Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B8] Montaż cz. deszczu/światła wilgotności oraz lusterka wew. fotochromowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie nikt jeszcze nie zakladał czujnika deszczu/swiatla 8K0 955 559 to najwyzszy czas zaczać temat o tym :) Myślę ze nie bedzie z tym problemu tylko kwestia

sprawdzenia schematow oraz czy w naszych autkach sterowniki obsługują ta funkcje :wink4: . Bo A4 B8 to inna bajka jezeli chodzi o nie zazwyczaj jak cos nie

mamy to musimy zmieniac Moduł :confused4: A to sie wiaze z dodatkowymi kosztami oraz wizytą w ASO celem scigniecia Ochrony Komponentu

U siebie załozyłem lusterko fotochrom wiec tez sie podziele swoim doswiadczeniem oraz wspolnymi siłami zrobimy MODA z czujnikiem . Pewnie jak w przypadku

wczesniejszych modeli ( tak myslę :mysli: ) potrzeba bedzie zmiana wlacznika swiateł pod AUTO .

Zaczynamy watek :kox: moze ktos zakładał i podzieli sie jakims info :wink4:

Opublikowano

gdyby byly potrzebne jakies foty to sluze pomoca, mam u siebie fotochromy wew. i zew. oraz czujnik deszczu wraz z automatyka swiatel.

Opublikowano
  • Autor

gdyby byly potrzebne jakies foty to sluze pomoca, mam u siebie fotochromy wew. i zew. oraz czujnik deszczu wraz z automatyka swiatel.

Napisz jaki masz numer Modulu Elektryki :)[br]Dopisany: 20 Styczeń 2012, 13:04_________________________________________________Czyli jednak patrzac na schemat czujnik wilgotnosci idzie do Komfortu :) Musimy sprawdzic czy mamy doprowadzona instalacje w lampce podsufitki .

Przewod bialo/niebieski 8 PINOWA wtyka PIN 6 :)

fotochrom.png

Opublikowano

OK. zabawa się zaczyna :)

lusterkoa4b8tyl.jpgzaczepa4b8.jpgzaczep2.jpg

potrzebny jest czujnik: http://postimage.org/image/4o6ckhlx9/

pod pokrywą pod kierownicą jest moduł elektryki, na początku wyciągamy mała szufladę z modułami,

20120120112034.jpg

następnie po odkreceniu masy (kabelek jest za krótki aby dostac sie do Centralnego Modułu Elektryki) ja mam 8K0907063M

20120120140152.jpg

Opublikowano
  • Autor

darecy wyglada na to z tego co widzę w lusterku masz czujnik wilgotności powietrza :)

Wtyka 8 PINOWA PIN 1 czarno/czerwony zasilanie , PIN 2 brazowy masa , PIN 7 zółto /fioletowy sygnał do Komfortu .

Jak chcesz miec lusterko fotochrom to musisz zmienic na nie , oczywiscie z opcja z czujnikiem wilgotnosci powietrza .

Opublikowano
  • Autor

Cena MEGA :good: Jak mozesz to sprawdz lampce przedniej kostke 8 PINOWA ile tam masz pinow i kolorki :)[br]Dopisany: 20 Styczeń 2012, 16:26_________________________________________________Schemat podłaczenia czujnika deszczu/swiatła :) Czyli w Module Centralnej Elektryki wtyka 16 PINOWA PIN 2 mostkujemy z PIN 2

Złącze C (16-PIN)

Pin 1: wolny

Pin 2: LIN 1 (silnik unit-J400 wycieraczek kontroli, czujnik deszczu i światła-G397)

Pin 3: wolny

Pin 4: LIN 2 (przełącznik Charisma module-E592, czujnik jakości powietrza, G238, ciśnienia i temperatury czynnika nadawcy G395, otwierane drzwi garażowe unit-530 kontroli, z przodu po lewej kontrola wentylacja foteli unit-J799, przedni prawy wentylacja foteli sterowania - J800)

Pin 5: wolny

Pin 6: wolny

Pin 7: wolny

Pin 8: wolny

Pin 9: wolny

Pin 10: wolny

Pin 11: wolny

Pin 12: wolny

Pin 13: wolny

Pin 14: CAN-Low

Pin 15: CAN-High

Pin 16: wolny

mcey.jpg

mce1p.png

Opublikowano

Mam:

* wyłącznik świateł z auto,

* czujnik od kolegi z forum, jak mi wyślę

* lusterka fotochrom jeszcze nie mam ale szukam...

