Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Podczas jazdy wpadł mi pedał gazu w podłogę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jechałem dziś swoją audiczką i podczas dodawania gazu usłyszałem brzdęk i wpadł mi pedał gazu w podłoge. Na jedynce i dwójce udało mi się dojechać do garażu. Jestem przestraszony i niewiem co sie stało, pomóżcie co to mogło być, z tego co się orientuje to tutaj nie ma chyba linki od gazu.

Opublikowano

No nie ma między pedalem gazu a silnikiem. Ale jest taka krótka między pedałem a potencjometrem, musisz zdjąć tapicere pod pedałami i zobaczyć co sie tam dzieje. Może być wile przyczyn mogła spaść z zaczepu, albo puścił taki plastikowy napinacz (co się często zdarza) rozbierz będziesz wszystko wiedział.

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie już po mechaniku jestem zerwała się krótka linka od pedału gazu. Odrazu pojechałem do serwisu ASO bardzo trudno dostępna ale mieli ostatnią sztukę koszt 92zł + koszt wymiany 150zł. I jeszcze ustawienia w kopmputerze i wszystko już jest dobrze. :-)

Opublikowano

cena za wymianę tej linki masakra :shocked: ogólnie to jest proste jak konstrukcja cepa, wystarczy odkręcić 1 śrubkę założyć nową potem wyregulować. Się ludziska cenią

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

koledzy przepraszam ze odgrzewam temat ale nie bede nowego tematu zakładał.

pisze tutaj bo dzis to samo mi sie stało czyli podczas jazdy pedał mi wpadł w podłoge :wallbash: odkreciłem osłone pod kierownica i co sie okazało pekła linka.

i teraz pytanie jak ja wymienic bo jak patrzyłem to jest mało miejsca nawet zeby reke włozyc :confused4:

Opublikowano

przeszlem przez to 2mc temu,wrocilem z trasy 200km na szczescie i pod domem strzelilo,koszt w serwisie audi w norwegi to 300kr norweskich i czekalem 4h bo na miejscu niemieli,wymiana prosta jezeli masz rece dziecka dostep b.trudny montaz zajal mi 1,5h odkrecasz 1 srubke od potencjometru gazu,wszystko siedzi na frezach wiec musisz go zepchac w bok,b. proste gorzej z montazem....

zakladasz to tak jak bylo no i schodek z wkreceniem tej srobki spowrotem mnostwo gimnastyki i manewrow miedzy pedalami ,mi reka ugrzezla i musialem smarowac olejem zeby wyciagnac porazka,gdy juz srubke wstepnie wkrecisz biezesz w 1 reke 17 klucz przytrzymujesz obudowe kolo potencjometru a druga 10klucz wkrecasz dalej srubke poniewaz musisz zrobic nowe frezy w nowej czesci ktora jest plastykowa....na koncu regulujesz na ciegnie plastykowym polozenie pedalu gazu, ja niemusialem do zalozylem na potencjometr idealnie jak powinno byc ale to juz bulka z maslem bo do regulacji jest priosty dostep powodzenia

Opublikowano

dobra dzieki ja dzis zamowiłem ta czesc w serwisie VW w Lesznie jutro bedzie koszt 94 zł. i bede grzebał z tym. jeszcze inna rzecz sobie zrobie przy okazji

• 2 lata później...
Opublikowano

dokładnie jak koledzy piszą:

wpadł mi pedał gazu w podłogę, (na wolnych obrotach dojechałem w nocy pod blok na dwójce)

1część do wymiany nazywa się "zaczep linki gazu" (tak powiedziałem w aso i dali mi co trzeba - koszt 110 zł) podobno nie ma zamienników.

2wyjąłem fotel kierowcy z auta,

3odkreciłem dół deski: 2 śrubki chyba 10tki pod kierownicą i 2 pod osłoną bezpieczników - tu uwaga: potrzebny klucz nasadowy o wąskich ściankach (albo wąskie kombinerki)

4wsadziłem latarkę za tunel środkowy zeby coś widzieć (jednak manewrowanie ręką i głową wymaga przynajmniej rozgrzewki - jest tam bardzo ciasno)

5następnie moje malutkie magisterskie rączki z cieniutkimi paluszkami nie przywykłymi do ciężkiej pracy wsunąłem głęboko za pedał gazu (rękę owinąłem bandażem żeby wytrzymać), druga ręka wsunąłem do pierwszej klucz 10tkę i trochę poluzowałem, potem nakrętka łatwo się odkręciła palcem

6śrubokrętem ściągnąłem zaczep ze śruby

7manewrując w tej ciasnocie nałożyłem nowy zaczep, w końcu udało mi się nakręcić nakrętkę i jesteśmy w domu - nakrętki nie dokręcać na razie

8przywiązałem pedał dość mocno do kierownicy

9plastikowy koniec zaczepu nałożyłem w miejsce starego na pedale, żeby to zrobić trzeba go wyregulować pokrętłem, powinien się nałożyć tak, żeby metalowa część przykręcona nakrętką na górze obróciła się w lewo (opór ciągnie ją w prawo; patrząc od strony nakrętki) i na tym sztywno przywiązanym pedale zaczep powinien się trzymać bez luzu.

10 teraz dokręciłem nakrętkę (znowu ciasnota ale już jest motywacja) żeby zaczep wcisnął się w rowki i nie obracał

11 założyłem pokrywę

12 poodkurzałem pod fotelem przy okazji i wsadziłem go na miejsce, nic nie regulowałem w żadnym komputerze. zrobiłem to dzisiaj, przejechałem kilkanaście km i jest ok

pozdrawiam kolegów