Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Nie działa klimatyzacja, wymieniony czujnik, panel i dalej to samo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem, że jestem nowym użytkownikiem, ale proszę Was o pomoc i radę, ponieważ nie wiem co już robić.

Nie znalazłem takiego przypadku i takiej sytuacji na forum.

Otóż: Moje auto: Audi a4 b5 96 r.

Od jakiegoś czasu nie działa mi klimatyzacja - tzn. pokazuje się snieżynka na panelu, ale nie włącza się sprężarka.

Nabiłem klmę i dalej to samo. Facet sprawdził i stwierdził, że do wymiany czunnik temp. wew. - wymieniłem , dalej to sam. Już 150 zł w plecy.

Pózniej stwierdził, że jednak jest to wina sterownika, czyli panela. Szukałem długo, aby znalesc taki sam nr panela jak mój, bo podobno inne nie będą prawidłowo działać. Znalazłem. Zmieniłem i dalej to samo. Czyli znowu kolejne pieniądze w błoto i drugi panel.

Pomóżcie, bo już nie mam sił i pieniedzy na dalsze zakupy.

Na miejscu również sprawdził i stwierdził, że nie dochodzi prąd do sprężarki, więc to wina panela, który tego prądu nie puszcza.

Wszystko sprawdzone (niby...) Bezpieczniki ok, klima nabita, szczelna.

Prosze Was napiszcie czy ktoś już miał taki problem i jak go można rozwiązać. Co jeszcze sprawdzić?

Z góry dziękuje za wszystkie rady i pomoc.

W tym momencie po zmianie na drugi panel klimatronika, pojawiły sie 3 błędy:

6.3

13.7

15.7

Te dwa ostatnie to klapy, więć to nie ma wpływu na działanie.

6.3 Czujnik temperatury chłodzenia silnika (ECT), klimatyzacja czasem przerwa - czy to może być przyczyną nie działania klimy?

Z tego co pamiętam , w starym panelu nie było tego błędu.

Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc.

Opublikowano

działa

Pojechałem w końcu do elektryka. Sprawdził wszystko i okazało się, że to czujnik ciśnienia. Podobno w moim aucie zamontowali aż 2 takie czujniki.

Elektryk, który nie musi znać się na klimatyzacji, wiedział dużo więcej niż facet, który reklamuje się jako "serwis klimatyzacji". Przez tego magika straciłem dużo pieniędzy i czasu.

Elektryk bez nowego czujnika potrafił sprawdzić , czy to właśnie on jest zepsuty.

Mam dwa takie czujniki w aucie, więc ten ominął i nie musiałem kupować nowego.

Może komuś przyda się moja historia.