy rozliczenie serwisowe i niech wymieniają wszystko na nowe, włącznie z głowicą, rozrządem i co tam jeszcze da się podciągnąć pod to :)

Zapytaj zaprzyjaźnionego agenta czy to przejdzie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No silnik będzie naprawiony, ale auto bite :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Zrobione:

Szlif głowicy – 100,00

Szlif bloku + robocizna – 700,00

Uszczelka głowicy – 147,18

Zestaw naprawczy pompowtryskiwaczy – 129,40

Uszczelka kolektora – 8,08