Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Wyciek spod silnika :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;(

Mam problem, leje mi się spod silnika ( podejrzewam uszczelke misy ) :(

Powiedzcie mi koledzy, jest przy tym motorze dużo roboty ażeby to ogarnąć ? Bo mój mechanior narzeka że to dużo roboty i on się tego nie podejmie :(

Zawsze mam plamkę pod autem jak trochę postoi no i pampers cały zarzygany :(

Druga kwestia, jeśli trochę przy tym grzebania to gdzie to naprawię tanio a solidnie na śląsku ? Znacie dobrego magika od TDI a konkretniej od 2.5 ?

Będę wdzięczny za wszelkie info. Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Zacznij od przyczyny wycieku czyli wymień/wyczyść odme bo pewnie jest zapchana i niedługo zacznie się więcej wycieków :disgust: pozatym czysta odma to prawidłowe smarowanie wałków :> miałem to samo auto trzy razy było u mechaniora nim zlikwidował wycieki :>

Opublikowano

uszczelnienie gornej misy to nie robota dla ucznia na 30min ale prawdziwy mechanik (nie taki ze skillsami ograniczonymi do klockow i oleju) powinien to zrobic

Na zapalonym silniku otworz wlew oleju i wyczuj czy dmucha czy raczej jest neutralnie (w starszych AFB zatykala sie nagminnie odma - nie wiem czy a AKN tez ale nie zaszkodzi sprawdzic - uprzedzam pytanie - mowa o filtrze w ukladzie odpowietrzenia silnika/nie kazdy mechanik wie ze cos takiego jest - na sieci jakby co procedure wymiany znajdziesz - polecam opcje przez sciagnienie kolektora dolotowego... przy okazji wyczyscic go i egr z sadzy)

przed lataniem wyciekow sciagnij dolna pokrywe i umyj do polysku silnik/najlepiej na myjni z podnosnikiem/ by ustalic dokldanie gdzie sa wycieki - uszczelnic raz do konca a nie na raty

Przemek

Opublikowano

Podepnę się pod temat bo mam pytanko ,dziewczyna zrobiła w misce dziurkę wielkości długopisa ,dziś wyjełem miskę i myślę o wstawieniu śróby z nakrętką ,jest to płaska powierzchnia tylko się zastanawiam jakie najlepiej dać podkładki . Coś doradzicie ..

Opublikowano
  • Autor

Odma właśnie wyczyszczona :) Tylko zostało uszczelnić. Gdzie taka myjnia z podnośnikiem na śląsku?

Góra silnika jest sucha ( klawiatura ) ale jak ździrka stała na warsztacie to widziałem jak to wygląda bez pampersa no i silnik jest cały w oleju od spodu więc wydaje się mnie i mechanikowi że przyczyna to uszczela z misy.

Opublikowano

U mnie tez tak to wyglądało :tongue4: ale po podklejeniu miski dalej był problem :no: dopiero po uszczelnieniu podstawy filtra oleju, miski dolnej, górnej i jakiegoś dekla znajdującego się za rozrządem wycieków brak :>

Opublikowano
  • Autor

Robiłeś to u jakiegoś mechaniora?

Ile dałeś? Dużo roboty? Bo wypadałoby mi to zrobić bo "delikatnie" mnie to irytuje .. :kwasny::wallbash:

Opublikowano

Tak u mechanika sam nie bardzo dałbym sobie rade :> Miał mi to zrobic przy okazji wymiany rozrządu ale ciężko było się zorientować skąd dokładnie cieknie :confused4: jako, że mam zaprzyjaźnionego mechanika całość z uszczelkami kosztowało mnie to około 600 zł :thumbdown:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Oo kuźwa ... To ciekawie ...

Muszę się za to wziąć bo inaczej mój podjazd zrobi się jak wielka plama oleju ;p

Ale najlepsze... oleju nie ubywa ...

---------- Post dopisany 18-04-2012 at 20:01 ---------- Poprzedni post napisany 15-12-2011 at 12:45 ----------

Olej ubywa :) Odświeżymy temat :)

Wyciek pojawił się od strony kierowcy, mój doktor obejrzał i mówi, że leje się spod drugiej miski, do tego trzebaby było zjechać silnikiem z sanek. Więc dupsko, poczekam aż przyjdzie czas na rozrząd i od razu to zrobie. Przy wymianie rozrządu dopłacę +-200 zł :)