Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Klekot na zimnym + świecąca kontrolka motoelektronik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czasem na zimnym, gdy odpalam samochód przez 2-5s. słychać klekot. Przebieg 148tyś. i pytanko co ile wymienia się łańcuch+napinacz. Podejrzewam, że to on, gdyż słychać że rzezi coś bliżej przegrody w silniku. Na rozrządzie mogę jeszcze zrobić 20tyś, ale to też chciałbym zrobić dla świętego spokoju, gdyż w duże mrozy było słychać pisk paska (co prawda od alternatora, ale chcę wszystko porobić żeby spać spokojnie) - jakiej marki polecacie łańcuch, paski, rolki, pompę ?

Ostatnimi czasy również spaliła mi się żarówka od tylnej lampy i po wymianie teraz pali mi się cały czas żółta kontrolka motoelektronik. Takie błędy trzeba kasować przez VAG ? czy to może być oznaka innego rodzaju uszkodzenia.

Dopiero poznaję samochód więc będę wdzięczny za sugestie. :notworthy:

Opublikowano

O napinaczu poszukaj bo był temat. Niekoniecznie to musi być on. Może za słabe ciśnienie oleju jest??Smok zatkany?? Odłącz aku na 15 minut i zobaczysz może pomoże ale lepiej zaopatrzyć się w VAG-a :wink4:

Opublikowano

łańcuszek jak się wyciągnie to go słychać ale na vagu wyskoczy błąd o zmiennych fazach rozrządu.

Opublikowano
  • Autor

O napinaczu poszukaj bo był temat. Niekoniecznie to musi być on. Może za słabe ciśnienie oleju jest??Smok zatkany?? Odłącz aku na 15 minut i zobaczysz może pomoże ale lepiej zaopatrzyć się w VAG-a :wink4:

No przyznam, że jak sprawdzałem woza ponad 200km jadąc to trochę zmartwił mnie komunikat "oeldruck". Czujnik ciśnienia ok, ciśnienie ok (na zimnym i ciepłym silniku). Zmieniłem olej na Castrol Magnatec 5W40, oraz króciec z tyłu bo lało płyn chłodniczy zza silnika - jak na razie komunikat się nie pojawia.

Smok ? - czyli co nie zasysa odpowiednią ilość oleju podczas rozruchu do popychaczy i klepią ? :mysli:

Do tego wczoraj sprawdzałem poziom oleju i jak miałem połowę wskaźnika na bagnecie 3 miesiące temu tak teraz widzę, że jest go więcej. Najwidoczniej go przybywa, aczkolwiek spore mrozy są i krótkie odcinki robię - korek czysty nie ma mazi.

Szwagrowi przy przebiegu 156tyś puścił łańcuch w 1.8 i musiał robić generalny remont, więc zacząłem się martwić.

No nic jak zrobi się cieplej to trzeba będzie zajrzeć do miski i pod dekiel klawiatury :(

Jestem na etapie kupna VAG-a, tylko pytanko jaki ? Viaken czytałem, że jest ok.

Opublikowano

Witam

Ja mam podobny problem jesli chodzi o klekot na zimnym oraz podczas wylaczania silnika . Mam tak od kilku tygodni .Po ok. 2 s. silnik pracuje ok., malo tego jak silnik sie rozgrzeje podczas przyspieszania silnik mi sie dlawi , tak jak by mocy zaczelo brakowac- no i kontrolka Check engine . Rozmawialem z mechanem ,podpiol kompa , wskazalo blad zaplonu na cylindrze - zmianilem cewke na 4 tym cylindrze - problem znikl . Mechan odnosnie klekotania mowil cos o panewkach, puzniej zaczol mowic o lancuchu , ktory jest gdzies po przeciwnej stronie jak rozrzad , ze niby tam luz cos z napinaczem .

Nie wiem czy to napinacz na tym lancuchu , czy zbyt male cisnienie oleju . Bede musial jeszcze do smoka w misce zajzec mozliwe ze syf tam jest . Moze tam tkwi problem .

Tez nie wiem czy to cos powaznego czy jak czytalem na forum to te silniki tak maja .

Opublikowano

co do vaga do AVJ-311 w zupełności wystarczy, ale VCDS- tez nie zaszkodzi

co do klepania- napinacz-zmiana napinacza i łańcucha-około 200 tys, ale to może nie być wina łańcucha-czy jest luźny-będzie widać na pokrywie od wewnętrznej strony-jeśli jest luz-będzie powycierana w tym miejscu-olej i ciśnienie-jeśli w normie-tj sprawdzane manometrem i komputer nie "krzyczy"- to ok

taka przypadłość tego silnika, że cichutko sobie "klepie" nawet, jak jest rozgrzany-martwił bym się, jeśli by na prawdę walił i było bardzo głośno, sam napinacz jest bardzo ciężki do zajechania-musi być albo wada fabryczna, albo przebieg w mieście ze 300tys :wink4: ja jechałem raz bez ciśnienia oleju ponad 200km i "tylko" turbo się zatarło...napinacz, łańcuch i cała reszta nie uległa moim testom, choć mechanik z Wrocławia zapewniał mnie, ze on , jako pierwszy idzie do wymiany, a silnik bez ciśnienia wali jak wściekły, coś, jak młot pneumatyczny- uwierz mi-mechanik odsunął się od auta, bojąc się, ze silnik wybuchnie, albo co najmniej rozpadnie się na dwie części-dolną i górną... :wink4:

odpinając klemy na ok. 45 minut-skasujesz wszystkie błędy w sterownikach, oczywiście to nie daje gwarancji, ze jakiś nie powróci z powodu wcześniejszej usterki :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wskazówki. Ja się przyznam, że jak mnie coś piszczy, głośno pracuje, stuka itp. to mnie :angry:

Moim pierwszym samochodem był fiat bravo silnik 1,4, także jak słyszę, że coś klepie w silniku to od razu widzę przed oczami wytarty wałek rozrządu oraz zapchaną magistralę olejową :shocked:

No nic zaczynam od nabycia VAG i będę robił rentgen jak się cieplej zrobi.

Pozdrawiam