Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Złe prowadzenie - geometria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawe tylne koło nie było pochylone tal jak lewe czyli góra do zewnątrz była a dół do środka auta może pion lub delikatnie przechylone ale i zbieżności nie było porównałem na metrówkę wymiary , w grę wchodziła krzywa belka co mi sugerowano a ten czop piasty był mało prawdopodobny , podstawą ku temu że belka jest ok na przegladzie sprawdzali wymiary przekątnych na niej i było ich zdaniem niby wszystko ok ale sugerowali podjechać do speców , w domowym garażu po dostaniu sie do tego czopa w obranym zewnętrzym punkcie do końca osi wymiary się zmieniały i patrząc z góry gołym okiem również było widać przegięcie tym bardziej w porównianiu do nowego czopa , ciężko było odkręcić śruby i gdyby nie palnik to nie dało by rady ich odkrecić a po wymianie jak wspominałem wyżej optycznie było widać poprawę stojąc z tyłu auta no i zbieżność i geometria wyszły ok w przeciwieństwie to badanie przed wymianą na przeglądzie :hi:

Dodam że gdyby nie jazda bokiem na ręcznym w zimie na parkingu to do tej pory bym gum w belce nie ruszał a że tak czasami preferuje nie ograniczając sie tylko do parkingów to tak bywa tym bardziej że pewnego razu poczułem małe pierdolnięcie w zawieszeniu (żaden krawężnik ani dołek) , gumy sparciałe nie wytrzymały i tyle :decayed: a czop to już historia z przed mojej kadencji gdzieś za górami za lasami i morzami w niemczech , widać pod słońce na nadkolu ślady ingerencji :angry:

Opublikowano

Ja czop u kumpeli oglądałem i niestety nie było widać żeby gdzieś był krzywy. Przyszło mi jeszcze jedno do głowy. Czopy są chyba takie same z obu stron, więc może przerzucę prawy na lewy i na odwrót i wyślę kumpelę na sprawdzenie zbieżności. Jeśli wtedy odchyły wykaże druga strona to sprawa będzie jasna.

Opublikowano

Dobry pomysł :good: ale roboty w ciul. Radzę Ci jeszcze raz sprawdzić te tuleje. Weź sobie breszkę i sprawdź bo tak na oko to nie bardzo będzie widać chyba że już się rozleci całkiem.

Opublikowano

Dobry pomysł :good: ale roboty w ciul. Radzę Ci jeszcze raz sprawdzić te tuleje. Weź sobie breszkę i sprawdź bo tak na oko to nie bardzo będzie widać chyba że już się rozleci całkiem.

No roboty jest trochę i szczerze to nie bardzo mi się chce tym bardziej że auto nie moje :rolleyes: Jedną stronę już odkręcałem i są tam nowe śruby więc pozostała by tylko druga.

Co do belki to sprawdzałem ją dość dokładnie. i raczej jest ok. Była szarpana, bujana itp i nie było tam żadnych luzów do których można byłoby się przyczepić. Cały tył jest bardzo sztywny.

Opublikowano

Ja czop u kumpeli oglądałem i niestety nie było widać żeby gdzieś był krzywy. Przyszło mi jeszcze jedno do głowy. Czopy są chyba takie same z obu stron, więc może przerzucę prawy na lewy i na odwrót i wyślę kumpelę na sprawdzenie zbieżności. Jeśli wtedy odchyły wykaże druga strona to sprawa będzie jasna.

Kolego na oko sprawdzałeś ten czop że wygląda na prosty? jeśli masz wszystko na wierzchu i jakąś sufmiarkę było by najdokładniej , obierz sobie punkt gdzie obwód czopa zaczyna się zmiejszać i od niego zmierz jak najdokłądniej wymiar do samego końca czopa , porównaj to w kilku miejscach mniej więcej co 90 stopni , przy okazji jeśli zamierzasz odkręcać czop to załatw sobie drugie śruby w moim przypadku kilka nie nadawało się już do montarzu

Opublikowano

Kolego na oko sprawdzałeś ten czop że wygląda na prosty? jeśli masz wszystko na wierzchu i jakąś sufmiarkę było by najdokładniej , obierz sobie punkt gdzie obwód czopa zaczyna się zmiejszać i od niego zmierz jak najdokłądniej wymiar do samego końca czopa , porównaj to w kilku miejscach mniej więcej co 90 stopni , przy okazji jeśli zamierzasz odkręcać czop to załatw sobie drugie śruby w moim przypadku kilka nie nadawało się już do montarzu

Śruby dałem oczywiście nowe bo część oczywiście zjechała się. Zobaczymy, na razie nic tam nie będę grzebał. Jak przyjdą mrozy i kumpela nadal będzie miała problem to może przejadę się tym autem i osobiście zobaczę jakie będą odczucia.

Opublikowano
  • Autor

W moim przypadku problem chyba rozwiązany, nie byłem jeszcze na zbieżności, ale widzę dużą poprawę w prowadzeniu na śliskim.

Wymieniłem tuleje, belkę i czopy, te ostatnie chyba robiły całe zamieszanie, miały już rowki i były całe kolorowe od temperatury.

Jutro lecę na geometrię więc będzie wszystko jasne.

Wreszcie mogę śmigać po śniegu :naughty:

Opublikowano

Ja właśnie wróciłem od kumpeli. Przerzuciłem jej czopy prawy na lewą. Po 17 jest umówiona w warsztacie w celu sprawdzenia tego tyłu. Mam nadzieje że tym razem prawe koło będzie miało odchylenie od normy. Jeśli tak to jestem w domu.