Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie wewnętrznego lusterka fotochrom w A4 B8 2007-2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

8R0 857 511 C, czyli automatyczny fotochrom z kompasem (mam klimę 3-strefową). Do tego w obecnym lusterku siedzi u mnie czujnik wilgotności, który chcę przełożyć (ew. założyć lusterko, które już ma). Na pokładzie mam CAN Gateway o numerze 8T0 907 468 K, czyli wersja MOST.

Znalazłem na Allegro egzemplarz lusterka, ale na zdjęciu w opisie widać, że jest tam złącze 8-pin: LUSTERKO WEWNĘTRZNE PRZYCIEMNIANE 8R0857511C A4 A5 (3388493724) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Stąd te moje wszystkie (być może głupie) pytania.

Opublikowano
  • Autor

Jesli chcesz załozyc lusterko z komasem to wszystko bedzie ci działac .

Sprawdz ile masz PINÓW we wtycze .

Imageshack - y7foto.png

Nie wiem jaki masz KOMFORT 46 (oznaczenie i co obsługuje) bo lustro z kompasem koduje sie własnie w nim .

Nie wiem czy twoj sterownik przyjmie kodowanie .

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem. W tym momencie mam podłączoną 6-pinową wtyczkę. Są tam 3 piny i wszystkie lecą do czujnika wilgotności.

Co do kompasu w lusterku, to myślałem, że wystarczy mu tylko zasilanie. Gdzieś czytałem, że czujnik magnetyczny znajduje się już w obudowie lusterka. Byłem przekonany, że połączenie z CAN/modułem komfortu służy tylko i wyłącznie do rozjaśnienia lusterka po włączeniu wstecznego biegu.

Opublikowano

Do działania kompasu nie potrzeba kodowania w Komforcie - kompas działa "w ręku" już po podłączeniu zasilania :decayed: U mnie tak było przed kodowaniem i po.

Opublikowano
Ciekawe po co ono jest :eusathink:

Po podłączeniu zasilania bez montażu miałem wskazania stron, wejście w tryb kalibracji i wybór stref. Z oczywistych względów nie latałem z kablami wokół garażu i nie wiem czy dało by się tak skalibrować :decayed: Właśnie może do kalibracji potrzebne to kodowanie:eusathink:

Opublikowano

Kalibrację robi się inaczej. wrclaguna wkleił opis:

Kalibracja cyfrowego kompasu :

Kalibracja kompasu cyfrowego jest konieczna, gdy:

- Wskazania kursu na kompasie cyfrowym są niedokładne,

- We wskazaniu kompasu pojawi się C zamiast strony świata lub gdy nic nie jest pokazywane.

- Montowane jest nowe automatycznie przyciemniane lusterko wewnętrzne .

Kalibracja kompasu cyfrowego może być konieczna również w wyjątkowych sytuacjach, np. gdy:

- Akumulator zostanie ponownie podłączony, po tym jak przez dłuższy czas był odłączony

- Została zamontowana nowa instalacja audio lub jej podzespoły.

Kalibracja cyfrowego kompasu :

– Włączyć zapłon.

We wskazaniu kompasu 1 musi się pojawić C.

– Jeśli nie pojawi się C , naciskać przycisk 2 przez 9 do 12 s, aż pojawi się C we wskazaniu kompasu 1.

– Przejechać z prędkością ok. 5 mil/h (10 km/h) dwa do trzech okrążeń, aż we wskazaniu kompasu 1 zostanie pokazana strona świata.

