Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Coś lekko cieknie. "Podobno" turbo pada - proszę o opinie,bo juz nikomu nie ufam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że masz auto z 2001r. tak jak ja i podobny problem do mojego z ubywającym olejem. W dziale diagnostyka po logach koledzy ocenili moje turbo że pracuję wzorowo, więc zacząłem szperać po necie i dowiedziałem się, że do 2003 roku w naszych 1.9 PD montowana była pokrywa zaworów z wadliwym separatorem oleju (odmą) i w autach po 2003 roku oleju w dolocie mniej. Oczywiście zamówiłem taką i wymieniłem jakiś czas temu, koszt mały i roboty też nie za dużo. Od razu przeczyściłem IC i dolot. Na razie nic nie kapie, zobaczymy jak długo... Jeżeli nic nie będzie kapało i nie będzie ubywało oleju to problem będzie rozwiązany i winowajcą jest wada fabryczna odmy. Podejrzewam że większość aut do 2003roku ma ten problem w większym lub mniejszym stopniu. Dla chcących porównać to jest ta którą kupiłem i już założyłem z poprawioną odmą:

http://allegro.pl/superb-1-9-tdi-pokrywa-glowicy-038103469r-avf-awx-i2020572404.html

to jest taka co miałem:

http://allegro.pl/pokrywa-zaworow-vw-passat-audi-a4-1-9-tdi-atj-00-i2012688854.html

Na pierwszy rzut oka widać sporą różnicę z zewnątrz i co najważniejsze wewnątrz pokrywy (separator oleju jest bardziej rozbudowany)

Opublikowano

Kolego Dranek ktora masz aktualnie pokrywe 1 czy 2 ? ja mam chyba jeszcze oryginal, wyglada tak jak na 2 linku i wszedzie z niej kapie olej, uszczelki, pasty, silicony nic nie pomagaja

Opublikowano

Kolego Dranek ktora masz aktualnie pokrywe 1 czy 2 ? ja mam chyba jeszcze oryginal, wyglada tak jak na 2 linku i wszedzie z niej kapie olej, uszczelki, pasty, silicony nic nie pomagaja

Ja mam pokrywę 1, ta 2 była montowana jeszcze w B5 w silnikach 115ps. Nr części z linku pierwszego to 038 103 469 R. Czytałem na forum passata, że VW wymieniał te wadliwe. Przed wymianą na tą poprawioną pokrywę należy wcześniej wyczyścić dolot, IC i EGR żeby było czyściutko :naughty: Jeżeli po tym zabiegu dalej będzie ciekło i ubywało oleju to problemem może być turbo. Inni forumowicze stosują Oil Cath Tank, ale na ten temat na forum było sporo... Ja próbuję ogarnąć temat bez większej rzeźby w silniku.