Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AYM] Prośba o analizę logów, problem z EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problem z moim autkiem Audi A4 B6 1,9 130km, a mianowicie pojawił mi się błąd

19586 - EGR System Regulation Range Exceeded

P3130 - 35-00 - -

w pierwszej kolejności myślałem że jest zapchane i dokonałem gruntownego czyszczenia bo byłe jednak zapchane i cieknie z niego olej ( jaka przyczyna?) Po złożeniu i po przejechaniu się błąd znowu się pojawił i moc auta jest nadal słaba w porównaniu do innych A4 130km. Szukając dalej przyczyny osłabienia i czy EGR jest sprawny wykonałem logi które po przeanalizowaniu przeze mnie laika stwierdzam że jest coś nie tak z EGR a potrzebował bym rady eksperta

Grupy: 003 - http://vaglog.rtnet.pl/tomask2012_78973.html

Grupy: 003 - http://vaglog.rtnet.pl/tomask2012_78974.html

zastanawiam się nad zaślepieniem EGRu tylko bym potrzebował instrukcje czy wystarcza że te blaszki wstawię czy jeszcze trzeba coś pruć w EGR jak po zaślepieniu pozbyć się błędu na zawsze, nie posiadam katalizatora czy to w niczym nie przeszkadza ?

wykonałem także logi turbo i tez zauważyłem że coś jest nie tak z tego co się orientuje to chyba przeładowywuje chciałem dodać że 8 miesięcy temu była w regeneracji i jest jeszcze na gwarancji czy mam ja oddać do naprawy czy co mam zrobić?

Grupy: 011 - http://vaglog.rtnet.pl/tomask2012_78971.html

Grupy: 011 - http://vaglog.rtnet.pl/tomask2012_78972.html

Opublikowano

EGR jest albo zablokowany w pozycji zamknięty - przyczyna to uszkodzenie siłownika, zablokowanie EGR sadzą, albo ktoś już zaślepił połączenie z układem wydechowym.

EGR szczelnie zamknięty nie jest w BS011 ciśnienie ładowane przez turbine jest zbyt niskie, chyba że uszkodzone jest podcisnienie i niewystarczająco wysterowuje turbine.

Wyciek oleju, to wydostawanie się oleju obecnego w dolocie, poprzez uszkodzony oring trzpienia siłownika. Nie ma wpływu na prawidłowość pracy EGR.

Opublikowano
EGR jest albo zablokowany w pozycji zamknięty - przyczyna to uszkodzenie siłownika, zablokowanie EGR sadzą, albo ktoś już zaślepił połączenie z układem wydechowym.

EGR szczelnie zamknięty nie jest w BS011 ciśnienie ładowane przez turbine jest zbyt niskie, chyba że uszkodzone jest podcisnienie i niewystarczająco wysterowuje turbine.

Wyciek oleju, to wydostawanie się oleju obecnego w dolocie, poprzez uszkodzony oring trzpienia siłownika. Nie ma wpływu na prawidłowość pracy EGR.

Musashi czy ten oring trzpienia siłownika da radę wymienić i czy w ogóle go dostanę w ASO????

Opublikowano

W ASO wyłącznie kompletny EGR. Oring można dobrać w sklepie z uszczelnieniami. Niektórzy wymieniają. Kilka osób na forum wymieniło i twierdzą, że z sukcesem. Więc warto spróbować.

Opublikowano

Witaj, działanie EGR jest dla mnie również czarną magią. Analizując te przesłane przez Ciebie oraz porównując te które ja ostatnio robiłem mają się nijak do siebie :)

Z twoich zauważyłem jedynie, ze chyba twój EGR się nie otwiera i objaw słabego auta raczej nie jest tym spowodowany - tak jak byś zaślepił.

http://vaglog.rtnet.pl/mariusz_78975.html

edit : upsss sorry - już to napisał Musashi wcześniej. Nie odświeżyłem strony

Opublikowano
  • Autor

co wiec proponujesz zrobić z tym EGR zaślepić czy go czy w tej chwili zachowuje się jak zaślepiony a nie jest bo ostatnio czyściłem go i bym to zobaczył gdy go odkręciłem był w pozycji zamkniętej i bardzo ciężko było go ręcznie otworzyć tj. wcisnąć ten tłoczek ale myślałem ze to tak chodzi , jeżeli okaże się że podciśnienie od turbo jest całe to co z tym fantem dalej robić ?

Opublikowano

On teraz jest tak jak zaślepiony. Albo go wymienisz albo przyzwyczaisz się do błędu 19586

Opublikowano
  • Autor

A co z turbo? a jeśli bym się zdecydował na poważne zaślepienie pisali na forach że da się usunąć błąd programowo czy ktoś wie jak to się robi ? i oświeci nasze forum bo znalazłem że da się to zrobić ale jak to nikt nie napisał..

Opublikowano
W ASO wyłącznie kompletny EGR. Oring można dobrać w sklepie z uszczelnieniami. Niektórzy wymieniają. Kilka osób na forum wymieniło i twierdzą, że z sukcesem. Więc warto spróbować.

Musashi a jesteś wstanie podać nr katalogowe 2 oringów do EGR od strony kolektora ssącego oraz tego z drugiej strony????

avf rocznik 2004 wrzesień

Opublikowano
  • Autor

sprawdzałem wężyki od podciśnień i od turba jest ok ale od egr od grzybka jest wypięnty i nie wiem gdzie powinien być mowa o drugim końcu

Opublikowano
  • Autor

Witam

dziś zlikwidowałem usterkę EGRu a dokładnie było nią wąż podciśnieniowy który był odpowiedzialny za otwieranie grzybka na drugim końcu powinien być wpięty pod zawór recyrkulacji a nie był bo był ułamany i musiałem skleić Poxsipolem i na razie wszystko gra jak klej nie wytrzyma to wymienię na nowy wykonałem nowych pomiarów i wyszły następująco:

EGR Grupy: 003,003 - http://vaglog.rtnet.pl/tomask2012_79259.html

Turbina Grupy: 011,011 - http://vaglog.rtnet.pl/tomask2012_79260.html

z tego co zauważyłem to EGR jest teraz sprawny, a z turbina chyba coś jest nie tak bo w pozycji OFF powinna osiągać wartość 0,0% a w pozycji ON powinna osiągać wartość 100% a u mnie jest odwrotnie

czym to jest spowodowane ?

Opublikowano

Turbina wciaż bz. działa nieprawidłowo.

Opublikowano
  • Autor

a czy te działanie może być spowodowane?

Opublikowano

uszkodzony siłownik turbiny, nieszczelny dolot (wtedy pojawiałoby się czarne dymienie), zawór N75 lub wężyk podciśnienia.

Opublikowano
  • Autor

turbina około 10 miesięcy temu była regenerowana i jest jeszcze na gwarancji także mogę je zareklamować a jak sprawdzić czy ten siłownik jest uszkodzony (jeśli mowa o sztandze to działa poprawnie),nie pojawił się żaden czarny dym, w jaki sposób można sprawdzić czy działa poprawnie zawór N75 bo VAG nic nie pokazuje że jest coś nie tak z tym zaworem?

Opublikowano

hmm, byc mozę silownik jest źle wyregulowany wtedy reklamacja. BS011 cisnienie powinno sie zmieniac w zakresie 980- 1200, u Ciebie zmiana, pomiedzy ladowaniem i praca swobodna, jest minimalna.