Co potrzebuje? Jakie kabelki, jakie wtyki?

Jak domniemam to Złącze C (16-PIN) jest połączone z modułem komfort z bagażnikiem? I pod to złącze będziemy się podpinać :)

Patrząc po schemacie to wystarczy jeden kabel.

Opublikowano
  • Autor

Jak domniemam to Złącze C (16-PIN) jest połączone z modułem komfort z bagażnikiem? I pod to złącze będziemy się podpinać :)

Patrząc po schemacie to wystarczy jeden kabel.

Od czujnika deszczu/swiatła podpinasz sie ale do Modułu Elektryki wtyka 16 PIN brazowa PIN 2 :)

Mase i zasilanie bierzemy z tego czujnika wilgotnosci co masz kolo lusterka .

Rozpiske wtyk i pinow dam w najblizszym czasie .

Opublikowano

I Like It ! :decayed:

Opublikowano

jak ktoś nie ma czujnika to szybe trzeba zmieniać? :decayed:

Opublikowano

w miejscu gdzie powinien być czujnik jest dummy zaślepka- wyjmujesz ją wkładasz/ przyklejasz czujkę, podłaczasz i powinno działać :decayed:

Opublikowano
  • Autor

w miejscu gdzie powinien być czujnik jest dummy zaślepka- wyjmujesz ją wkładasz/ przyklejasz czujkę, podłaczasz i powinno działać :decayed:

Jeszcze sprawa kodowania i pewnie bedzie działać :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zrobiło się ciepło i jest przyjemnie... więc do dzieła!

Wyłącznik z "auto" złożony, (nie ma różnicy po miedzy 3-stopniowym a 4) błędów na fisie nie wywala i wszystkie światła się zapalają - na pozycji auto palą się tylko dzienne.

Czujnik dzisiaj przyszedł nowy za 180zł z przesyłka :).

Potrzebuje wtyczkę i piny do niego (8K0 955 559), Grzesiu możesz mi je sprawdzić poproszę :)

3 pinowa wtyczka +12, - , jeszcze jeden do modułu komfortu lub modułu elektryki... tu też proszę o pomoc :)

Zasilanie podciągnę z czujnika wilgotności i fotochromu.

Na końcu kody... :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

OK wszystkie graty doszły :decayed: więc zabieram się do podłączenia czujnika: 8K0 955 559.

podpinam się do: Modułu Elektryki wtyka 16 PIN brazowa PIN 2 - proszę o potwierdzenie która to? :kox:

uwaga NIE SUGEROWAĆ SIĘ ZAZNACZONĄ WTYCZKA NA ZDJĘCIU. (nie miałem innego)

scaled.php?server=543&filename=16169695.jpg&res=medium

Opublikowano
  • Autor

W MCE 09 jest tylko jedna wtyka 16 PINowa kolor brązowy oznaczenie na MODULE to C .

P.S. Ta pierwsza z lewej strony :wink:

Opublikowano
W MCE 09 jest tylko jedna wtyka 16 PINowa kolor brązowy oznaczenie na MODULE to C .

P.S. Ta pierwsza z lewej strony :wink:

super to wszystko co potrzebuje + kodowanie :dancing:

Opublikowano
  • Autor

Tak oczywiście na koniec kodowanie trzeba będzie zrobić w Module Elektryki . Będziesz miał w podpowiedzich na VCDSie :wink:

I z tego co pamietam to w MMI :eusathink:

Opublikowano

Proszę, Grześ przyklej temat w dziale zrób to sam. :wink:

Opublikowano
  • Autor
Proszę, Grześ przyklej temat w dziale zrób to sam. :wink:

Trzeba porobić trochę fotek z zamontowania czujnika oraz instalacji :wink: Na koniec oczywiscie kodowanie .