Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 Sedan - alufelgi+opony?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym zapytać o wasze doświadczenia z użytkowaniem alufelg 17' w tym modelu Audi A4 B6 sedan 1.9 TDi, 130KM. Mieszkam na Dolnym Śląsku a wiadomo, że tam dziurki w jezdni się zdarzają i dlatego pytanie: Czy 17' i np opona 205x55 będzie odpowiednia? Seryjnie są 15' i czytając wasze wypowiedzi wychodzi na to, że spokojnie 17' można zastosować, chodź na jakiejś stronie z doborem felg wykazało mi, że do tego modelu góra 16'. Na co zwrócić uwagę? w jakie felgi i opony warto zainwestować by nie przekroczyć 2500-2700 zł. Będę wdzięczny za rady.

Opublikowano

Felgi najlepiej ORI audi wiec używki a opony jakie chcesz. Rozmiar opony 205/55 to rozm 16 a do 17 najlepsza będzie 225/45. Z takim budżetem raczej cięzko będzie bo felgi wydaje mi się ze w granicach 1200 wzwyż a opony to sam wiesz zależy od firmy a tanie 17 to już nie są. Co do jazdy na 17 to wiadomo trzeba uważać, kto uważa na 16 to i uwazał bedzie na 17. A polecam 18 bo wygląd robi swoje.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie myślałem, że do 17' 205/55 będą ok ... mógłbyś napisać czemu zalecasz 225/45?

Opublikowano
No właśnie myślałem, że do 17' 205/55 będą ok ... mógłbyś napisać czemu zalecasz 225/45?

55 profil za wysoki na felge 17'

Opublikowano
  • Autor

a 50 ? będą problemy?

Opublikowano
  • Autor

No nic chyba masz rację, by zastosować 225/45, tylko wydaje mi się że będzie ocierać o ranty nadkola, to naprawdę szeroka opona. Ten niski profil jak się ma do wytrzymałości amortyzatorów :)

Opublikowano

Jest tez opona 215/45 R17 i 215/50 ale musisz przeliczyć jakie do Ciebie pasują, poszukaj przeliczników. Ano troche pewnie szybciej się zużywają ale nie ma co przesadzać.

Opublikowano
225/45, tylko wydaje mi się że będzie ocierać o ranty nadkola, to naprawdę szeroka opona.

chłopie nic nie będzie obcierać, nawet przy 235/35-19 a co dopiero na 17stce 225 :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi, pytam bo jak kolega stwierdził trochę trzeb będzie wyłożyć więc nie chciałbym wywalić kasy w błoto. Chyba zdecyduję się 225/45 tylko na stronie internetowej http://www.24opony.pl/s,0,164/audi-a-4-8e-b6-sedan-1-9-tdi-74-kw-od-2000-do-2004.html pod mój model wskazany rozmiar opcjonalny to 235/45 - nie wiem czemu nie ma 225. Ostatnie pytanie i nie zawracam wam głowy w tym temacie: lepiej kupić oryginalne felgi audi czy jakiejś innej firmy a i czy w tym modelu rozstaw śrub to 5x112?

Opublikowano

Taki rozstaw. Ja bym szukał ori audi jest pare świetnych wzorów choć jest tez wiele innych producentów które wyglądaja kox. Jest temat w felgach z galerią felg na autach poprzeglądaj.

Opublikowano
  • Autor

No ok więc dam znać co wybrałem - dzięki za pomoc

Opublikowano
  • Autor

Myślę nad tego typu felgami (no nie są to ori no bo wiadomo cena :( ) http://allegro.pl/show_item.php?item=2222283875 wymiary 235/45 bo tak zalecili w salonie Audi jakoby producent zaleca ten rozmiar. Opony chyba jednak wybiorę tej marki: http://moto.allegro.pl/letnie-barum-bravuris-2-235-45r17-94w-okazja-i2233932133.html. Nie jest to z mojej strony tzw "harakiri"? :)

Opublikowano

Poniżej profilu 50 nie ma co liczyć na komfort:D

Poza tym poczujesz spadek mocy i to pewnie dość spory...;p

Opublikowano
  • Autor

Nie no bez przesady, gadałem z ludźmi co mają takie fele i nie ma jakiś tam niesamowitych odchyłów od normy. A Ty gargamel na jakim aucie testowałeś ten zanik mocy ;p

---------- Post added at 06:55 ---------- Previous post was at 06:09 ----------

Dziwi mnie tylko jedna rzecz, że spora liczba osób twierdzi jakoby opona 225/45 była fabrycznie przeznaczona do tego modelu audi a w salonie i na niektórych dokumentach technicznych zalecają 235/45.

Opublikowano

Ja przy mocy 170 km czuje spadek mocy po zmianie z 205/55 R16 na 225/40 R18. Auto wolniej wkręca sie na obroty, czuć spadek mocy.

Opublikowano

Mam 1.8T i czuć zmianę kółek z 205 na 225.

Opublikowano

co to za spadki mocy ? do 100 robicie 8sek zamiast 7 ? kto w normalnym, codziennym uzytkowaniu zwraca na to uwagę ? poza tym jeśli jest opona 225/45 będzie o wiele lepiej trzymała na zakrętach i będzie lepsza w czasie hamowania...wiadomo, szerokość opony ma tutaj znaczenie !

co do rodzaju felg...weż na allegro wpisz swoja maksymalną kwotę jaką możesz na nie przeznaczyć i poszukaj czegoś sensownego, tylko pamiętaj, że jeśli chodzi o felgi nowe to allegro jest nimi zawalone, ale łatwo odróżnić chinola od markowej felgi, a chinoli się wystrzegaj

Opublikowano

Ja bym kupił te felgi http://moto.allegro.pl/345-nowe-felgi-17-5x112-audi-a3-a4-a6-a8-rs4-i2217986478.html

przelatał bym na tych oponach jeszcze sezon a na przyszły rok zapodałbym sobie nowe opony np vredestain lub continental.

To sa oryginalne felgi a nie to co podałeś w linku powyżej.

Co do spadków mocy to ja po przesiadce z 235/45/17 (zimówki) na 235/35/19 (letnie) nic nie czuje.

Wszystko zależy jak sie chce, żeby auto wyglądało bo jeśli nie zalezy nikomu na wyglądzie to mozna założyc sobie wąskie koła jak w kolarzówce a wysokość opony jak w traktorze :facepalm:

Ja twierdzę, że najlepszym rozwiązaniem jest opona 225/45/17

Opublikowano
  • Autor

Wysłałeś mi ten sam link co ja wkleiłem. Możesz przesłać jeszcze raz to co chciałeś zaproponować. Kurde ... w tym srebrnym to 19' co nie? Pięknie to wygląda ....