Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Akademickie inkubatory biznesu - korzystał ktoś ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie.

Korzystał ktoś z Akademickich inkubatorów biznesu - http://www.inkubatory.pl/ ?

Opłaca się wplątywac w taki projekt czy strata czasu ? :decayed:

Opublikowano

mój znajomy jako student brał udział w czymś takim 2 lata temu, może fortuny na tym nie zrobił, ale zdobył sporo wiedzy i doświadczenia + kontakty z pewnymi firmami ( tak mi mówił, bo sam byłem tym swojego czasu zainteresowany :cool1: ) i gdyby jeszcze raz miał w tym brać udział to bez wahania by się zdecydował :wink4:

Opublikowano

hej!

moja firma swoje początki miała właśnie w inkubatorze.

Żebym specjalnie dobrze ten czas wspominał... tego nie powiem.

Na pewno spotkałem tam wielu fajnych ludzi z którymi często się widuje.

Jeśli o pomoc inkubatora chodzi... w moim przypadku raczej jej nie uświadczyłem, były ciągle problemy że towaru mam w biurze dużo.

W pewnym momencie towaru było tak dużo a moja firma tak mało reprezentacyjna dla nich że zasugerowali bym poszukał innego miejsca ;)

Za co jestem im bardzo wdzięczny.

Osobiście uważam że firmy w Inkubatorach dzielą się na takie które faktycznie są po to by przynosiły dochód, gdzie się naprawdę zapierdziela choć nie zawsze jest to działalność "czysta" albo firmy które hmmm istnieją tylko po to by bogaty synek mógł pochwalić się znajomym że ma firmę :wallbash:

Opublikowano

Kolega z tego skorzystał, i nie narzeka, otworzył sklepik elektro-energetyczny, bardzo sobie chwalił pomoc na początku jak to wszystko rozkręcał, więc myśle że warto, ja też kiedyś o tym myślałem ale jakoś wszystko inaczej wyszło. Jeśli można wiedzieć co kolega ma zamiar rozkręcać?? Ja mam kilka pomysłów, ale to już raczej nieaktualne

Opublikowano

Ja kilka lat temu skorzystałem z pomocy Gdańskiej Fundacji Przedsiębiorczości (inkubatorstarter.pl) i szczerze odradzam drugi raz bym nie skorzystał.

Opublikowano

Ja kilka lat temu skorzystałem z pomocy Gdańskiej Fundacji Przedsiębiorczości (inkubatorstarter.pl) i szczerze odradzam drugi raz bym nie skorzystał.

Jakieś konkrety ?

Opublikowano

Jakieś konkrety ?

Problem był tego typu, że wyżej wspomniana Fundacja nie wykazywała się zbytnio profesjonalizmem. Prawie 200zł za księgowość miesięcznie (!!) i zero porad, Pani księgowa (głowna) non stop nie obecna, prowadziła prywatne biurko na drugim końcu miasta i trzeba było jeździć na zapisy ... na miejscu w Fundacji siedzi tylko Pani księgowa asystentka która nic nie moze podpisać i nic nie może doradzić bo nie ma wiedzy ani uprawnień.

Inkubator udostępniał sale (na spotkania z klientami itd...) wstyd było kogoś zaprosić ponieważ sale wyglądały jak lekcyjne klasy w szkole podstawowej. Za takie pieniądze jakie bierze inkubator za tak zwanną "inubację" (po 60zł za wspólnika spółki cywilnej miesięcznie) to po prostu śmiech na sali. W przypadku działalności stricte e-commerce księgowość nie potrafi rozliczyć zagranicznych (google adsense, adwords) faktur (skarbówka dosrała nam za to opłatę skarbową za złożenie zatajonego zeznania :/) - księgowa oczywiście umywa ręce.

Wynajem biura graniczył z cudem, biura wynajmowały tylko firmy zaprzyjaźnione (znające prezesa) - wypożyczenie laptopa, rzutnika, czegokolwiek graniczyło z cudem (na spotkanie które np: miało odbyć się z Twoim klientem w budynku GFP) - wydruk kartki A4 +50gr do miesięcznej faktury ....

Ogólnie nastawione na zysk zysk zysk i jak największe zdzieranie ze swoich "klientów". Po rozwiązaniu umowy .... księgowość naliczała jeszcze przez 3 miesiące należność z tytułu usług księgowych - kwoty oczywiście nie zapałaciłem - zostałem skierowany do KRD (na całe szczęście tam pracują normalni ludzie i profesjonaliści to udało się sprawe wyjaśnić i mnie w trybie nadzwyczajnym wykreślili) - patologia !

