Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ARG] Problem po wymianie tarcz i klocków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładając ten wątek miałem problem do jakiego działu go zakwalifikować:)

Kupiłem niedawno audi A4 1,8 rocznik 1995. Pojechałem do warsztatu żeby troszkę rzeczy powymieniać. Wymieniłem m.in. klocki i tarcze. Niestety po wyjeździe z warsztatu pojawił się stukot dochodzący z okolic kół (raz stukało raz nie, brak reguły). Wróciłem do warsztatu, mechanicy jeszcze raz zajrzeli i stwierdzili że to jarzmo...?? Naprawili, stukot ustał.

W ubiegłym tygodniu zmieniłem opony i historia rozpoczęła się od nowa. Po wymianie opon stukot pojawił sie ponownie, ale z większym natężeniem, ale nadal pojawia się i znika nieregularnie. Jedyną prawidłowością jest to, że podczas jazdy (gdy słychać stukanie) w momencie wciśnięcia pedału hamulca stukot ustaje. Zwalniam hamulec, stukot się pojawia. I tak dookoła.

Podjechałem dziś do warsztatu i po wstępnej jeździe mechanicy stwierdzili, że to może być przegub (więc trochę nie ten dział:). Ale ja mam wrażenie, że przyczyna tkwi w tych wymienionych tarczach i klockach. Pomóżcie proszę

Pozdrawiam

Opublikowano

Z tego co napisałeś wynika że to właśnie klocki stukają albo coś jest nie dokręcone w hamulcach bo jeśli przyhamujesz luz automatycznie jest kasowany i nie ma stuków, a przegub sprawdź sam skręć mocno koła w prawo i ostrzej rusz potem to samo z kołami skręconymi w lewo albo w jedną strone albo w drugą powinno być słychać głośnejsze stuki bo przegub ma wtedy większe obciążenia ale ja i tak stawiam na hamulce :wink4:

Opublikowano

klocki nie stukają, co najwyżej piszczą jak się nie cofną po hamowaniu

przyczyny w tarczach i klockach nie upatruj bo te elementy nie mogą stukać

sprawdź przegub jest tam takie łożysko co jak tylko manżeta pęknie i trochę piasku sie dostanie do środka, to pada dość szybko i stuka pięknie

ps. mnie pięknie stukało jak koło miałem luźno przykręcone, i tak samo jak hamowałem to przestawało stukać

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj znowu stukało więc się zatrzymałem podniosłem auto na lewarku i zacząłem obracać kołem na luzie.

I rzeczywiście znalazłem chyba przyczynę. Od wewnętrznej strony klocek uderza o tarczę.

Przeguby też sprawdzałem przy skręcaniu nic nie było słychać.

Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam

Opublikowano

Doman13 a ja moge się z tobą załozyć że klocki mogą stukać :wink4: ale nie bede opisywał tego na forum ewentualnie moge przy piwie w dyskusje wejść :polew:

Opublikowano

klocki nie stukają, co najwyżej piszczą jak się nie cofną po hamowaniu

przyczyny w tarczach i klockach nie upatruj bo te elementy nie mogą stukać

sprawdź przegub jest tam takie łożysko co jak tylko manżeta pęknie i trochę piasku sie dostanie do środka, to pada dość szybko i stuka pięknie

ps. mnie pięknie stukało jak koło miałem luźno przykręcone, i tak samo jak hamowałem to przestawało stukać

oczywiscie ze klocki moga stukac z przodu wystarczy ze klocek nie bedzie przylegal do jarzma zacisku i bedzie mial luz tak, ze bedzie mogl chodzic gora dol, wtedy bed a stukac.

Co do tylu wystarczy ze peknie sprezyna na klocku i tez bedzie stukac

ja bym rozebral zaciski i sprawdzil jak klocki siedza w jarzmie

• 2 lata później...
Opublikowano

witam :wink4:

W moim samochodzie też coś stuka z przodu jak tylko nacisnę hamulec i mam wrażenie że coś tam luźno lata, bo coś "jakby lata" gdy przez próg np. przejeżdżam. Mój brat pracuje w autoryzowanym serwisie i mi mówi że klocki nie stukają choć nie chce mu się nawet zaglądnąć do tego. A ja na 100% obstawiam choć sie dopiero ucze robic przy samochodzie chociaz jestem dziewczyna że stukają właśnie klocki i coś tam jets luźne. :hi: