Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z zaworem egr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM DROGICH FORUMOWICZÓW!!!

Mam duży problem z zaworem EGR kupiłem oryginał SIEMENSA nowy oczywiście zapłaciłem w serwisie 1000 zł i coś sie dzieje może ktoś miał już taki problem. Podłączyłem auto do komputera i pokazał błąd P0407 EGR : CZUJNIK B - ZWARCIE GND i mam pytanie czy to zwarcie GND jest w tym zaworze EGR czy w jakiejś wtyczce co jest do niego podłączona nie znam się na tym. Auto szarpie nie kopci rzuca silnikiem na wolnych obrotach przy zmianie biegów również szarpie. Na tym zaworze zrobiłem raptem 10 tysięcy kilometrów , wiem że muszę go reklamować ale kończy się to na 3 do 4 tygodni i nie wiadomo czy to uznają a auto jest mi potrzebne do pracy mogę oczywiście kupić drugi ale wiadomo koszt. Może ktoś podpowie mi gdzie jest to zwarcie i co to jest to GND. Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

GND - to jest skrót od GROUND - masa, być może gdzieś jest przerwa na kablu, miernik w łapę i do dzieła.

Opublikowano

Dzieki kolego a ta masa to przy tym zaworze EGR czy wszędzie może być chyba że maszjeszcze jakąś podpowiedz gdzie szukać to poproszę ale i tak dziekuję już za pomoc.

Opublikowano

Obojętnie co by nie wyrzucało za błąd N18 to jeśli sam zawór nie jest uszkodzony mechanicznie to nic się złego nie będzie działo - mimo błędu. Jeśli zawór będzie uszkodzony mechanicznie -zazwyczaj ułamane zęby plastikowego koła zębatego mechanizmu przestawiającego to wystarczy to koło lub koło (bardziej polecam) pośrednie wywalić z wnętrza zaworu EGR i po sprawie. Będzie tylko sygnalizacja kontrolką uszkodzenia EGR ale nic poza tym. Problem można oczywiście wyłączyć programowo i pozbędziecie się świecącej kontrolki plus blędu.