Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie oleju w 407ce 1.8 116km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent to 407ka 1.8 116 km byla kupiona w Pl salonie i od pierwszych km lykala olej. Serwis tlumaczac sie norma 1l/1000 nic nie robil tylko dolewal i teraz mam dylemat. Auto teraz ma 64 tys prawdziwego przebiegu i szacuje ze bierze litr Total 9000 energy 5W40(pelen syntetyk) na 2500km. Co robic ? Remont- nie bardzo chce sie w to bawic... Mechanik zalece zmiane oleju na Mobila 10w40(polsyntetyk) i zeby odejsc od Totala. Co wy na to ? Czy zostac przy pelnym syntetyku i dolewac ?

Opublikowano

Ja bym mu zrobił płukanke i zalał Motula 10w40 i przy okazji przyglądnął bym się odmie czy to czasem nie przez nią idzie olej. A jak nie to jeszcze jest opcja wymiany uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy.

Opublikowano

z tymi uszczelniaczami roznie bywa, ktos mi kiedys mowil ze czasem to tylko pogarsza bo montujac nowe uszczelniacze (przez ktore powiedzmy uwalnial sie nadmiar cisnienia) zaczynaja wywalac inne uszczelki ktore nei sa juz pierwszej swiezosci

Opublikowano

w 100% sprawnym silniku tak zgadza sie, ale ten silnik ma juz jakis przebieg mniejszy/wiekszy