Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o analizę logów - przepływka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nadzieję, że dobrze wklejam wszystko i logi będą wystarczające..

Chodzi o analizę czy z przepływka radzi sobie jeszcze. Tak patrze na kolumnę "Throttle Valve Angle" i zastanawiają mnie zmieniajaće sie wartosci.. w koncu gaz byl w podlodze od 1500rpm do 7000. Przycina się zawór sterowania zmienną długoscia kolektora, i moim zdaniem z niskich obrotów nie idzie przez to jak powinien - czy wlasnie te zmiany mogą o tym swiadczyc? Będę wdzięczny za każde rady, bo ja tu tylko stek cyferek widzę :P

Błędów żadnych nie ma.

grupa 003: http://vaglog.rtnet.pl/p.winczakiewicz_77264.html

Opublikowano

Paweł nie martw się jedzie zdrowo do przodu :wink: miałeś jeszcze jakieś kody błędów czy tylko tą tabelkę?

Opublikowano

Zrobilismy na szybko to co podesłałem. Błędów żadnych nie ma (oprócz jakiegoś sporadycznego z lambd, ale po wykasowaniu w czwartek do tej pory czysto, a już jakiś 1000km pyknęło).

Dzięki Bartek, ale po prostu zastanawia mnie teraz czy te wartosci dla throttle valve angle nie powinny być 100 skoro trzymałem pedał wciśnięty. Ten spadek do 40% i wzrost przy ok 5000rpm do 100 odpowiadałby temu co subiektywnie czuje i - odpowiada brakowi zmany długości kolektora (przy 5000rpm kolektor powinien się ustawiac na wyższe obroty, a umnie wygląda jakby caly czas byl tak ustwiony - tzn, ten zawór widać że próbuje cofnąć go po odpuszczeniu gazu, ale nie cofa się do końca. Jak się palcem pomoże to idzie).

Opublikowano

zdrowa eSa-jak nic innego się nie dzieje-jeździć i się cieszyć:wink:

Opublikowano
Zrobilismy na szybko to co podesłałem. Błędów żadnych nie ma (oprócz jakiegoś sporadycznego z lambd, ale po wykasowaniu w czwartek do tej pory czysto, a już jakiś 1000km pyknęło).

Dzięki Bartek, ale po prostu zastanawia mnie teraz czy te wartosci dla throttle valve angle nie powinny być 100 skoro trzymałem pedał wciśnięty. Ten spadek do 40% i wzrost przy ok 5000rpm do 100 odpowiadałby temu co subiektywnie czuje i - odpowiada brakowi zmany długości kolektora (przy 5000rpm kolektor powinien się ustawiac na wyższe obroty, a umnie wygląda jakby caly czas byl tak ustwiony - tzn, ten zawór widać że próbuje cofnąć go po odpuszczeniu gazu, ale nie cofa się do końca. Jak się palcem pomoże to idzie).

no do tej wartości 100 powinno się szybciej chyb a zebrać :eusathink:

Opublikowano

Zlokalizowałem przeciekający zawór. Spisuje nr części i zaraz odzywam się w odpowiednim dziale w celach poszukiwawczo-zakupowych ;)

Opublikowano
Zlokalizowałem przeciekający zawór. Spisuje nr części i zaraz odzywam się w odpowiednim dziale w celach poszukiwawczo-zakupowych ;)

to to jeszcze szybciej będzie jeździło? :kox: to ja chce jeszcze raz karuzele :polew:

Opublikowano

góra się raczej nie zmieni. Ale tam gdzie nie ma wartosci 100, mam nadzieje ze sie poprawi. CHociaz nie dokonca rozumiem powiązanie miedzy tym zaworem a tymi liczbami... Może problem leży jeszcze gdzie indziej. Ale skoro nie ma błedów, ciągnie dobrze i w sumie 0-100 robi w okolicach katalogowych, to chyba bedzie znaczylo ze sie czepiam :P

Opublikowano

wiesz to są setne sekundy więc od razu wartości 100 nie osiągniesz bo to musi się otworzyć i kilka wartości na pewno będzie poniżej 100, myślę że po tej operacji będzie to się działo szybciej

Opublikowano

ale spojrz, ze najpierw jest 100, a potem te wartosci spadaja mimo ze nie odpuscilem gazu. Do 100 znów dochodza w okolicach 5000rpm

Opublikowano
ale spojrz, ze najpierw jest 100, a potem te wartosci spadaja mimo ze nie odpuscilem gazu. Do 100 znów dochodza w okolicach 5000rpm

no masz rację wygląda tak jakby "cofkę" miał..:eusathink:

Opublikowano

tylko że nie czuć, że "przestaje" przyspieszać, a po prostu przyspieszenie nie rosnie w tym zakresie jakoś szałowo. Po czym od 4800rpm samochód zrywa się jak poj***y. A wogole co ten czujnik mowi?

Opublikowano

czy ktoś mógłby okiem rzucic? czy te wartosci nie powinny byc=100 przy wcisnietym pedale gazu do konca? jesli tak, to jakie mogą być możliwości niesprawności.