– Upewnić się, że po zakończeniu kalibrowania automatyczne przyciemnianie wewnętrznego lusterka jest ponownie aktywowane

Może kodowanie jest potrzebne właśnie po to, żeby podać na odpowiedni pin w lusterku napięcie w chwili włączenia wstecznego? Wiem, że się powtarzam z tym wstecznym, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy :>

Opublikowano

Z tego co kiedyś czytałem lusterko kalibruje sie samo, po przejechaniu, a nie przez jakiś moduł

iPad Tapatalk HD

Opublikowano

Koledzy, znalazłem w necie parę informacji dotyczących lusterka z 8-pinową wtyczką. Dokładnie chodzi o model 8R0 857 511 C (fotochrom, kompas, czujnik wilgotności). We wtyczce jest 7 kabli, 8. pin jest pusty. Nie wszystko było opisane na schemacie, który wkleił wrclaguna, więc podzielę się znalezioną wiedzą.

Pin 1 - +12V (ciągnięte z bezpieczników - na schemacie jest opisane który konkretnie bezpiecznik)

Pin 2 - masa

Pin 3 - sygnał włączonego wstecznego biegu (17-pinowa wtyka w module Komfortu, pin 14) [ewentualnie: Interfejs diagnostyczny magistrali danych (wtyczka 20-pinowa, pin 17) - potwierdzone]

Pin 4 - sterownik drzwi kierowcy + sterownik drzwi pasażera (20-pinowe wtyki, pin 8) - tylko dla wersji z fotochromatycznymi lusterkami zewnętrznymi

Pin 5 - sterownik drzwi kierowcy + sterownik drzwi pasażera (20-pinowe wtyki, pin 17) - tylko dla wersji z fotochromatycznymi lusterkami zewnętrznymi

Pin 6 - oświetlenie wnętrza (wtyczka 8-pinowa, pin 6)

Pin 7 - Interfejs diagnostyczny magistrali danych (wtyczka 20-pinowa, pin 7) [odpowiada za czujnik wilgotności]

Pin 8 - nie podłączony

Z tego wynika, że zarówno dla instalacji z wtyczką 6-pinową jak i 8-pinową trzeba pociągnąć kabelek do modułu Komfortu znajdującego się w bagażniku. Ewentualnie wchodzi w grę podłączenie do T20d/17 w Interfejsie diagnostycznym magistrali danych - do sprawdzenia.

Nigdzie nie znalazłem też żadnych informacji dotyczących kodowania Komfortu. Domyślam się, że to tylko dla kolegów, którzy dokładają czujnik wilgotności. U mnie już on siedzi, więc chyba nie muszę się martwić ciągnięciem kabla z pinu 7.

Jeśli chodzi o przełożenie czujnika wilgotności z jednego lusterka do drugiego to sprawa nie jest chyba taka prosta. Obie wiązki (od lusterka i od czujnika) w jakiś ciekawy sposób się ze sobą łączą w środku obudowy lusterka. W efekcie tylko dwa z trzech kabli z czujnika wilgotności są zmostkowane z pinami wtyczki lusterka. Zagadką jest dla mnie kabelek 3. Mam nadzieję, że to nie kwestia uszkodzenia wiązki.

Jeszcze dopiszę, żeby wszystko było w jednym miejscu.

8-pinowa wtyczka ma oznaczenie 8K0 971 833. Piny do niej mają oznaczenie 000 979 034 E.

[edit]

Tylko jeszcze nie wiem dlaczego na schemacie pin 3 z kostki lusterka jest oznaczony jako "tylko samochody z asystentem kontroli toru jazdy". Czy chodzi tutaj tylko o połączenie oznaczone na schemacie kropką i symbolem B668?

Opublikowano

Jak komuś nie zależy na kompasie, który jest tylko bajerem, to mam na sprzedaż http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-154/lusterko-fotochrom-czarne-278437/ z którego nie trzeba ciągnąć kabla do komfortu a wystarczy do Gatewaya. Zawsze bliżej, nie trzeba ryć połowy auta.

Opublikowano

@Hohe, do działania kompasu potrzebne jest tylko zasilanie. Możesz go odpalić trzymając lusterko w ręku i podając na piny 1 i 2 napięcie +12V oraz masę. Sensor magnetyczny kompasu umieszczony jest w obudowie lusterka. Więc ten bajer nie ma wpływu na wiązkę elektryczną.

