Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Dwa pytania o przepustnicę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

1. Chciałbym dowiedzieć się co dokładnie dzieje się w czasie adaptacji przepustnicy i co tam tak brzęczy? (No tak: jakiś nastawnik, ale co on dokładnie tam robi? Linka od gazu nie wystarcza?)

2. Czy ma ktoś opis złącza przepustnicy w B5? (1.6, 1.8 chyba są takie same).

Znalazłem takie coś:

1. actuator +12V/3A (idle control)

2. actuator GND (idle control)

3. throttle closed = pin 7 / open = ?

4. GND

5. TPS (0,6V closed / 4,3V full)

6. Not connected

7. +5V

8. Not needed (TPS with smaller range)

Może ktoś potwierdzić czy to prawda?[br]Dopisany: 22 Styczeń 2012, 22:27_________________________________________________Czy w związku z sygnałem na pinie 8. można stwierdzić, że w przepustnicy jest podwójny potencjometr? Po co jest ten drugi sygnał?

Opublikowano

a co się dzieje że chcesz adaptowac przepustnice??[br]Dopisany: 11 Luty 2012, 21:52_________________________________________________jak pojawiła ci sie nierowna praca silnika na zimnym albo szarpanie sprawdz czy masz błędy sondy lambda i czujnika temperatury cieczy.po odłączeniu aku i przejechaniu nastu lub kilkudziesięciu km przepustnica sama powinna sie dostroic i wybrac optymalne ustawienia.acha i zerknij do odmy jeśli jeżdzisz na krótkich odcinkach i pod korkiem oleju masz ''budyń''to jest zapchana.jeżeli to nie pomoże na podobne dolegliwości to gorsza opcja cię czeka :confused4: a dokładnie regeneracja głowicy .2 lata temu miałem vw bora z tym silnikiem i tylko to pomogło.znajomy mechanik powiedzial ze to bolączka 101ps i po przejechaniu ok 150000tkm głowica wymaga regeneracjii bo powoli sie kończy!