Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parktronic a radio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Padł mi parktronik w takim sensie, że włączając wsteczny nie słyszę sygnału (który był wcześniej). Czujniki także nie reagują na przeszkody (nie ma sygnałów dźwiękowych).

W międzyczasie (po awarii parktronica) wymieniłem radio na niefabryczne (o związku jednego z drugim - niżej).

Po oddaniu auta do mechanika, sprawdził na kompie błędy, jakie wywalał, zmierzył rezystancję czujników (sprawne - pokazują tę samą odległość, przesyłają sygnał), co może również świadczyć o sprawnej wiązce.

I teraz clue mojego zapytania - czy parktronic ma coś wspólnego z fabrycznym radiem (podawanie dźwięków na głośniki?), czy sygnał jest realizowany przez oddzielne urządzenie? Sugestia wzięła się od mechanika, gdyż tak jest np. w Citroenach i wymiana radia na niefabryczne skutkuje "zabraniem" parktronica.

Jeszcze chciałbym się dowiedzieć, gdzie poszukiwać awarii w takim przypadku, bo nie chciałbym roztapicerowywać auta ;)

Dzięki z góry

Pzdr.

Opublikowano

witam....a u Ciebie dźwięk jest podawany na głośniki od radia?...bo ja mam ori parktronic przód-tył i do dźwięków ostrzegawczych są osobne głośniczki(koszt jednego w aso ok 72 zł :facepalm:)....możliwe że padł Ci po prostu głośniczek

Opublikowano
Pasuje odczytać jakie są błędy w PDC:wink:
dokładnie...u mnie wyskoczyło info-przerwa w obwodzie lub zwarcie do masy przedniego głośnika .....ale z tego co czytam to kolega był u mechanika który czytał błędy :eusathink:
Opublikowano

widac dobry mechanik. masz avanta czy sedana?

Opublikowano
  • Autor

Witam i dzięki za odpowiedzi :)

btw: mechanik bardzo dobry, wierzcie mi (może niekoniecznie najlepszy elektryk, jak widać ;) )

Mam sedana, błędy zostały odczytane, rezystancja czujników zmierzona (prawidłowa), dźwięku z głośniczka nie ma, błędów czujników już nie pokazuje (były prawego skrajnego i prawego środkowego - po wykasowaniu nie ma).

Wywołanie "czegoś tam" (nie pamiętam dokładnie, jak to określił mechanik) nie wyrzuciło błędów czujników ponownie, aczkolwiek podejrzewamy coś z wiązką, albo właśnie z uszkodzeniem PDC.

Opublikowano

rozumiem że bezpieczniki sprawdziłeś jako pierwsze ? światła od wstecznego świecą ?

Opublikowano

coś mi nie pasuje, nie ma błędów i dalej nie działa ? raczej nie w tym przypadku, nawet jak system jest niesprawny a głośniki działają słychać długi dźwięk informujący o niesprawności któregoś czujnika.

---------- Post dopisany at 15:43 ---------- Poprzedni post napisany at 15:41 ----------

wiec jak jest głośnik uszkodzony a prawdopodobnie jest to go wymień i musi być niestety tylko orginał

---------- Post dopisany at 15:43 ---------- Poprzedni post napisany at 15:43 ----------

wiec jak jest głośnik uszkodzony a prawdopodobnie jest to go wymień i musi być niestety tylko orginał

Opublikowano
  • Autor
rozumiem że bezpieczniki sprawdziłeś jako pierwsze ? światła od wstecznego świecą ?

Tak, od tego zacząłem. Wsio działa.

coś mi nie pasuje, nie ma błędów i dalej nie działa ? raczej nie w tym przypadku, nawet jak system jest niesprawny a głośniki działają słychać długi dźwięk informujący o niesprawności któregoś czujnika. wiec jak jest głośnik uszkodzony a prawdopodobnie jest to go wymień i musi być niestety tylko orginał

Ok, myślę, że w tym przypadku to jedyna opcja, było by fajnie, gdyby ktoś podpowiedział, gdzie go w aucie szukać :)

...i dzięki Panowie - poinformuję co było nie tak, jak już zrobię...pozdr

Opublikowano

Głośnik w avancie jest w bagażniku po lewej stronie.

Opublikowano
  • Autor
Głośnik w avancie jest w bagażniku po lewej stronie.

a w sedanie? ;)

Opublikowano

o ile pamietam w tylnej polce i nie jest latwo sie do niego dostac (albo to bylo w A8?)

Opublikowano

Ja mam u siebie ten sam problem też mi padł głośnik, z tego co znalazłem na forum nie ma znaczenia czy sedan czy avant jest po tej samej stronie, ale poszukaj na forum by potwierdzić i zarezerwuj sobie trochę czasu na demontaż bagażnika bo jest trochę rozkręcania.