pablomeg Opublikowano 21 Marca 2008 Opublikowano 21 Marca 2008 Witam wszystkich Prosiłbym o radę odnośnie wymiany oleju i filtra powietrza. Wiem, że dość obszernie jest to opisywane na forum ale nie mogę znaleść informacji odnoszących się konkretnie do mojego silnika. Precyzując, autko z silnikiem jak w opisie pod moim profilem, przebieg 130tys.km., no i oczywiście brak doczepionej karteczki z informacją odnośnie dotychczasowego oleju a na wydrukach z wszelkich przeglądów widnieją kody, które nie zbyt wiele mają wspólnego z kodami olejów(wygląda to raczej jak ich prywatne oznaczenia zbiorników z których był olej). Przymierzam się także do wymiany filtra powietrza. Chciałbym założyć wkładkę bawełnianą(najlepiej k&n), ale zdaje mi się, że gdzieś na forum były informacje o niekorzystnym wpływie tejże na silniki z turbiną(coś odnośnie zbyt dużej przepustowości powietrza) Z góry dzięki za wszelkie informacje. Z doświadczenia wiem, że fora takie jak to potrawią dać cenniejsze wskazówki niż niejeden mechanik :th:
schiller Opublikowano 21 Marca 2008 Opublikowano 21 Marca 2008 http://www.a4-klub.pl/smf/warsztat_zrob_to_sam/b6_avf_wymiana_filtra_powietrza_oleju_i_filtra_oleju_filtra_paliwa-t13827.0.html tu masz małą pomoc jak sie już za to weźmiesz a teraz tak: -jeśli chodzi o filtry to ogólnie nie polecam żadnego kombinowania (stożki i te inne wynalazki) -jeśli chodzi o olej to do twojego silnika przy tym przebiegu w zasadzie nie ma innej opcji jak pełny syntetyk. i taki pewnie byl zalany chyba ze poprzedni właściciel był kompletnym dlatego dobrze by było się z nim skontaktować i dowiedzieć co i jak. ewentualnie jeśli auto było serwisowane takie info możesz dostać w ASO...
Rekomendowane odpowiedzi