Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rejestracja samochodu z niemiec na polskę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

te 30 dni to od daty na umowie.a czerwone tablice zjazdowe mogą byc na 2, 3 ,4 tygodnie zależy od potrzeby kupującego w zulasundstelle niemieckim odpowiedniku naszego wydziału komunikacjiodpowiedniku

Opublikowano
Czyli te 30 dni na zarejestrowanie jest od przywiezienia auta do polski, a nie od daty wpisanej na umowie kupna sprzedaży z Niemcem?

Możesz auto kupić w DE spisać umowę i dopiero za rok oficjalnie je przywieź do PL a nieoficjalnie na lawecie lub na żółtych tablicach możesz odrazu przywieź a opłacić za rok czy dwa bo nikt nie wie kiedy przywiozłeś faktycznie, chyba że na czerwonych tablicach przyjedziesz wtedy będzie data i w dokumentach niemieckich będziesz wpisany odrazu. Dlatego wszyscy wykupują żółte tablice jak jadą na kołach bo nie ma problemów i tańsze są i wtedy opłacasz auto kiedy chcesz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
i będzie tak jak byś je przywiózł na lawecie bez tablic.

Do US mam wypełnić druk VAT-24, jest tam pole "Dane podmiotu dokonujacego dostawy" oraz "inne dane identyfikacyjne".

Czy w US będą wymagali podania danych lawety?

EDIT: Tyle co się dowiedziałem to w powyższych polach wpisuje dane sprzedającego. Jutro wizyta w US to będę wiedział na 100%.

Opublikowano

Na drugiej stronie VAT-24 wpisujesz tylko dane i adres sprzedającego tak jak masz na umowie kupna żadnych danych lawety:grin:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

koledzy mam pytanie bo ja sie zrobilem w balona,i kupilem auto od kolesia ktory je sciagna na lawecie sa tam tablice zolte czasowe wykupilem ubez na 30 dni i wczoraj przejechalem okolo 400km do siebie, dostalem maly i duzy brif i umowe niemiecka : umowa niemiecka wypisana u gory dane niemca a na dole mam swoje wpisac ze niby ja to sciagalem przejdzie takie cos? nie znam sie na tym prosze o rade a mnoze jest jakas agencja w bdg co zalatwia wszystko sama

Opublikowano

tak przejdzie ja tez kupilem takie auto tylko ze mi kolega go sprowadzil to musialem nasiebie wziasc. podpiszesz sie ty i tylko wpisz date terazniejsza zeby nie bylo dluzej niz 2 tyg. i normalnie zarejestrujesz

Opublikowano
koledzy mam pytanie bo ja sie zrobilem w balona,i kupilem auto od kolesia ktory je sciagna na lawecie sa tam tablice zolte czasowe wykupilem ubez na 30 dni i wczoraj przejechalem okolo 400km do siebie, dostalem maly i duzy brif i umowe niemiecka : umowa niemiecka wypisana u gory dane niemca a na dole mam swoje wpisac ze niby ja to sciagalem przejdzie takie cos? nie znam sie na tym prosze o rade a mnoze jest jakas agencja w bdg co zalatwia wszystko sama

Idz do pierwszej lepszej agencji celnej które są przy urzędzie celnym i tam za około 100 zł załatwią wszystkie formalności za Ciebie. Jak masz zółte tablice to mozesz podac że przywiozłeś na lawecie tylko wtedy tablic niegdzie nie wpisujesz i nie musisz ich oddawać przy rejestracji lub piszesz że z tablicami przywiozłeś i pożniej je oddajesz, ale moze lepiej nie pisz że z tablicami bo nie wiadomo jakie i od czego te tablice Ci dali żebys poźniej problemów nie miał czesem jak się okaze że coś już na tych tablicach było.

Opublikowano

I nie jeździj tym samochodem, te ubezpiecznie na 30dni to ściema, jak Cię zatrzymaja to i tak laweta.

Opublikowano

Do momentu aż data na tablicach jest ważna i ma ubezpieczenie i przegląd to nic mu nie powinni zrobic pod warunkiem że te tablice są oryginalne bo jak wiemy żółte przeważe są ważne tylko 5 dni.

Opublikowano

Jeżeli handlarzyna sprzedał mu ubezpiecznie na 30 dni to znaczy że tablice nie sa ważne, zresztą auto raczej i tak nie przyjechało na kołach a przez 5 dni nie da się pospawać tego do kupy :decayed:

Opublikowano

ja tak mialem i w urzedzie celnym za 60 zł zalatwili mi wszystkie papiery. w 6 h ogarnelem sprawe i wrocilem autem na PL tablicach

---------- Post dopisany at 07:30 ---------- Poprzedni post napisany at 07:27 ----------

luknij ten temat http://a4-klub.pl/kazdy-temat-20/rejestracja-pojazdu-245758/ moze cos ci sie przyda

Opublikowano

Tak naprawdę to oni ściągając te auta nie piszą żadnych umów... Niemcowi ta umowa jest do szczęścia niepotrzebna bo on auto wymeldowuje i koniec. Umowy drukują i wypełniają Polacy - za siebie... za Niemca...

