Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVB] Zawór recylkulacji spalin-nieścisłości numeru katalogowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam Audi A4 B6 1.9 TDI AVB

Moje pytanie wiąże sie z zaworem recylkulacji spalin w autku posiadam o numerze 038 131 501 G

11.JPG

Dzwoniąc do serwisu polecili mi do mojego numeru VIN zawór o numerze 038 131 501 AQ

Chciałem sie dowiedzieć czy jeden i drugi są zamiennikami i czy daja takie samo ciśnienie.

Dodam tylko ze zawór o numerze 038 131 501 G był tez montowany w Passacie

Pozdrawiam

* (temat uzupełniony ) [Musashi]

Opublikowano

wg ETKi powinien byc G

ASO zamawia czesci wg VIN. wiec jezeli taki wskazali widocznie jest uwzglednoiny w katalogu.

Opublikowano

Wspomniany zawór z literką "G" dotyczy sie silnika AJM

Opublikowano

Bardzo często tak jest, że oznaczenia LITEROWE tych części, które były użyte w produkcji auta po pewnym czasie ulegają zmianie - na nowsze - np. AUDI zmieniło producenta tej części (tak mi tłumaczyli w ASO).

Dlatego są części, w numerze których zmieniają się właśnie same końcówki (ale oczywiście nie jest to regułą).

Opublikowano

To co piszesz o zmianie nazewnicta to moze tak być, podobnie mi koleś w serwisie tłumaczył być może 038 131 501 G zmieniło nazewnictwo na

038 131 501 AQ podobny problem mialem w innym artykule na przykładzie przeplywomierza.

Opublikowano

Wspomniany zawór z literką "G" dotyczy sie silnika AJM

moja etka wyrzucila z G, ale tak jak pisalem i koledzy istotne jest powiazanie czesci z numerem VIN, wiec skoro serwis polecil AG i koledzy pisza ze AG pasuje, o czym tutaj deliberowac??

egrkt6.jpg

Opublikowano

Witam ponownie

Wiec czas juz chyba zamknąc ten temat. Dzieki temu tematowi a raczej wielkiemu wątkowi uzyskaliśmy dwie Bardzo ważne odpowiedzi.

Pierwsza zawór o numerze 038 131 501 G jest starszą wersją 038 131 501 AQ, czyli 038 131 501 AQ jest poprawioną wersią starszego

038 131 501 G przynajmniej w Audi B6 w WV pozostaje G(pewnie róznica w budowie instalacji). Oba zaworki sa dobre.

Podobno do pierwszych AVB w A4 B6 jest wersja 038 131 501 G.

Dziś cały dzień dzwonilem po róznych sklepach i niektórzy nic nie wiedzieli na temat 038 131 501 AQ.

Odpowiedz jest prosta a zarazem druga ważna odpowiedz tego wątku, którą po cześci uzyskałem dzieki print screen kolegi Musashiego.

Etka o Update nr 597 wskazuje 038 131 501 G a Etka o update 622 wskazuje 038 131 501 AQ a Serwis o napewno wiele

nowszej aktualizacji wskazuje 038 131 501 AQ. !!!Spradzone w praktyce!!!

Wiec nasuwa sie odpowiedz dla posiadaczy AVB zawór nowszy być może polepszony 038 131 501 AQ

A dla użytkowników forum, ze warto zapoznać sie z najnowszymi aktualizacjami programu.

Wiec Vin w starszej wersji pokazuje starszy zawór 038 131 501 G.

Pozdrawiam

Opublikowano

Faktycznie 038131501G jest starszą wersją 038131501AQ i w której aktualizacji ETKA jest to uwzględnione. Z info od znajomego w ASO VW wynika że "cieknące" EGRy w TDI PD były standardem i stąd najprawdopodobniej modernizacja tego zaworka. Ja mam "G" i cieknie od kąd mam auto, silnik troszkę się syfi ale powiedzieli że jak mi to nie przeszkadza to jeździć. Zatem jak już zmianiać to tylko na ten "AQ".

Opublikowano

zamykamy. w przypadku pytan prosimy PW, watek otworzymy do uzupelnienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...