Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

"Niezdrowy" klekot silnika 2.0 TFSI w A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

a po hu...hu...hu to jest silikonowa uszczelka i jak się nic nie pociło to można ją śmiało założyć jeszcze raz a nawet gdyby coś miało się potem pocić to jej wymiana to krótka piłka i można to zrobić w 15min. a kupowanie jej tak dla zasady żeby Kulczykowi włożyć w portfel 90zł to dziękuję postoję :cool1:. Już trochę przeżylem i wiem że nie zawsze warto wychodzić przed orkiestrę :wink4:

To tak jak z regulatorem odmy też mi tu ktoś cedził że jak to bez uszczelki wymieniam a ta sam historia była i jakoś od roku nic się nie poci i nie leje więc nie widzę potrzeby od razu wydawać kasę dla zasady jeśli wcześniej było sucho.

Opublikowano

ja z reguły zawsze wymieniam bo później cewki i świece pływają w oleju :) mniejsza z tym zrób jakieś foto story z wymiany,może przyszłym pokoleniom się przyda:)

Opublikowano
  • Autor

eee.... bez jaj gdyby to był preszpan to bym się nie zastanawiał ale ta uszczelka jeśli była szczelna i wcześniej było sucho to jeśli się ją umiejętnie i delikatnie zdemontuje to raczej śmiało jeszcze polata. Ale spytam jak będę brał części czy jej też nie mają jako "zamiennika".

Opublikowano

Witam

Widzę że w 2,0 FSI jest podobny napinacz co w ALT 2,0 mam podobny problem co wy i niestety muszę wam powiedzieć ze wymiana napinacza i łańcucha nie pomogła przeczytajcie mój wpis w tym wątku i napiszcie co myślicie http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=211425.30

pozdrawiam

Opublikowano

To można w bardzo prosty sposób sprawdzić:)wystarczy zmierzyć ciśnienie oleju:)nie wiem jak w ALT ale w TFSI w 99%pomaga wymiana łańcucha i napinacza:) z czasem łańcuch się naciąga,widać to po wyciągnięciu,w skrajnych przypadkach pęka i robi nam z głowicy sieczke

Opublikowano

ciśnienie było sprawdzane :) na jałowym 1,3 bara za małe jak lekko przygazuje to ok dlatego ten łancuch napier... , więc w pierwszej kolejności zwalam miskę i czyszczenie smoka pompy mam nadzieje że poskutkuje, jak nie to szukamy dalej :wallbash:

Opublikowano

Daj znać co i jak i jeśli to możliwe zrób sesje foto:)a jakie powinno być ciśnienie wg książki?

Opublikowano

min 2 bary na jałowym

Opublikowano

z tego co wyczytałem na innym forum to 2 bary przy 2 tyś obr

Opublikowano

Wiesz szczerze mówiąc nie wgłębiałem się sam w to ile powinno być tak mi powiedział mechanik i tak było napisane na wydruku z urządzenia do pomiaru ciśnienia, może masz racje musze pogrzebać we własnym zakresie ile powinno być przynajmniej będzie obiektywnie :)

Opublikowano

wymiana napinacza i łańcucha nic nie da. za klekot odpowiada nastawnik. alt to starszy motor ale o podobnej konstrukcji. winna wszystkiemu jest pompa oleju która podaje za niskie cisnienie i powoduję uszkadzanie całej góry.