Nie polecam nikomu. [br]Dopisany: 17 Luty 2012, 08:49_________________________________________________A i jeszcze jedno - szczytem braku profesjonalizmu biznesowego było wynajmowanie sal dla firm w inkubatorze od minuty do minuty co skutkowało tym, ze Pan sekretarka przychodził powiedzmy sala zajęta od 11:00 do 12:00 ..... o 11:55 przerywając spotkanie biznesowe tekstem "rezerwacja sali dobiegła końca proszę ją opuścić" ....... sale powinny być rezerwowane co najmniej z pół godzinnym marginesem .... spotkanie przecież może się przedłuzyć itd .... to są rozmowy biznesowe (PIENIĄDZE !) które są bezczelnie przerywane .... i firma traci w oczach klienta na opinii.

Opublikowano

NO to faktycznie za***iście :thumbdown:

Opublikowano

NO to faktycznie za***iście :thumbdown:

Ogólnie to GFP to nie taki stricte AIP .... w AIP jest jeszcze gorzej :P Nie dość, że podmiot który przystąpi do takiego AIP nie ma prawie wcale suwerenności - pieniądze (zyski) są wypłacane transzami na dyspozycje (chcesz kupić to to mówisz idziesz z fakturą i dostajesz kase) chcesz "wypłatę" to ustalasz ile miesięcznie czy tam tygodniowo potrzeba i Ci wystawiają dyspozycję kasową - ciśniesz do kasy i dostajesz gotówke :)

Problem jest też taki, że nie można zawierać umów z kim się chce i jak się chce - jako, że TY nie jesteś przedsiębiorcą w AIP tylko AIP jako podmiot podpisuje za Cibeie umowy - ich dyżurny prawnik analizuje każdy dokument który chcesz podpisać z kims z zewnątrz - to też jest problem bo 50% umów jest odrzucana jako "ryzykowna dla AIP" - strasznie wysoko kalkulują ryzyko.

Najlepszym rozwiązaniem jest założenie własnej DG :) Wiesz co robisz wiesz na cyzm stoisz i sam podejmujesz decyzje a te wszystkie fundacje, inkubatory, aip to o kand du...py pobić.

[br]Dopisany: 17 Luty 2012, 13:18_________________________________________________AIP działający przy Uniwersytecie Gdańskim ma też sale które wynajmuje się (oczywiście za darmo) ale często gęsto jest tak, że TY siedzisz np: ze swoim klientem i tłumaczysz mu coś z branży IT, a obok siedzi koleżanka z innej "firmy" i tłumaczy w tym samym pomieszczeniu coś dla swojego klienta np z prawa :) też patologia he

Opublikowano

morsdicti, no to skutecznie mnie zniechęciłeś do tego typu rozpoczęcia działalności. O ile pomoc przy zakładaniu i papierkowej robocie wydaje się kusząca, to cała reszta zwyczajnie pozostawiła we mnie niesmak.

Pytam teraz, choć mam jeszcze czas, ale wolałem wiedzieć wcześniej, żeby potem gorączkowo nie szukać informacji. Inna sprawa, że to tylko jeden z wariantów na moją przyszłość. A od wątpliwej pomocy owej instytucji, wolę jednak pomoc ojca, który zakładał i pomagał prowadzić niejedną firmę. Dzięki za odpowiedź, pozdro. ; )

Opublikowano

morsdicti, no to skutecznie mnie zniechęciłeś do tego typu rozpoczęcia działalności. O ile pomoc przy zakładaniu i papierkowej robocie wydaje się kusząca, to cała reszta zwyczajnie pozostawiła we mnie niesmak.

Pytam teraz, choć mam jeszcze czas, ale wolałem wiedzieć wcześniej, żeby potem gorączkowo nie szukać informacji. Inna sprawa, że to tylko jeden z wariantów na moją przyszłość. A od wątpliwej pomocy owej instytucji, wolę jednak pomoc ojca, który zakładał i pomagał prowadzić niejedną firmę. Dzięki za odpowiedź, pozdro. ; )

Założenie DG wcale nie jest teraz takie czasochłonne, mi ponad rok temu zajeło to kilka dni. Działą teraz niby zasada jednego okienka w której to jeden urząd (zazwyczaj miasta lub gminy) rozsyła Twoje dokumenty do "wszystkich zainteresowanych" - chociaż z definicji urzędu lepiej zawieźć te dokumenty osobiście .... na pewno będa szybciej. AIP i inne inkubatory są moim zdaniem dobre dla studentów którzy nie posiadają odpowiednio wysokiego kapitału który pozwoli na w miarę akceptowalny poziom straty na starcie.

Aha no i korzystając z AIP i inkubatorów nie masz możliwości "wzięcia udziału" w tych unijnych wynalazkach typu dotacje itd ... urząd pracy raczej też ma Cie gdzieś wtedy.

Opublikowano

Aha no i korzystając z AIP i inkubatorów nie masz możliwości "wzięcia udziału" w tych unijnych wynalazkach typu dotacje itd ... urząd pracy raczej też ma Cie gdzieś wtedy.

No i chojnia :kox: