Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Pare pytan po zdemontowaniu turbiny!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
moze wyjme turbawke i poskladam samochod tylko z obudowa zeby nic sie tam w srodku nie krecilo? Ktos probowal takich kombinacji ?

tak Ci sie nie uda zrobic bo obudową wirnika sa połączone muszle goracej i zimnej strony.

Opublikowano

Co do metalicznego dzwieku obrotowego jak to nazwales, to niekoniecznie musza to byc samoregulatory. Panowie czy nikt z was sie nie zastanawial, ze w tych silniczkach walki rozrzadu sa spiete lancuszkiem? Lancuszek idzie w prowadnicach. Jest napinany silowniczkiem od zmiennych faz. W niektorych AEB jest to silowniczek hydrauliczny w innych elektryczny. Jesli ktos ma hydrauliczny, to mozliwe, ze juz nie pradzi tak jak powinien. Wszystko zalezy od stanu silowniczka oraz od cisnienia oleju. Generalnie ludzie czesto wywalaja samoregulatory, a bywa, ze lancuch jest wyciagniety albo silwnik sie wyeksploatowal. Te typy tak maja ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Gdzieś ty kiedy widział w AEB zmienne fazy rozrządu?

Opublikowano

Witam ponownie,

wlasnie wczoraj wykluczylem katalizator ( juz go nie mam ;) ) i turbine jako przyczyne tego szumu wiec zostaje tylko ten lancuch.... samochod jest w warsztacie na wymianie tarcz wiec jak bede odbieral to spytam czy ten mechanik bedzie mogl sie zajac lancuchem

NIedlugo w dziale warsztat przedstawie efekty wymiany kata na rure ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

witam wiec ja juz dowiadywalem sie o ten lancuszek i z napinaczem kosztuje 500zl!dobrze ze za pare km szykuje mi sie zmiana rozrzadu to zalatwi sie i ten lancuszek!

ajax podmieniles turbinke?czekam na twoj opis :gwizdanie:pzdr

Opublikowano

Hmm ASO DW chce 640 za komplet ( lancuch + napinacz ). Mechanik twierdzi ze na bank to jest przyczyna i w czwartek wymiana!

Turbinki nie podmienialem bo podczas wymiany katalizatora dokladnie ja "przebadalem" I jest w dobrym stanie - zero luzu, suchutka. Tylko bialy nalot od gazu ;/

Opis jest w dziale warsztat ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

A jednak...

Jak wymienisz, to zdaj relacje.

Gdzieś ty kiedy widział w AEB zmienne fazy rozrządu?

Nie kozacz, bo nie wiedzialem, ze AEB nie ma... Do glowicy jeszcze nie zagladalem i oby tak dalej...

Mimo wszystko cos koledze podpowiedzialem.

Opublikowano

Na pewno bedzie relacja na zywo ;) W sumie to juz nie moge sie doczekac bo ten dzwiek mnie strasznie denerwowal. A bedzie cichutki silnik + dzwiek wkrecajacej sie turbawki :D Uhhh miodzio!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

gregory jakie miales problemy i objawy z ta przeplywka ?? bo ja kupilem taka i ciagle mam klopoty z autem ????[br]Dopisany: 13 Czerwiec 2008, 12:49 _________________________________________________nie wiem czy to przeplywka czy cos innego :mysli:

Opublikowano

gregory jakie miales problemy i objawy z ta przeplywka ?? bo ja kupilem taka i ciagle mam klopoty z autem ????

No więc w skrócie. Vag mi wypluwał błąd "zbyt niska wartość przepływomierza". Był Ori ale niestety padnięty. Zamiast iść od razu po oryginał za ~500zł~ gregory postanowił pokombinować i zaoszczędzić pare groszy. Kupił na allegro za 170zł jakiegoś "no name-a". Pisało na niej po niemiecku co prawda, no ale przecież chińczycy też mogą się kilka słów nauczyć :polew:

Po zamontowaniu tej przepływki działy się cuda. Silnikowi brakowało często mocy, nie ciągnął zawsze do końca obrotomierza, do tego to turbo grzejące się do czerwoności przy nie ostrej jeździe(zle dobrana mieszanka) :( . Zgłupiałem na moment, no bo myśle se przecież nowa przepływka więc musi być git chociaż przez jakiś czas i zacząłem szukać gdzie indziej. Ta "oszczędność" kosztowała mnie dużo straconego czasu i nerwów które są bezcenne i nie da się ich kupić za 300zł.

Dopiero po zamontowaniu nowej ori przepływki jak reką odjął. To było nieprawdopodobne. Wszystkie problemy nagle znikły. Przepływka podróbka prawdopodobnie przekłamywała i bóg wie co jeszcze robiła, do takiego wniosku doszliśmy z pewnym specem od audi/vw, ale nie chcieliśmy już drążyć tego niesmacznego tematu bo nie było sensu. Poprostu po zamontowaniu ori problemy ustały. Podróbka do dzis gdzies tam leży w garażu. Musiałem dwa razy zapłacić. Raz za podróbke, drugi za oryginał + moje nerwy i czas. Było warto??

To powinno się znaleźć jako przykazanie w dziale servis :naughty: :>

Nie było warto...