chevidan Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 mam problem:wsiadłem dziś do auta,odpaliłem i zapaliłem światła tyle że mijania nie zadziałały.parkuje pod ścianą więc zawsze widzę że światła się włączyły a dzisiaj nastała ciemność.wszystkie inne światła działają.do domu wróciłem na przeciwmgłowych.gdzie szukać usterki?bezpieczniki zdążyłem sprawdzić,w dwie żarówki przepalone w jednym momencie nie wieżę...aha drogowe działają tylko jako ostrzegawcze(można mrugnąć)
superdziki Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 a kontrole przepalonych żarówek na Fisie masz? Jeśli tak to MCE w wersji High jeśli nie to Low. Jeśli masz to sprawdz błędy w MCE Możemy wtedy coś dalej szukać
zbigok Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Po za tym, jeżeli masz chwilkę, to warto się zapoznać: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=157734.msg1812963#msg1812963
chevidan Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 co do kontroli żarówek to jak robie test na fisie to zapala się ikona żarówki,ale jak przepaliła mi się kiedyś żarówka to nic sie nie wyświetlało nawet gry miałem całą lampę przednią zdemontowana i zapaliłem światła to też nie było komunikatu o żarówkach.przypuszczam więc że mam wersję LOW.i co z tym dale zrobić -rozumiem że nie dowiem się za dużo po podłączeniu kompa?mam skaner diagnostyczny i nim obsługuje auto,więc jutro podłączę i zobaczę.rozumiem że sprawdzać moduł 09-centralna elektryka?
superdziki Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Sprawdz błedy ale jak masz Low to tak jak piszesz. Skoro to nie żarówki i nie bezpieczniki S20 i S21 to może włącznik świateł. Zasilanie idzie z włącznika na bezpieczniki a dalej na żarówki[br]Dopisany: 30 Styczeń 2012, 19:40_________________________________________________Włącznik Pin 1 zasilanie Pin 4 wyjście chyba
chevidan Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 zakładając że żarówki,bezpieczniki,włącznik świateł są ok to co jeszcze odpowiada za światła? na pewno jest lub są przekaźniki,instalację auta raczej wykluczam.zasilanie "idzie" z włącznika na bezpieczniki i zdaje się na MCE i dopiero na żarówki.czy moduł MCE często pada?[br]Dopisany: 30 Styczeń 2012, 19:52_________________________________________________sorki,chyba wyszedłem na idiotę,bo źle coś zrozumiałem. zrozumiałem że MCE przy opcji LOW i HIGH steruje światłami,a jedynie przy wersji HIGH można diagnozować układ (MCE otrzymuje zwrotne informacje o stanie żarówek). poczytałem polecany wyżej wątek i w jednym ze schematów przy MCE w opcji LOW jest pominięty MCE przy załączaniu świateł.w takim razie muszą być jeszcze przekaźniki przed światłami bo włącznik na pewno by ich nie uradził. czy są to może przekaźniki widoczne w okolicy MCE(pod kierownicą?)
superdziki Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Właśnie przekaźniki, tylko nigdzie nic nie jest o nich opisane, nie mam Elsy pod reką aby dokladnie sprawdzić. Jak będą to raczej napewno w okolicy MCE
zbyszek7791 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ja bym jednak sprawdził te żarówki , mało prawdo podobne a jednak możliwe (przekonałem się na własnej skórze)
chevidan Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 sprawdzę jutro żarówki na wszelki wypadek.
zbigok Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 oglądałem kilka schematów i nie widziałem w wersji LOW żadnego dodatkowego przekaźnika dla świateł mijania
domin79 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Opublikowano 31 Stycznia 2012 oglądałem kilka schematów i nie widziałem w wersji LOW żadnego dodatkowego przekaźnika dla świateł mijania ...bo niema żadnych przekażników światła mijania w wersji LOW to wiązka z włącznika swiateł poprzez bezpieczniki więc albo żarówki , albo włącznik świateł ,albo bezpieczniki lub coś przy kostkach lamp (być może same lampy)
chevidan Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2012 więc tak: MCE mam w wersji LOW i po podłączeniu skanera niczego się nie dowiedziałem. sprawdziłem na początek żarówki i bingo.nikomu bym nie uwierzył że przepaliły mu sie dwie żarówki na raz,a jednak to możliwe.na 100% jednego dnia światła działały a drugiego nie było ani jednego.można więc taką sytuację dopisać do możliwych usterek.dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi