Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Nierówna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnimi czasy zdaza sie taka sytuacja że po zapaleniu silnik chodzi jakby na 3 cylindry.Strasznie nierówno z bardzo niska predkościa obrotową tak na pograniczu zgasnieia.Po zgaszeniu i ponownemu zapaleniu wszystko wraca do normy czyli pali od strzała.Jednak ostatnio chyba 3 razy gasiłem i zapalem znów to samo.Teraz w sumie jest dobrze ale chce sie dowiedzieć czy Wy w waszych AFN-ach tez takie coś niekiedy macie.W kompie zero błedów pompa ustawiona poprawnie 0-49 0-56

Pozdrawiam Marcin

Opublikowano

A jak tam z wymianą filtrów, w szczególności chodzi mi tu o filtr paliwa??

Opublikowano
  • Autor

filtry zawsze wymieniam olej co 15 tys km oczywiście wraz z filtrem powietrza i paliwa co około 30 tys km

Opublikowano

Filtry powietrza/paliwa powinno się wymieniać albo co 30 tys albo co rok. Ja zawsze wymieniam co rok, bo rocznie robię ok 25tys. Koszt nie duży a samochodowi lepiej.

Opublikowano
  • Autor

Zastanawiam sie własnie czy wy też macie takie sytauacje

Opublikowano

Ja miewam ciekawsze :-)

Opublikowano
  • Autor

Tzn. oczywiście jeśli możesz opowiedziec o Twoich sytuacjach.

Opublikowano
Witam ostatnimi czasy zdaza sie taka sytuacja że po zapaleniu silnik chodzi jakby na 3 cylindry.Strasznie nierówno z bardzo niska predkościa obrotową tak na pograniczu zgasnieia.Po zgaszeniu i ponownemu zapaleniu wszystko wraca do normy czyli pali od strzała.Jednak ostatnio chyba 3 razy gasiłem i zapalem znów to samo.Teraz w sumie jest dobrze ale chce sie dowiedzieć czy Wy w waszych AFN-ach tez takie coś niekiedy macie.W kompie zero błedów pompa ustawiona poprawnie 0-49 0-56

Pozdrawiam Marcin

Zobacz jaka masz dawke paliwa do rozruchu. Jak masz zla to moze byc takie odczucie na zimnym silniku.

Opublikowano

mi tak zdażyło sie ze 3 razy w ciągu ponad 2 lat. też na kompie nie ma błędów. nie wim czemu tak sie stało. raz przejechałem przez krzyżówkę i w trakcie jazdy tak mi zaczą słabnąć. Od tamtej pory nic. w prawdzie mam inny silnik ale objaw podobny.

Opublikowano
Tzn. oczywiście jeśli możesz opowiedziec o Twoich sytuacjach.

Ja w wolnych chwilach zajmuję się pompami wtryskowymi więc wiele ciekawych i można powiedzieć, beznadziejnych, rzeczy się widzi. Przeczyść N109, wczoraj w Tranporterze T4 silnik 1.9 TD był bardzo podobny objaw + dymienie na biało + po przekręceniu kluczyka nie gasł. Podmieniłem N109 i pali od strzała. U Ciebie może wystarczy tylko przeczyścić.

N109 to elektrozaworek odcinający dopływ paliwa do tłokorozdzielacza. Znajdziesz go na sekcji wysokiego ciśnienia, czyli tym brązowym elemencie z którego wychodzą metalowe przewody do wtrysków.