Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak mocy między 3000 a 4000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Temat dotyczy B5 1.8 ADR, 1995 (bez LPG).

Koledzy i koleżanki mam problem z mocą między 3000 a 4000 obrotów, auto świeżo po wymianie oleju, filtrów, pompy paliwa, po analizie blędów która wykazała bład sondy lambda ( niestety nie znam kodu błędu). Po skasowaniu błędu i przejechaniu kilku km błąd wraca. Sonda wymieniona była w 2008 r., pod osiągnięciu 3000 słychać jakieś dziwne dźwięki pod autem i odczuwalne dławienie się. Czy padnięta sonda może być powodem utraty mocy? Spalanie zawsze było duże ale nie mam narazie mozliwości sprawdzenia spalania w mieście. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Powodem może być zatkany katalizator.

Opublikowano

Ja mam podobny problem tyle że u mnie ta "dziura" braku mocy jest odczuwalna w ok 1500-2800obr/min, przymierzam się do usunięcia katalizatora bo jest prawdopodobnie zapchany

Opublikowano
Witam

Temat dotyczy B5 1.8 ADR, 1995 (bez LPG).

Koledzy i koleżanki mam problem z mocą między 3000 a 4000 obrotów, auto świeżo po wymianie oleju, filtrów, pompy paliwa, po analizie blędów która wykazała bład sondy lambda ( niestety nie znam kodu błędu). Po skasowaniu błędu i przejechaniu kilku km błąd wraca. Sonda wymieniona była w 2008 r., pod osiągnięciu 3000 słychać jakieś dziwne dźwięki pod autem i odczuwalne dławienie się. Czy padnięta sonda może być powodem utraty mocy? Spalanie zawsze było duże ale nie mam narazie mozliwości sprawdzenia spalania w mieście. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Sonda też ma wpływ na moc silnika bo ona reguluje skład mieszanki. Wystarczy aby nie działało podgrzewanie sondy i już klapa. Niby sondy mają żywotność około 160. tyś km, ale zależy to odjakości sondy. Chińska wytrzyma o wiele mniej.

Sprawdź też ciśnienie paliwa, ja wymieniłem niedawno pompe paliwa, która wytrzymała 15 ty. km

Opublikowano

tez bym na kata obstawiał. mi sie posypał 1 z 2 i w sumie sie nie dławił ale dźwięk był nie do zniesienia :facepalm: po wycięciu...tylko lepiej!!!

Opublikowano

Miałem takie objawy jak się silnik nagrzał, na zimnym po rozruchu było słychać gruchotanie na środku auta, po wycięciu kata i wstawieniu rury jak ręką odjął.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za sugestie, nie mam pomysłu jak do tego doszło ale problem sam się rozwiązał. Ładnie wchodzi w obroty, żadnych przykrych dźwięków nie wydaje. Od czasu do czasu po odpaleniu na zimnym i ruszaniu mam problem z dławieniem, dziurą itp.