Ot tak to wygląda jakby ktoś nie wiedział :wink: Potem wypełniasz milion innych papierków i rejestrujesz auto - nic nadzwyczajnego :wink:

Jakbyś na umowie wpisał że Niemiec był Kubusiem Puchatkiem to też by było wszystko OK, oczywiście pod warunkiem że na tłumaczeniu dowodu też by pisało Kubuś Puchatek :decayed: Oryginał ich średnio interesuje, ważne żebyś go w UM oddał - sztuka to sztuka...

Oczywiście zawsze możesz skorzystać z pomocy agencji celnej których gdzieś tam zawsze przy urzędzie kilka znajdziesz, ba nawet nie musisz szukać bo zapewne celnik/celniczka zasugeruje (czyt. zareklamuje / nagoni klienta) takie rozwiązanie i jeszcze ładnie wskaże drogę :whistling:

A nie wiem jak dla Was ale dla mnie płacić kilkadziesiąt złotych za to że ktoś za mnie na wniosku wypełni imię, nazwisko, datę i dane auta z dowodu to lekkie nieporozumienie...

Pamiętajcie że od 9 października weszły w życie nowe zasady i jeśli sprowadzone auto nie ma blach to diagnosta ma zakaz zrobienia pierwszego przeglądu w PL i trzeba najpierw zarejestrować auto w Urzędzie Miejskim ale na próbne blachy (czyli załatwiamy już wszystkie formalności jak akcyzę, tłumaczenia, recykling i VAT25 tyle że pomijamy przegląd techniczny) i dopiero jechać na przegląd.

Taka sobie malutka zmiana dzięki której płacimy w Urzędzie Miejskim dodatkowe 72zł :facepalm:

Opublikowano

A jak przywiozłem auto bez tablic które ma aktualne niemieckie badanie techniczne ( nawet odejmując od niemieckiego przeglądu 1 rok) to muszę też brać te próbne blachy i jechać na stację diagnostyczną ?

I jeszcze jedno - jak dostaję te próbne blachy na dojazd do diagnosty to muszę wykupić do tego OC ?

Jak rozpoznać czy mam stary czy nowy brief ? Pytam bo podobno nowych nie trzeba tłumaczyć .

Opublikowano

a co to za roznica stary czy nowy i tak musisz zrobic tlumaczenie dokumentow.tak z tymi probnymi to prawda kumpel rejestrowal paska to dostal czerwone polskie blachy. a mi sie jeszcze udalo zrobic to bez tych probnych.:grin:

Opublikowano

Bo słyszałem , że mając nowy brief europejski nie trzeba go tłumaczyć bo tam poszczególne rubryki są ujednolicone .

Opublikowano

Pamiętajcie że od 9 października weszły w życie nowe zasady i jeśli sprowadzone auto nie ma blach to diagnosta ma zakaz zrobienia pierwszego przeglądu w PL i trzeba najpierw zarejestrować auto w Urzędzie Miejskim ale na próbne blachy (czyli załatwiamy już wszystkie formalności jak akcyzę, tłumaczenia, recykling i VAT25 tyle że pomijamy przegląd techniczny) i dopiero jechać na przegląd.

Taka sobie malutka zmiana dzięki której płacimy w Urzędzie Miejskim dodatkowe 72zł :facepalm:

w teorii tak jest, w praktyce nieco inaczej- diagnosta wpisuje nr z Brief a idąc rejestrować auto oddajesz numery namalowane chociaż by na tekturce i nie ma problemu:wink:

Opublikowano

Tylko pytanie po co mam jechać na przegląd skoro był robiony w Niemczech w czerwcu bieżącego roku na dwa lata czyli ważny do czerwca 2014 ale według przepisów polskich skaracają mi go do czerwca 2013r. ale fakt jest faktem, że ten samochód ma jeszcze 8 miesięcy przegląd więc pytam po co moja wizyta na stacji diagnostycznej ?

Opublikowano

na potwierdzenie numerów

Opublikowano

No wiesz, jak masz znajomego diagnostę to pewnie że Ci podbije :wink: Chociaż ja mojego też już trochę znam ale powiedział że nie i uj bo mu zabronili i nie chce na Jana kombinować :wink:

No i z tymi urzędami... Tu niestety co urząd to obyczaj :naughty: Warto najpierw zadzwonić i zapytać czy przyjmą bo sami wiecie jak to jest z tymi geniuszami :facepalm:

Brief sraki czy owaki musisz zrobić pierwszy przegląd w kraju, to nie chodzi tylko o to czy auto sprawne jest ale musi być Polski (lepszy :polew:) papier na potwierdzenie blach i podstawowych danych robionych przy pierwszej rejestracji tj. mierzenie rozstawu osi, wpisanie koloru czy chociażby opisanie położenia numeru nadwozia...

A na co nam ten dodatkowy papier? A na to samo co potwierdzenie ze skarbówki o zwolnieniu z podatku za importowane używane auto z Niemiec za które czy się stoi czy się leży 160 się należy albo 500zł za recykling niczego (ew. Twoich pieniędzy...). Żeby gnojom płacić :whistling:

No cóż, zawsze można iść i kupić auto od handlarza który już to wszystko porobi za nas :wink: