Tzieland Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Tak jak w temacie, chcę pomalować dekory lub je obkleic. Z obklejeniem nie będzie problemu, bo wystarczy odtłuścić. Ale z malowaniem sądze, że potrzebne są jeszcze jakieś operacje przygotowawcze aby lakier nie odpadł. Czy wystarczy ściernym zetrzeć wierzchnią warstwę? Czy też tylko odtłuścić i będzie dobrze? Nigdy wcześniej nie przeprowadzałem takiej operacji, dlatego pytam Was drodzy koledzy
Kriss SierraFan Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Tak jak w temacie, chcę pomalować dekory lub je obkleic. Z obklejeniem nie będzie problemu, bo wystarczy odtłuścić. Ale z malowaniem sądze, że potrzebne są jeszcze jakieś operacje przygotowawcze aby lakier nie odpadł.Czy wystarczy ściernym zetrzeć wierzchnią warstwę? Czy też tylko odtłuścić i będzie dobrze? Nigdy wcześniej nie przeprowadzałem takiej operacji, dlatego pytam Was drodzy koledzy To lepiej daj komuś kto Ci naprawdę ładnie to pomaluje i nie będzie lipy
Tzieland Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ale specjalnie kupiłem dodatkowy komplecik, żeby samemu się pouczyć Mam 4 szt. dekorów (ze wszystkich drzwi) i zamierzam jedną sztukę pomalować, jedną obkleić folią, jedną tkaniną i ostatnią wyflokować
piotrzaba5 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 po pierwsze zmatuj drobnym papierem a później pomalój podkładem i jego też zmatój drobnym papierem
slepy Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 zmatuj dekory papierem 400, odtłuść, na to podkład, i podkład zmatuj 600 na mokro, odtłuść i lakier, potem polerka i jest gitara:wink:
Tzieland Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2012 na lakier jeszcze bezbarwnym psiknąć?
slepy Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 na lakier jeszcze bezbarwnym psiknąć? zależy jaki masz lakier, jak malujesz spreyem, to on jest raczej dwuskładnikowy już, i zostaje tak jak jest, jak malujesz pistoletem to idzie baza a na to clar:wink:
Reggi Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ale z malowaniem sądze, że potrzebne są jeszcze jakieś operacje przygotowawcze aby lakier nie odpadł.Czy wystarczy ściernym zetrzeć wierzchnią warstwę? Czy też tylko odtłuścić i będzie dobrze? Wszystko zależy od tego czym malujesz - spray czy pistolet i kompresor ? Tak czy siak element musisz zmatowić ( ja używałem gradacji 600..a nawet ostatnio jak malowałem dekory to jechałem 320 na sucho ). Następnie wszystkie uszkodzenia, wgłębienia zaszpachlować i dotrzeć na równo. Musisz powierzchnię odtłuścić - ja używam nitro i zmywacza antysylikonowego ( jak go nie używałem to po samym nitro zostawały jakieś "syfy" i po malowaniu przebijały maleńkie kropki ). Malujesz podkładem - polecam Ci Novol w sprawy lub do pistoletu ( ten drugi robi robotę ). Przy sprawy walę parę warstw..jak z pistoletu to jedna gruba. Podkład musisz zmatowić - papier 600-800 Znów odtłuszczasz - jeśli malowałeś podkładem w sprayu to nie używaj już nitro bo zmyjesz go ! Kładziesz listwy w taki sposób byś mógł je pomalować w każdym miejscu.. oczywiście maska na twarz ! Malujesz cienkimi warstwami bazy/koloru.. ja zawsze najpierw " na prószę " a później walę cienkimi warstwami. Jak malowałem pistoletem i miałem farbę dwuskładnikową w akrylu ( baza + utwardzacz ) to nigdy nie malowałem clarem bo już nie było potrzeby. Jak malowałem metalikiem ( baza+ rozcieńczalnik ) to na to kładłem clar. Oczywiście nie jestem lakiernikiem z zawodu..ten sposób bo mój sposób na malowanie i nie twierdzę, że jest zgodny w 100 % z rzemiosłem Moje listwy po malowaniu pistoletem ( farba to biały akryl )
Tzieland Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2012 prawdopodobnie będzie szprej pistolet na pewno nie, bo go nie mam jak będę miał już lakier to napiszę to doradzicie czy kłaśc bezbarwny czy nie
slepy Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 prawdopodobnie będzie szprej pistolet na pewno nie, bo go nie mam jak będę miał już lakier to napiszę to doradzicie czy kłaśc bezbarwny czy nie zobaczysz jak Ci wyjdzie po samym sprayu, ale powinno być ok:wink:, chcesz to w połysk robić czy w mat?
Tzieland Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zamieszczone przez Tzieland Ale z malowaniem sądze, że potrzebne są jeszcze jakieś operacje przygotowawcze aby lakier nie odpadł. Czy wystarczy ściernym zetrzeć wierzchnią warstwę? Czy też tylko odtłuścić i będzie dobrze? Wszystko zależy od tego czym malujesz - spray czy pistolet i kompresor ? Tak czy siak element musisz zmatowić ( ja używałem gradacji 600..a nawet ostatnio jak malowałem dekory to jechałem 320 na sucho ). Następnie wszystkie uszkodzenia, wgłębienia zaszpachlować i dotrzeć na równo. Musisz powierzchnię odtłuścić - ja używam nitro i zmywacza antysylikonowego ( jak go nie używałem to po samym nitro zostawały jakieś "syfy" i po malowaniu przebijały maleńkie kropki ). Malujesz podkładem - polecam Ci Novol w sprawy lub do pistoletu ( ten drugi robi robotę ). Przy sprawy walę parę warstw..jak z pistoletu to jedna gruba. Podkład musisz zmatowić - papier 600-800 Znów odtłuszczasz - jeśli malowałeś podkładem w sprayu to nie używaj już nitro bo zmyjesz go ! Kładziesz listwy w taki sposób byś mógł je pomalować w każdym miejscu.. oczywiście maska na twarz ! Malujesz cienkimi warstwami bazy/koloru.. ja zawsze najpierw " na prószę " a później walę cienkimi warstwami. Jak malowałem pistoletem i miałem farbę dwuskładnikową w akrylu ( baza + utwardzacz ) to nigdy nie malowałem clarem bo już nie było potrzeby. Jak malowałem metalikiem ( baza+ rozcieńczalnik ) to na to kładłem clar. Oczywiście nie jestem lakiernikiem z zawodu..ten sposób bo mój sposób na malowanie i nie twierdzę, że jest zgodny w 100 % z rzemiosłem Moje listwy po malowaniu pistoletem ( farba to biały akryl ) o żesz w mordę Zamieszczone przez Tzieland prawdopodobnie będzie szprej pistolet na pewno nie, bo go nie mam jak będę miał już lakier to napiszę to doradzicie czy kłaśc bezbarwny czy nie zobaczysz jak Ci wyjdzie po samym sprayu, ale powinno być ok:wink:, chcesz to w połysk robić czy w mat? raczej będzie połysk czerwień (pod kolor autka) lub Piano black ale po fotkach raggi biel mi się zamarzyła
Lulek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 a do flockowania gdzie chcesz oddawać? bo widze ze z 3M jestes:decayed: czy masz maszynke?
piotrzaba5 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Pytanie czy chcesz kolor identyczny jak masz auto. Bo w lakierni Ci dobiorą i nabiją w spay. i może to być akryl. Masz w tedy jednoskładnikową farbę i połysk
Reggi Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 a do flockowania gdzie chcesz oddawać? bo widze ze z 3M jestes:decayed: czy masz maszynke? Stukajcie do Gracjana.. ładnie ogarnia flock
Lulek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 to wiem ale może jest ktoś w pobliżu a to zawsze z 4 dyszki na przesyłce na +
Reggi Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 3 dyszki .. i za tyle nie bawiłbym się w odkrywcę nowych , okolicznych talentów
Tzieland Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2012 a do flockowania gdzie chcesz oddawać? bo widze ze z 3M jestes:decayed: czy masz maszynke? Jak będę flokował to uderzę tylko i wyłącznie do Gracjana Znam chłopaka osobiście i wiem, że świństwa nie zrobi Napisz do niego to pokaże ci jakieś foto jak to ogarnia, wg mnie profi robota Pytanie czy chcesz kolor identyczny jak masz auto. Bo w lakierni Ci dobiorą i nabiją w spay. i może to być akryl. Masz w tedy jednoskładnikową farbę i połysk jeżeli będę robił pod kolor auta to jedynie identycznie jak jest na budzie
Rekomendowane odpowiedzi