Opublikowano
  • Autor

wymiana napinacza i łańcucha nic nie da. za klekot odpowiada nastawnik.

ale do czego (kogo) dajesz odpowiedź do tematu watku czyli TFSI czy problemu kolegi z FSI

Opublikowano

szkoda,że w temacie

wymiana napinacza i łańcucha nic nie da. za klekot odpowiada nastawnik. alt to starszy motor ale o podobnej konstrukcji. winna wszystkiemu jest pompa oleju która podaje za niskie cisnienie i powoduję uszkadzanie całej góry.

szkoda,że w temacie zabierają głoś osoby które najmniej miały do czynienia z silnikami TFSI aczkolwiek warto przed wymianą napinacza i łańcucha sprawdzić ciśnienie oleju

Opublikowano

przepraszam że się wtrąciłem

Opublikowano

W tym lub w przyszłym tygodniu będę miał kolejnego pacjenta na operacje wymiany łańcucha i napinacza więc dam znać czy klekot ustąpił czy też nie:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W tym lub w przyszłym tygodniu będę miał kolejnego pacjenta na operacje wymiany łańcucha i napinacza więc dam znać czy klekot ustąpił czy też nie:)

to czekam jaki będzie finał :wink4: bo jakoś nie mogę znaleść czasu żeby się tym zająć :wink4: [br]Dopisany: 17 Styczeń 2012, 21:23_________________________________________________

no i co w temacie ? pomogło ?

Opublikowano

jeszcze się za to nie zabrałem:)ale myślę,że w najbliższych dniach znajdę chwile czasu i zacznę tę nie równą walkę :>

Opublikowano

Kolego miałem to samo w poprzedniej :decayed: jak obejrzałem filmik to mi się od razu cała historia z poprzednią furką przypomniała a historia taka że możnaby film nakręcić :rolleyes:

w skrócie-> bgb 2005r avant przebieg niewiele ponad 100kkm sprawdzone w aso..

kupiłem furę i właśnie na ciepłym silniku klekotało jakby się zmieniał w commonraila :decayed:

wywalało błąd ciśnienia paliwa (nie pamiętam już jaki) więc padło na pompę wysokiego cisnienia.. pompa wymieniona a klekot pozostał, więc zawiozłem autko do ASO w Rybniku rozebrali górę żeby sprawdzić krzywki na wałkach bo to podobno mogło byc przyczyną- stwierdzili że wałki są ok i pytanie do mnie-> koszt tego że rozebrali i stwierdzili że nie wiedzą co to -> 500pln i pytanie do mnie "mamy rozbierać i szukać dalej czy poskładać i płaci Pan tylko 500 ale w takim wypadku naprawa pójdzie w tysiącach pln :D na moje pytanie odpowiedzieli min.2tys do ponad 10tys :cool1: i powiedział coś o głowicy :gwizdanie: ) odebrałem furę i w skrócie skontaktowałem się ze sprzedającym i przez kilka miesięcy oddawałem mu furę :rolleyes: w końcu wziął i kasę oddał i tyle miałem b7 2.0TFSI :decayed:

ale do rzeczy-> nie znam się ale podobno przyczyną mogą być krzywki na walkach

ale jak przeczytałem Twój wątek to widze że u mnie prawdopodbnie winny był napinacz bo skoro ten łańcuch napędza pompę wysokiego ciśnienia i mi wywalało błąd ciśnienia to by pasowało :mysli:

Opublikowano
  • Autor

i to jest całe ASO :sick3:

powineneś im wysłać teraz linka do tego temtu i niech jeden matoł z drugim CZYTA FORUM !!! to się może czegoś dowiedzą o autach których są podobno autoryzowanym serwisem :wallbash:

Opublikowano

i to jest całe ASO :sick3:

powineneś im wysłać teraz linka do tego temtu i niech jeden matoł z drugim CZYTA FORUM !!! to się może czegoś dowiedzą o autach których są podobno autoryzowanym serwisem :wallbash:

dokładnie to było jakoś w grudniu 2010- i powiedział że sprawdzali i kontaktowali się z innymi ASO w PL i DE i nikt nie wie co może byc przyczyną tzn wszystkie błahe przyczyny wykluczyli więc to musi być poważne :naughty:

nieźle się z nią wtedy bujałem ale to już na szczęście za mną jestem szczęśliwym posiadaczem bex'a hahaha

ale Tobie życzę powodzenia i niedużych wydatków :good: