Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Montaż oświetlenia daszków przeciwsłonecznych 'bez wymiany podsufitówki'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a>

Zasada działania… lampki zapalają się i gasną w momencie przesuwania w odpowiednią pozycje otwarcia/zamknięcia samej osłonki lusterka. a>

Potrzebne rzeczy:

- daszki z funkcją oświetlenia wizualnie z zewnątrz różnią się ‘wtyczka w zawiasie’.

- lampki 4D0 947 105 A x2 64PLN/szt.

- wtyczki 8D0 972 623 AA x4 ~23PLN/szt.

- piny 000 979 018 E x4 ~16PLN/szt.

- wiązka (bezcenna)

Note: jak będziecie kupować używki to starajcie się szukać z wtykami i z kawałkiem wiązki, ceny w ASO za tak małą wtyczkę i piny powalają :wallbash:

Go:

1. Odkręcenie ‘starych’ daszków (torx)

2. Zdjęcie klipsu daszka, a. zdjęcie osłonki klipsa b. wyjecie klipsa

a>

3. Odkręcenie osłonki przeciwsłonecznej przed lusterkiem wewnętrznym (torx)

4. Odkręcenie lampki ‘dużej’ podsufitówki

5. Odkręcenie raczek nad drzwiami kierowcy i pasażera (pomaga swobodniej odchylić podsufitówke)

Note: niestety nie ma zaznaczonych dokładnie miejsc wycięcia na podsufitowce, za to dodatkowo są przyklejone ‘blaszki’ :no4:

a>

sorki ale nie mam lepszego zdjecia jakies kablicho mi sie wtrynilo :gwizdanie:

aftera>

6. ‘Delikatne’ odklejenie/oderwanie blaszek

7. Po odklejeniu blaszki, zaznaczyłem i wyciąłem bosh’kiem otwór pod lampkę w celu wstępnego przypasowania lampki do otworu oraz obrysowania otworu na podsufitówce.

a>

8. W jednej ze stron delikatnie odbijał się cień po odklejonej blaszce wiec przyłożyłem i obrysowałem otwór, gdzie później wyciąłem, natomiast po drugiej stronie już odmierzyłem od tego wyciętego w podsufitowce.

9. Podpięcie i przeciągniecie wcześniej przygotowanej wiązki wg schematu,

a>

Wiązka od daszka nieco wymaga gimnastyki, trzeba ją przedziać w ‘karoserii dachu’ gdzie zawias daszka wchodzi.

10. Montujemy wszystko w odwrotnej kolejności no i mamy efekt końcowy: a>

a>

a>

P.S. Oczywiście każdy może wykonać to na swój sposób… tak czy siak mam nadzieje że się komuś przyda

:hi:

Opublikowano
  • Autor

Fajny MOD :) musze zrobić to w mojej B6 bo nie mam tych lampek .

:good: i nawet az tak duzo czasu nie wymaga... dosyc sprawnie mi to poszlo.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

można schemacik dać w większej rozdzielczości... plz

Opublikowano
  • Autor
można schemacik dać w większej rozdzielczości... plz

schemat.jpg

<br /><br />

jak bedziesz mial jakies problemy z otwarciem to podaj maila na prv... podesle

Opublikowano

jest ok...

szczerze powiedziawszy, to bardziej mnie interesowało, skąd zasilanie idzie do lampek w suficie. Z modułu komfortu przez pomarańczową do dachu...

podziękował...

Opublikowano
  • Autor

sprawdz czy nie masz kabla podpietego do pinu 3 w lampce podsufitówki, jezeli tak to tam zrób tam mostek i wtedy nie musisz ciagnac przez slupek z pomaranczowej kostki...

Opublikowano

Chciałem sprawdzić skąd idzie zasilanie bo 'dziwnym trafem' przetarł się kabelek od oświetlenia mejkapu i stopiła się osłonka. Natomiast kabel, który idzie od modułu do lampki jest lekko zagrzany i posklejał się z innymi kabelkami. Jutro czeka mnie rozbiórka podsufitki i sprawdzenie jak mocno się posklejał. Prawdopodobnie będę go wymieniał. Dlatego chciałem wiedzieć jak on idzie...

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
sprawdz czy nie masz kabla podpietego do pinu 3 w lampce podsufitówki, jezeli tak to tam zrób tam mostek i wtedy nie musisz ciagnac przez slupek z pomaranczowej kostki...

O którą pomarańczową kostkę chodzi? U mnie 3 pin w złączu podsufitki pusty, ale kabelek ro/ge jest na pin 4 i br na pin 5.

Opublikowano

Dobra, pomarańczową kostkę zauważyłem, a teraz:

1. Podaj dokładny pin z tej kostki.

2. Jakie napięcie jest na tej kostce i jak jest sterowane skoro idzie to sterownika sieci, bo jak to ma być ciągłe +12V to można to przecież podpiąć pod lampkę podsufitki i będzie to samo.

Opublikowano
  • Autor

Dobra, pomarańczową kostkę zauważyłem, a teraz:

1. Podaj dokładny pin z tej kostki.

2. Jakie napięcie jest na tej kostce i jak jest sterowane skoro idzie to sterownika sieci, bo jak to ma być ciągłe +12V to można to przecież podpiąć pod lampkę podsufitki i będzie to samo.

odp.

1. Sorki ale niestety nie mam schematu do pom kostki, az tak sie nie zaglebialem, jezeli ktos inny z forum moze wygenerowac to super... wiem tylko ze do PIN2 mozesz podlaczyc oswietlenie nog (bo tak mam :wink: )

2. Osobiscie bym tak sprobowal jak piszesz...

Dla jakiego modelu to robisz, B8? schemat jest dla B7...

Opublikowano

b8

Opublikowano
  • Autor
:eusathink:... czesto roznice w schematach sa miedzy b6 a b7, takze w b8 bedzie inaczej... zreszta z tego co piszesz juz jest inaczej...
Opublikowano

Te otwory pod lampki wycinałeś boschkiem od strony dachu czy od wewnątrz?

Opublikowano
  • Autor

w tapicerce zaznaczylem i wycialem od wewnątrz nożem :wink: mozesz np. ostrym scyzorykiem lub nozem do tapet, wczoraj akurat robilem tego moda w focusie mk1 :decayed: i najlepiej mi szlo wycinanie nożem do tapet...

tak zupelnie info w foczce to troche inaczej wyglada :wink:image.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego co kojarzę to pomiędzy B6 i B7 występuje różnica w sposobie zapalanie lampek make-up

8D0 972 623 AA występują w 4 szt. (jak kolega wspomiał) 2 do lampek i 2 do daszków

jak by ktoś szukał to zamiennik może być 4D0 972 623

te wtyczki występują również do głośniczków wysokotonowych w drzwiach

• 2 lata później...
Opublikowano

Schemat podłączenia tych lampek dla B7 jest wzięty z oryginału? Ten kabel czerwono żółty wychodzący z pinu 3 lampki podsufitki jest tym kablem z kostki pomarańczowej co była mowa wyżej?

Edytowane przez arci89

• 1 rok później...
Opublikowano

Ma ktoś schemat podłączenia? Wyświetla mi się ale bardzo niewyraźny,

Jeśli można to na maila [email protected]

Temat ogarnięty.

• 4 lata później...
Opublikowano

Dorzucał ktoś ten pakiet oświetlenia do A4 B8 ?