Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] ABS nie dziala? a ESP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukalem na forum ale nic podobnego nie znalazlem dlatego pisze i licze na pomoc doswiadczonych uzytkownikow. Ja mam moje audi dopiero od 2 miesiecy, dlatego dopiero ogarniam tematy pomaly.

A wiec tak: zauwazylem ze po zapaleniu silnika nie zapala mi sie lampka ABS ale ASR zapala siedem i gasnie normalnie. Do tego jak go wylacze na konsoli centralnej to sie pali wiec chyba dziala normalnie. Czy to nie jest uzaleznione od abs? Nie wiem za bardzo od czego zaczac z tym abs, bo po odpaeniu silnika powinien siezaswiecic i zgasnac?

Do tego jak przelaczam komputer to pojawia mi sie taki "granat" przekreslony i na dole wykrzyknik - co to jest?

Jesli wiecie to piszcie plis.

Opublikowano

Do tego jak przelaczam komputer to pojawia mi sie taki "granat" przekreslony i na dole wykrzyknik - co to jest?

Granat :polew: zrób zdjęcie bo określeń na ikony jest tyle że nie wiadomo o co chodzi. Mój szwagier kontrolkę z płynu chłodzącego nazwał "pół choinki" :polew: :polew: :polew:

Może po prostu spaliła się żarówka od absu albo ktoś ją celowo wyciągnął. Podepnij vaga i sprawdź sterownik absu. Rozbierz zegary i sprawdź żarówkę.

Opublikowano

vag to podstawa zeby dzialal asr musi dzialac abs jesli znasz zasade dzialania asr wiesz dlaczego. moze byc zarowka ale jesli ci miga asr pare razy to cos jest nie tak. vag i sprawdz bledy albo do mechanikow podjedz i na jakiegos lancha podlacz to juz konkretny sprzet

Opublikowano

bylem wlasnie u mechanika w legionowie i podpiął vag - abs i asr sa ok - on rowniez zasugerowal ze to moze cos z zarowka

za rozebranie i sprawdzenie ewentualna wymiane chcial 150 pln

gdzies na forum widzialem info jak to rozebrac wiec dzis sam spróbuje, jesli chodzi o symbol na komputerze to zrobie zdjęcie i wrzuce jutro - na razie wielkie dzielki za zainteresowanie. Pozdro[br]Dopisany: 07 Styczeń 2012, 17:55_________________________________________________witam,

rozebrałem dzis zegary i okazalo sie ze problem jest w żarówce wiec jutro kupie i bedzie a przynajmniej powinno byc ok :) powinien abs swiecic po odpaleniu silnika i zaraz gasnac

co do symbolu na komputerze i wykrzykniku przy nim to zalączam zdjęcie - o co z tym chodzi? samochód normalnie mi jeżdzi i nic sie nie dzieje ale zastanawia mnie straznie co to jest i czy moze nie powinienem na cos zwrocic uwagi? co o tym uwazacie??

[br]Dopisany: 08 Styczeń 2012, 21:13_________________________________________________i zdjęcie o którym pisalem wyzej

symbol_komputer.jpg

Opublikowano

Mały, żółty symbol- spalona któraś żarówka pozycyjna, obejdź auto dookoła i sprawdź albo problem z instalacją jeżeli wszystkie są

czerwony wykrzynik, problem z układem hamulcowym, niski poziom płynu hamulcowego albo usterka ABS, ASR, ESP

Opublikowano

Żółta kontrolka to od żarówki a ta czerwona zapala Ci zaraz po przekręceniu kluczyka czy podczas odpalania i zaraz gaśnie?

Opublikowano

cały czas sie świeci jak nacisne lewe"pokrętło" od zegarów to kompuer pokazuje olej itp i ten symbol z wykrzyknikiem. nie mam tylniego trzeciego stopu - przepaliły sie zarowki chyba, czy to moze byc przyczyna? pozycje mam wszystkie ok

Opublikowano

To raczej nie ma związku z 3 stopem, ale głowy nie dam. Ikonka żarówki odpowiada tylko za światła mijanai i tylne pozycyjne, jeżeli wszystkie są to masz problem gdzieś w instalacji, najpewniej z kostkami przednimch lamp bo z wiekiem mogą się wypalać.

Opublikowano

no coż bede szukał przyczyny :) dzieki wielkie za info - ale jeśli to zarówki to mnie uspokoiliscie i moge sobie spokojnie jezdzic :>

Opublikowano

Ten czerwony wykrzyknik sprawdź światła stopu może czujnik padł i stop nie działa. Sprawdź też poziom płynu hamulcowego.

Opublikowano

wlaśnie wrócilem z pracy - zaraz pojde do garazu spojrzec na wszystkie swiatla itp. dam znac co i jak.

dzieki za zainteresowanie.[br]Dopisany: 09 Styczeń 2012, 20:20_________________________________________________Sprawdziłem mam wszystkie światła. stopy mijania postojowe migacze wsteczy ....

jedyny szkopuł to nie palą mi się dzwi żarówki w trzecim stopie, ale to chyba nie ten problem :|

macie moze jakiś inny pomysł co może oznaczać ten komunikat? lub miał ktoś taki przypadek?