Mnie natomiast zastanawia co innego, bo chyba nie umiem do końca czytać schematów z ELSy:

Nie wiem dlaczego na schemacie pin 3 z kostki lusterka jest oznaczony jako "tylko samochody z asystentem kontroli toru jazdy". Czy chodzi tutaj tylko o połączenie oznaczone na schemacie kropką i symbolem B668?

Screenshot_7.png

Opublikowano

Chyba się nie zrozumieliśmy, nie rozmawiam w ogóle o kompasie. Chodzi mi o to, że kiedy zmieniłem lusterko na to z kamerą asystenta długich, to odpiąłem kabel który szedł do komfortu. Więc w tej wersji lusterka jest on najwyraźniej niepotrzebny, załatwia to gateway.

Opublikowano
kiedy zmieniłem lusterko na to z kamerą asystenta długich, to odpiąłem kabel który szedł do komfortu. Więc w tej wersji lusterka jest on najwyraźniej nie potrzebny, załatwia to gateway.

No właśnie o to pytałem w poprzednim poście. Rozumiem, że piszesz o pinie 3?

Opublikowano
kiedy zmieniłem lusterko na to z kamerą asystenta długich, to odpiąłem kabel który szedł do komfortu. Więc w tej wersji lusterka jest on najwyraźniej nie potrzebny, załatwia to gateway.

No właśnie o to pytałem w poprzednim poście. Rozumiem, że piszesz o pinie 3?

Tak, trzeci to był.

Opublikowano
  • Autor

Mnie natomiast zastanawia co innego, bo chyba nie umiem do końca czytać schematów z ELSy:

Nie wiem dlaczego na schemacie pin 3 z kostki lusterka jest oznaczony jako "tylko samochody z asystentem kontroli toru jazdy". Czy chodzi tutaj tylko o połączenie oznaczone na schemacie kropką i symbolem B668?

http://s21.postimg.org/cjhmlwp05/Screenshot_7.png

Punkt * B668 to mostek kabli (akurat w tym wypadku CAN) jesli ktos posiada System kontroli pojazdu .

Co do kodowania lusterka to w Module 46 KOMFORT --> Coding 07

kompas.png

Opublikowano

Koledzy, moglibyście jeszcze napisać jakie oznaczenia mają piny żeńskie i męskie siedzące w złączu drzwi?

17899799.jpg

kostka3h.jpg

Opublikowano

-

Edytowane przez dobrus

Opublikowano
witam

posiadam wewn. lusterko z fotochromem , czy dużo roboty jest z dołożeniem zewn. fotochromów? wystarczy wymienić same wkłady luster i pociągnąć wiązki czy trzeba całe lusterka?

AUDI A4 A5 A6 A8 Q5 Q7 LUSTERKO WEWNETRZNE KOMPAS (3430610536) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

czy takie lusterko podejdzie do mojego auta? (mam czujnik deszczu i zmierzchu ale nie mam czujnika wilgoci a tutaj widzę chyba jest bo są kratki, da się podpiąć?)

Wystarczy wymienić same lustra, oczywiście trzeba dociągnąć instalację, lustro też da się podpiąć:wink:

Opublikowano

-

Edytowane przez dobrus

Opublikowano
dzięki w wolnej chwili sobie dorezam to lustro ;) jest gdzieś jakiś manual jak to zrobić? chodzi mi glównie o rozdzielenie czujnika deszczu i tej jego obudowy od szyby, no i o podpięcie czujnika wilgotnosci pow.

Czujnik deszczu zostaje bo masz oddzielną instalacje (3 kabelki)

Jak chcesz dorezać lustro fotochrom to wystarczy podpiąć samo zasilanie.

Dokladajac czujnik wilgotności kabeliek musi byc połączony z komfortem...

iPad Tapatalk HD