Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej po wymianie silnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie mechanik włożył mi do Audi "nowy" silnik. Poprzedni padł i wymieniłem dokładnie na tak sam. Gościu od którego kupiłem silnik twierdzi że silnik ma przelatane ok. 140tys km, i że ostatnio stał przez pół roku.

Mechanik powiedział że "na początek zaleje go mineralnym żeby go wypłukać"

Kolega powiedział że wtedy auto będzie strasznie kopciło i że mechanik powinien przesmarować pierścienie na tłokach ropą i zostawić tak na noc.

Ja na mechanice się nie znam ale nie chcę jadąc zostawiać za sobą kłeby dymu.

Co wy o tym sądzicie ?

Opublikowano

Ja bym zalał taki jakim ma być zalewany czyli 5w40 i przy wymianie płukanka. Olej mineralny ma kiepskie właściwości płuczące :whistling:

Opublikowano

Ja kupiłem silnik 2.5 tdi który stał 3 lata i zalałem go Mobilem 0w40. Mineralnym to niech sobie ten mechanik deskę klozetową przesmaruje. Daj przynajmniej półsyntetyk i po kilku tysiakach przejdź na pełny.

Opublikowano

są środki do płukania silnika z nagaru i syfu.

wlewa się na rozgrzany silnik do oleju, włącza silnik na 15 min na wolnych obrotach i wylewa z olejem a następnie wlewa świeży olej.

Jak u siebie tak zrobiłęm to po 2000 km dalej mam piękny złoty olej w misce :decayed:

Opublikowano

A po co go w ogóle płukać?

Zalać olej na jakim ma jeździć i tyle.

Jedyne co może stać sie silnikowi jak stoi to pierścienie moga stanąć ale na to to nawet mineralny nie pomoże a jedynie nafta bezpośrenio do komory spalania.

Pół roku to krótki okres wiec nie ma co sie spinać i szukac problemów.

Opublikowano

ja nie założe silnika dopóki nie zdejme miski i nie obejrze panewek i czopów wału korbowego

po takim zabiegu nie trzeba wlewac zadnego oleju do płukania tylko od razu właściwy

Opublikowano
ja nie założe silnika dopóki nie zdejme miski i nie obejrze panewek i czopów wału korbowego

po takim zabiegu nie trzeba wlewac zadnego oleju do płukania tylko od razu właściwy

nie trzeba też zdejmować miski a jednak to robisz - dobre środki do płukania się sprawdzają - widac po kolorze oleju w silniku, który po kliku tys km robi się już ciemny a po płukaniu nie.

Chodzi głównie o usunięcie szlamu i spalonego oleju z elementów silnika - mowa oczywiście o jednostkach, które nie są już pierwszej młodości.

Opublikowano
dobre środki do płukania się sprawdzają .

troszkę konkretniej możesz...

...rozumiem, że Milers :naughty: